Sotkamon Jymy myrskyn silmässä – joukkue hajoamassa, pelinjohtaja vaihtumassa

Toni Laakson ura Sotkamon Jymyssä on jäämässä kauden mittaiseksi.

Pesäpallo

Sotkamon Jymy myrskyn silmässä – joukkue hajoamassa, pelinjohtaja vaihtumassa

Sotkamon Jymy painii ensi kauden joukkueen rakentamisen kanssa. Jymy etsii samalla myös uutta pelinjohtajaa ensi kaudeksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.7.2021 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy on ajautunut yllättävän turbulenssin keskellä. ElmoTV:n tietojen mukaan tämän kauden joukkueesta Sotkamossa eivät ensi kaudella pelaa enää Toni Laakso ja Konsta Kurikka. Myös Niilo Piiponiemen, Joni Rytkösen ja Roope Korhosen jatkaminen on epävarmaa. Lisäksi Jymy etsii uutta pelinjohtajaa jo ensi kaudeksi.

Laakson ja Kurikan lähtöä pidetään jo selvänä. Laakso on pelannut kyllä odotusten mukaisesti, mutta Jymy on ElmoTV:n tietojen mukaan ilmoittanut Laaksolle, ettei hänen palvelujaan enää tarvita. Laakso siirtyi Jymyyn viime syksynä 1+1-vuotisella sopimuksella Kouvolasta.

Kurikka lähtee puolestaan kokeilemaan siipiensä kantavuutta baseball-kentille, mutta vaikka baseball-ura ei aukeaisikaan, paluu Sotkamoon on poissa laskuista – niin Jymyn kuin Kurikan itsensäkin kannalta.

Piiponniemi on jo muuttanut perheineen Haapajärvelle ja hänellä on siviilityö Haapajärvellä. Piiponniemeä on kysynyt useampikin Superin seura, mutta hän harkitsee myös lopettamista tämän kauden jälkeen.

Rytkösen tilanne on kiharaisempi. Rytkönen haluaisi vaihtaa maisemaa ja hän on neuvotellut kesän aikana Kouvolan ja Hyvinkään kanssa, mutta ongelmana on hänen sopimuksensa. Rytkösen sopimus oli alun perin 2+1-vuotinen, mutta sopimus on sittemmin muutettu muotoon 2+2-vuotta. Koska Jymy on ilmoittanut käyttävänsä option, Rytkösen sopimus kattaisi Jymyn tulkinnan mukaan myös ensi kauden.

Jymy on varautunut Roope Korhosen mahdolliseen lopettamiseen jo pidemmän aikaan. Sen hankintalistalla oli alun perin Jukka-Pekka Vainionpää, mutta Vainionpää ehti sopia siirtyvänsä ensi kaudeksi Vimpeliin.

Pelinjohtajan vaihtaminen liittyy suurempaan kuvioon, johon kytkeytyy Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia. Ajatuksena on, että Urheiluakatemiaan saataisiin pesäpallovalmennuksen vetäjäksi alan huippunimi, joka toimisi myös Jymyn pelinjohtajana. Urheiluakatemia ja Sotkamon Jymy ovat kartoittaneet tehtävään useita vaihtoehtoja, mutta neuvottelut ovat osoittautuneet yllättävän haastaviksi.

Laakso ja Kurikka voivat mennä

ElmoTV:n pesäpalloasantuntija Pekka Arffman kehottaa suhtautumaan maltillisesti puheisiin Jymyssä tapahtuviin muutoksiin. Sotkamon Jymy on hänen mukaansa edelleen huippuorganisaatio, joka pitää varmasti kiinni kaikin keinoin niistä, joista se haluaa pitää kiinni.

”Laakson ja Kurikan suhteen tilanne lienee aika selvä. Kurikasta ei tullut pelillisesti Jymylle sellaista ihmepoikaa, joka olisi noussut saman tien yhdeksi Jymyn johtavista pelaajista. Laakso on onnistunut pelillisessä mielessä avauskaudellaan Jymyssä varsin hyvin, mutta hänen hankintaansa liittyi näitä muita riskejä, jotka olivat myös Jymyn tiedossa jo ennen siirtoa. Laakso on tunnetusti ristiriitainen hahmo, mitä kuvaa hyvin se, että Ruutu on tekemässä hänestä Vuoden pesäpalloilijaa, mutta Sotkamon Jymy näyttämässä ovea. Minusta siinäkin on joku ristiriita”, Arffman sanoo.

Piiponniemen, Rytkösen ja Korhosen suhteen Arffman on varovaisempi.

”Jymy tulee varmasti tekemään kaikkensa, että nämä kolme veijaria jatkaisivat Jymyssä. Laakson ja Kurikan lähtö ei heilauta Jymyä, mutta näiden kolmen pelaajan lähtö tuntuisi. Piiponniemi on Tommi Mäentaustan kanssa Superin paras kärkimies ja vaikkei hänestä ole tullutkaan kopparilegendaa, on hän silti kakkoskopparinakin kovinta mahdollista kategoriaa”, Arffman arvioi.

”Rytkönen on puolestaan noussut Sotkamossa pesäpalloilijana kaikista korkeimmalle huipulle. Hän on niin vaihtajana kuin etenijänäkin huippuluokan kakkonen, ja ilman käsivammaansa hän olisi Superin parhaita ulkokenttäpelaajia.”

”Roopen osalta ylisanoja ei tarvitse erikseen luetella – muuten kuin toteamalla, että valtakunnasta ei löydy hänelle korvaajaa. Jukka-Pekka Vainionpää lyö toki valtavasti juoksuja, mutta hänen vahvuudestaan ja kylmäpäisyydestään syksyn kovimmissa ratkaisupeleissä ei ole varmuutta. Roopen osalta varmuus on ja siihen ei yksi sataprosenttia riitä.”

”Mutta katsotaan nyt rauhassa, mitä Kainuussa tapahtuu ja mitä Piiponniemi, Rytkönen ja Roope tekevät. Jos he lähtevät, se olisi toki takaisku, mutta ei Jymy tyhjän päälle putoa. Kalle Kuosmanen olisi ilman muuta Rytkösen korvaaja kakkosena. Piiponniemen tasoista kärkeä ei ole vapaana markkinoilla. Omista nuorista Iivari Vihanto ja Imatralle lainalle lähtenyt Oskari Lukkari ovat potentiaalisimmat Piiponniemen mahdolliset korvaajat, mutta eivät he tietenkään mitään piiponniemiä vielä ole.”

”Roopelle ei ole korvaajaa, mutta Jymy on kysellyt potentiaalisia vaihtoehtoja niin ensi kaudeksi kuin jopa jo kaudeksi 2023. Siksi en olisi yllättänyt, jos Roope vielä jatkaisi vuoden.”

”Laakson Jymy voi korvata tekemällä Aapo Komulaisesta saranapelaajan. Itse asiassa Jymy on jo peluuttanut Komulaista nelosena, mikä kertoo siitä, että he ovat jo valmistautumassa Laakson lähtöön. Kurikan Jymy voi aina korvata, mutta etumiehistä heillä olisi uupelo. Tässä mielessä ymmärrän hyvin, että Jymy on neuvotellut Imatran Juho Keinäsen kanssa.”

Erikoinen kuvio

Pelinjohtajakuviota Arffman pitää kokonaisuudessaan erikoisena.

”Se on varmasti totta, että Sotkamon Urheiluakatemia ei enää vedä pelaajia samalla tavalla kuin aiemmin. Jymy jaksaa edelleen hehkuttaa juniorituotantoaan, mutta totuus on, että ennen Aapo Komulaisen ja Kalle Kuosmasen nousua Jymyn ykkösmiehistöön, edelliset todelliset huippupelaajat Jymyn putkesta ovat olleet Niko Korhonen ja Niilo Piiponniemi, mutta he ovat suunnilleen jo kolmekymppisiä. Ja ehkä Komulainen ja Kuosmanenkin ovat enemmän isiensä ja vanhempiensa tuotteita kuin Jymyn.”

”Toinen iso tekijä on se, että Sotkamo on menettänyt sen etulyöntiaseman, joka sillä aikoinaan oli. Nyt lähes jokaisella Superin seuralla on oma akatemiansa tai sitä vastaava koulutusputki, joka tuottaa saman tasoisia tai itse asiassa jopa parempia pelaajia kuin Jymyn putki.

”Sotkamoon opiskelemaan ja pesäpallovalmennukseen lähteminen ei ole enää junioreille samanlainen taikasana kuin se on joskus ollut, enkä usko, että sen vetovoima siitään muuttuu, vaikka sinne saataisiinkin joku niin sanottu kova nimi.  Ensinnäkään niitä kovia nimiä ei ole kovin suurta joukkoa. Me puhumme ehkä Tomi Niskasen, Mikko Korhosen ja Iiro Haimin kaltaisista Superin pelinjohtajista ja jostain Mikko Huotarin kaltaisesta nimestä. Mutta kuka heistä oikeasti olisi valmis muuttamaan Sotkamoon ja ottamaan tehtävän vastaan – ja muuttaisiko sekään vielä mitään?”

”Jos Urheiluakatemiassa alettaisiin kouluttaa pesäpallovalmentajia ja pelinjohtajia, se olisi uutta ja voisi houkutellakin monia, mutta toki silloin puhuttaisiin eri asiasta kuin pelaajatuotannosta Jymylle.”

Jani Komulaisen vaihtamiselle Arffman ei näe pelillisiä syitä.

”Komulainen on kehittynyt pelinjohtajana ja viime kauden Suomen mestaruus oli häneltä kova näyttö. Toki pesäpallopiireissä tiedetään, että Komulaisen kulmikas johtamistyyli on siinä mielessä ongelma, että Jymyllä ei ole hänen vuokseen vetovoimaa siirtomarkkinoilla. Mutta pelkästään pelillisten asioiden suhteen Komulainen on Superissa huipputason pelinjohtaja”, Arffman sanoo.

Katso Sotkamon tämän kauden tulokset ja loppukauden ohjelma tästä!