Suomalaisella jalkapallolla on peiliin katsomisen paikka tapaus Ricardo Duartessa

Ricardo Duarte ehti vajaan kahden vuoden aikana nostaa AC Oulun Veikkausliigan pohjalta kolkuttelemaan sarjan kärkipäätä.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Suomalaisella jalkapallolla on peiliin katsomisen paikka tapaus Ricardo Duartessa

Ricardo Duarten päästäminen käsistä on iso menetys suomalaiselle jalkapallolle - ja ison itsetutkiskelun paikka.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.11.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Portugalilaisseura Vianense julkisti palkanneensa uudeksi päävalmentajakseen AC Oulua tällä kaudella valmentaneen Ricardo Duarten.

Suomalaisen jalkapalloilun kannalta asiassa on kyse paljon muustakin kuin vain valmentajan siirtymisestä seurasta ja maasta toiseen.

Veikkausliiga-kausi tarjosi kabinetin puolella lukuisia käänteitä, joissa myös Duartella oli roolinsa. Duarten aikakaudella AC Oulu nousi putoamisen partaalta pelaamaan sarjan kärkisijoituksista. Oulu päätti kuitenkin irtisanoa portugalilaisen sen jälkeen, kun Duarte ilmoitti elokuussa siirtyvänsä uusien haasteiden pariin kauden jälkeen.

Selvää on, että potkuissa ei ollut kyse Duarten tasosta valmentajana tai joukkueen tuloksista.

***

Duarten matkaa Suomessa voisi kuvata sanalla ’’kehitys’’.

Lyhyen apuvalmentajapestin jälkeen VPS:ssä Duarte palkattiin Palloliittoon valtakunnalliseksi koulutuspäälliköksi kehittämään valmentajiamme. Keväällä 2019 Duarte ilmoitti haluavansa toteuttaa intohimoaan eli toimia päävalmentajana ammattimaisessa ympäristössä. Loppukesästä 2020 Gnistan palkkasi portugalilaisen pelastamaan sarjapaikan Ykkösessä.

Duarte ei ainoastaan onnistunut pelastamaan Gnistanille sarjapaikkaa, vaan hän uudisti koko toimintakulttuurin ja toimintatavat edustusjoukkueessa. Duarten johdolla Gnistan otti ne ensimmäiset askeleet kohti Veikkausliigaa, jonka porteille Kipinä tänä vuonna pääsi.

Samankaltainen tarina nähtiin Oulussa, jossa Duarte sai vaikeassa tilanteessa olevan seuran jaloilleen ja käännettyä suunnan kohti Veikkausliigan kärkeä. Tarina ei saanut ansaitsemaansa loppua, vaan Duarte laitettiin tylysti pihalle oululaisseurasta.

***

Hyvien valmentajien löytäminen Suomesta tai heidän saamisensa Suomeen ulkomailta ei ole helppo tehtävä. Suomalainen jalkapallo menettääkin Duarten palatessa Portugalin erinomaisen ulkomailta löydetyn valmentajan, mikä on tietysti iso harmi.

Duartella oli pöydällään useampi tarjous Suomesta, mutta ei sellaista, johon hän halusi tarttua. Duarte oli loppusuoralla Joonas Rantasen kanssa Ilvekseen, joka uuden urheilutoimenjohtajan Miika Takkulan johdolla valitsi odotetusti uudeksi päävalmentajaksi Takkulan hyvin tunteman Rantasen.

Sanoisin, että valmentajaa etsimässä olevilla Veikkausliiga-seuroilla on peiliin katsomisen paikka, kun Duarte ’’päästettiin’’ Portugaliin. Esimerkiksi SJK olisi tehnyt varmasti seurahistoriansa yhden parhaista valmentajarekrytoinneista palkkaamalla Duarten ensi kaudeksi. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä Duarte toimintaympäristössä, jossa hän ainakin olosuhteiden ja resurssien puolesta olisi päässyt keskittymään olennaiseen eli valmentamiseen.

***

Siirtymällä Portugalin kolmannelle sarjatasolle Duarte viestittää samalla, että mikäli teille suomalaisille ei apu kelpaa, niin ei voi mitään.

Portugalissa Duartella on edessään jälleen kerran uusi pelastusoperaatio, sillä Vianense on sarjassa viimeisenä yhdeksän pelatun kierroksen jälkeen.

Vianense nimenomaan etsi valmentajaa, joka pystyy kehittämään toiminnan kokonaisvaltaisesti uudelle tasolle. Siihen tehtävään he palkkasivat oikean miehen.

Onnistumalla Portugalissa Duartella on luonnollisesti kaista auki oikeasti isoihin valoihin, joihin hänellä olisi ollut hyvin vaikea päästä Veikkausliiga-reittiä. Tässä mielessä Duarte ajatteli myös itseään ja valmentajauraansa, eikä jäänyt väkisin tekemään kompromisseja Suomeen, mikä on Duarten kannalta ymmärrettävää.

Sopii toivoa, että mikäli Duarte on tarjolla vielä jossain vaiheessa Suomeen valmentajaksi, olemme tässä välissä viisastuneet sen verran, että ymmärrämme paremmin laadun päälle.

***

Vertailun vuoksi tähän voisi ottaa Hakan tilanteen.

En tykkää tuomita ketään etukäteen ilman faktoja, mutta jos katsotaan millaisella taustalla Andrew Smith tuli Hakan päävalmentajaksi, niin herättäähän se ainakin kysymyksiä.

Toivottavasti Hakan johto on tehnyt taustatyönsä huolella – ja Valkeakoskella ollaan tietoisia, missä päin jalkapallomaailmaa Smith on esimerkiksi vaikuttanut vuodet 2016-2022.