Sotkamon tekemät pelaajaratkaisut ovat vastaus kolmen seuran rukouksiin

Juho Keinänen pukee tulevalla kaudella Sotkamon sijasta Kiteen pelipaidan.

Pesäpallo

Sotkamon tekemät pelaajaratkaisut ovat vastaus kolmen seuran rukouksiin

Sotkamon Jymy teki tulevan kauden pelaajaratkaisunsa. Pekka Arffmanin mukaan Seinäjoki, Kitee ja Simo kiittävät ja kumartavat.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.3.2024 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy löi lukkoon tulevan kauden pelaajaratkaisunsa. Superin voimasuhteiden kannalta kenties merkittävin päätös oli Veeti Kokon ja Samuel Huotarin lainaaminen myös kesällä Seinäjoen JymyJusseihin. Pekka, miten merkittävä tämä ratkaisu oli?

Seinäjoen ja sarjan kuuden heikoimman joukkueen kannalta todella merkittävä ratkaisu. JymyJussit oli syksyn siirtomarkkinoiden suurin häviäjä ja sen tilanne näytti vielä syksyllä uhkaavalta.

Kokko ja Huotari osoittivat kuitenkin TalviSuperissa olevansa JymyJusseilla elintärkeitä vahvistuksia, etenkin ulkopelin kannalta. Kokko tulee suureen tarpeeseen etukentälle ja 17 vuotta viime kuussa täyttänyt Huotari voitaisiin ulkopelitaitojensa puolesta heittää saman tien pelaamaan Sotkamonkin linjassa.  JymyJusseissa hän ottaa etulukijan paikan ja on yhdessä Veeti Kettusen kanssa linjan johtava pelaaja JymyJussien miehistössä.

Sisällä heidän roolinsa on hieman pienempi. Kokko on potentiaalinen kotiuttaja, vaikka TalviSuperissa hänen yli hypättiinkin usein. Huotarin on sisällä monipuolinen ja häntä voidaan käyttää useammassakin roolissa.

Kokon ja Huotarin saaminen kesäksi vahvistaa JymyJusseja merkittävästi ja sekoittaa entisestään alemman kuuden joukkueen välisiä voimasuhteita. TalviSuperin otteluille ei toki kannata panna liian suurta painoarvoa, mutta jos JymyJussit ja Imatra ovat kesälläkin yhtä pirteitä yllättäjiä kuin TalviSuperssa ja ennakolta vahvimmat Kitee ja Pattijoki vastaavasti odotettua hieman heikompia, silloin kuuden joukkueen keskinäisiä sijoituksia on mahdoton ennustaa.

Kuka tahansa voi mennä säälipleijareihin ja kuka tahansa voi jäädä viimeiseksi tai joutua karsimaan. Niin pienet erot ovat.

Tähän alempaan ryhmään kuuluva Kitee hankki tässä samassa rytäkässä pysyvällä siirrolla Juho Keinäsen Sotkamosta. Miten luet näitä taivaanmerkkejä?

Sotkamon kannalta tilanne oli se, että kun Aleksanteri Huotari pelasi itsensä TalviSuperpesiksen aikana lopullisesti avaukseen, joukkueessa ei jäänyt oikein paikkaa Keinäselle. Mikko Kuosmanen sanoi hyvin, että tässä tilanteessa oli kaikkien kannalta paras ratkaisu, että Keinäsen tasoinen pelaaja pääsee pelaamaan säännöllisesti.

Kiteen kannalta TalviSuperi ei mennyt putkeen ja Pasi Varonen myönsi suoraan, että se oli yksi syy Keinäsen hankintaan. Kiteellä oli vielä kaudella 2021 kenties Superin paras etukenttä. Hannes Pekkinen siirtyi kuitenkin ensin Sotkamoon ja Joni Lehikoinen viime syksynä Joensuuhun.

TalviSuperi osoitti, että Kitee tarvitsee etukentälle Keinäsen kokemusta ja osaamista – olettaen tietenkin, että Keinänen pystyy pelaamaan täyspainoisesti. Nyt kysymys on vain siitä, kumpi hänelle tekee tilaa, Topias Kaksonen vai Nestori Moisio, ja löytyykö jommallekummalle paikka sen jälkeen polttolinjasta?

Sisällä Keinäseltä odotetaan ennen kaikkea apua kotiutuksissa. Nyt näyttää selvältä, että lyöjäjokeri Jiri Pippolan lisäksi Kiteellä on kaksi etenijäjokeria, mikä asettaa entisestään lisää paineita jo muutenkin ohuelle numerolla lyövien kotiuttajien osastolle.

Sotkamon Superin miehistön ulkopuolelle jäävistä pelaajista seitsemän pelaajaa pelaa ensi kesänä Simon Kirissä. Myös Kirin pelinjohtaja Petteri Timonen tulee Sotkamosta. Miten näet tämän kuvion?

Jymyn kannaltahan tämä on erinomainen ja taloudellisesti huomattavasti järkevämpi ratkaisu kuin oman kakkosjoukkueen peluuttaminen Ykköspesiksessä. Pelaajat saavat arvokasta kokemusta taidoilleen sopivalla tasolla ja Timonen pitää pelinjohtajana huolen, että Simossa pelataan kesällä jymyläistä pesäpalloa.

Myös Simon kannalta ratkaisu on siinä mielessä järkevä, että näin he saavat hyvän ja kilpailukykyisen joukkueen ensi kesäksi Jymyn lainapelaajista ja omista junioreistaan. Aiemmin omien junioreiden rinnalla oli Oulun Lipon entisiä pelaajia, mutta nyt leiri vaihtui.

Ainoa kysymysmerkki on se, mitä tällainen ratkaisu tarkoittaa Ykköspesiksen kannalta. Nyt siellä on kaksi joukkuetta, Kouvolan ja Joensuun kakkosjoukkueet, jotka eivät voi nousta Superiin ja Simokin toimi tällä hetkellä Superin seuran pelaajahautomona.

Ymmärrän toki nämä ratkaisut kaikkien kannalta, mutta Ykköspesiksen aseman ja roolin suhteen olisi hyvä istua saman pyöreän pöydän ääreen ja miettiä, mikä Ykköspesiksen rooli ja tehtävä on ylipäätään tulevaisuudessa. Viedäänkö sitä enemmän nykyisen jääkiekon Mestiksen tai farmisarjan suuntaan vai halutaanko siitä aidosti kilpailullinen sarja, jossa kauden alkaessa yhdenkään joukkueen päällä ei ole sellaista lätkää, joka kieltää nousemisen Superpesikseen?

[mestis]