Sotkamo otti opikseen viime kesän murhenäytelmästä ja on Vimpelin ykköshaastaja

Kiteeltä viime syksynä hankittu Elmeri Purmonen on Sotkamon uusi kärki.

PesäpalloViistopolkumies

Sotkamo otti opikseen viime kesän murhenäytelmästä ja on Vimpelin ykköshaastaja

Sotkamon Jymy lähtee suurimmat ongelmakohdat korjattuaan uuteen Superpesis-kauteen Vimpelin suurimpana haastajana.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 10.5.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy on nostettu yksimielisesti Vimpelin Vedon suurimmaksi haastajaksi tämän kauden miesten Superpesiksessä.

Näkemyksen kanssa on vaikea olla eri mieltä. Sotkamo kaatui viime kaudella ennen muuta kotiutusosastonsa kapeuteen, mutta tällä kaudella tilanne on toinen. Lähes koko viime kauden sivussa ollut lyöjäjokeri Lauri Rönkkö on palannut takaisin kehiin ja Kiteeltä hankittu Hannes Pekkinen tuo kaivattua kotiutusvoimaa numero nelosena.

Roope Korhosen maagiset taidot eivät ole kadonneet mihinkään, mutta yhden huippukotiuttajan varassa pelaaminen oli riskialtista, kuten puolivälierätappio Joensuulle viime syksynä osoitti.

Sotkamolla on tällä kaudella koossa äärimmäisen vahva joukkue. Se ei tosin ole enää kaikilta osin niin sotkamolainen kuin aiemmin, mutta Sotkamosta ei ole pelätty hankkia myöskään vierasta verta ja varmistaa sitä kautta joukkueen säilyminen mukana mestaruustaistelussa.

2.90 for Finland to win Ice Hockey World Championships 2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

Ville Kotro ja Juho Keinänen olivat viime kauden joukkueeseen kaksi täsmähankintaa ulkopeliin. Viime syksynä Kiteeltä napattiin kaksi joukkueen lahjakkainta pelaajaa, jotka myös olivat harkittuja täsmäostoja: Elmeri Purmonen on Sotkamon uusi kärki ja Pekkinen on sisäpelivahvuuksiensa lisäksi yksi Superin parhaista etumiehistä.

Myös pelinjohtajan vaihtaminen oli harkittu, mutta samalla myös kova liike. Jani Komulaisen sopimusta ei uusittu, vaan hänen tilalleen nostettiin täksi kaudeksi Mikko Kuosmanen. Vuoden päästä viuhkat ottaa Kouvolasta tuleva Iiro Haimi.

***

Sotkamo oli jo viime kaudella Vimpelin ohella sarjan paras ulkopelijoukkue. Se antoi vain 109 juoksua, mikä oli vähiten koko sarjassa. Alkavalla kaudella ulkopeli on Pekkisen tulon myötä entistäkin vahvempi.

Aapo Komulainen on kiistatta sarjan parhaita lukkareita. Hän edustaa modernia lukkarityyppiä nyppysyöttöineen, nopeine pelitempoineen sekä sääntöjen rajamailla ja säännöt usein ylittävillä syöttöasenoillaan ja syöttöliikkeineen. Kovakanttisen Komulainen matala on myös räkäinen.

Pekkinen ja Keinänen muodostavat vahvan etukenttäkaksikon ja linjan johtavat pelaajat, Niko Korhonen ja Kalle Kuosmanen, ovat sarjan eliittiä ulkopelaajina. Kotro oli hyvä hankinta polttolinjaan. Purmosen vahvuus on sisäpelissä ja on väistämätöntä, että vastustajat ottavat hänet kesällä ulkona silmätikukseen.

Sotkamon takakenttä on myös Superin parhaimmistoa. Jussi Korhonen on ollut jo vuosikaudet Superin parhaita koppareita ja 19-vuotias Iivari Vihanto oli yksi viime kauden suurista läpimurtopelaajista. Molemmilla on lisäksi huippukäsi.

Sotkamo pelaa ykkös- ja kakkosvaihdon sekä takatilanteet eri tavalla. Ykkösvaihdossa Niko Korhonen menee kolmoskulmaan heittäjäksi, Purmonen on takalukija, Kuosmanen etulukija ja Kotro vahtii kakkospuolta. Kakkosvaihdossa Purmonen siirtyy kolmospesälle, Kotro takalukijaksi ja Korhonen tulee kakkoskulmaan. Takatilanteissa Kuosmanen on tappimies, Pekkinen menee syvään pussiin, Korhonen on kolmospolttaja, Kotro kakkosvahti ja Purmonen ja Keinänen hoitavat kulmat.

***

Sisällä Purmonen, Kuosmanen ja Niko Korhonen muodostavat sotkamolaiseen tyyliin kivikovan ykköskärjen. Purmonen on myös sisällä paljon vartijana, sillä pelin avaaminen lähtee aina kärkimiehestä. Kuosmanen ja Korhonen ovat kakkosena ja kolmosena jäätä.

Pekkinen on monipuolinen saranapelaaja nelosena ja Jussi Korhonen viitonen. Kakkoskärkeen jäävät Vihanto, Komulainen, Keinänen ja Kotro.  Keinänen on kakkoskärjen vahvin kotiuttaja, mutta Sotkamo pyrkii kakkoskärjessäkin käyttämään kotiuttamisessa jokereita tilanteen sallimissa rajoissa.

Jokeriosaston muodostavat Roope Korhonen, Rönkkö ja Niilo Piiponniemi. Korhonen ja Rönkkö ovat joukkueen pääkotiuttajat, mutta myös multijokerina pelaavaa Piiponniemeä voidaan käyttää kotiutustilanteissa.

Sotkamo lainasi ennen kautta Aleksanteri Huotarin Koskenkorvaan. Huotari kutsuttaneen kuitenkin takaisin Sotkamoon ennen siirtoikkunan sulkeutumista, jolloin myös reservistä löytyy lahjakkaiden junioreiden lisäksi hieman enemmän kokemusta.

***

Kuosmanen luotsasi pelinjohtajana Sotkamon neljästi Suomen mestariksi vuosina 2009, 2011, 2012 ja 2013. Hän palasi kahden välivuoden jälkeen takaisin viuhkaan kausiksi 2016 ja 2017, mutta molemmat kaudet päättyivät kirveleviin finaalitappioihin Vimpelille.

Kuosmasen ei tarvitse todistaa mitään, mutta on selvää, että hän kääntää kaikki kivet ja kannot, jotta sama ei uusiutuisi tänä syksynä. Siinä hänellä riittää haastetta omiksi tarpeikseen.

Mestaruustaistelun seuraamisen lisäksi yksi kauden mielenkiintoisimmista asioista on, miten Kuosmanen on tulkinnut pelin evoluution merkkejä ja mitä uutta hän tuo Sotkamon pelaamiseen tällä kaudella.

Viime kaudella Vimpeli ei vain voittanut Suomen mestaruutta. Se antoi samalla oppitunnin siitä, mihin suuntaan peli nimeltä pesäpallo on menossa.