Suomalaisten kaatumisiin hiihtokilpailuissa on looginen selitys

Perttu Hyvärinen kiipesi perjantaina yhdistelmäkisassa komeasti ylämäkeen, mutta alamäessä säilölumi kutsui.

Maastohiihto

Suomalaisten kaatumisiin hiihtokilpailuissa on looginen selitys

Eetu Pennanen taivastelee, kuinka pahasti suomalainen hiihtäjä on suksitaituruudessa perässä kansainvälistä kilpailijaansa.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 25.2.2023 | KUVAT All Over Press

Jasmi Joensuu kaatui ja Niilo Moilanenkin kompuroi sprintin erävaiheessa. Myös Joni Mäki ja Ville Ahonen juuttuivat hetkeksi kolarisumaan.

Arsi Ruuskanen loukkaantui pelottavasti yhdistelmäkisassa, kun hän kolarin seurauksena törmäsi mainosaitaan. Perttu Hyvärinen oli kovavauhtisessa laskussa nenällään.

Krista Pärmäkoskikin ennakoi Ylellä naisten yhdistelmäkisaa sanomalla, että tärkeintä on pysyä pystyssä ensimmäiset kaksi kilometriä.

Toki kaatumisia on Planicassa nähty muidenkin maajoukkueiden edustajilta, mutta suomalaishiihtäjiä on kaatunut viimeisten vuosien aikana kisaladuilla liian usein. Myös nyt MM-kisoissa kolmen kisan jälkeen liian monen menestysmahdollisuudet ovat kaatuneet slovenialaiseen säilölumeen.

***

Suomen ykköstähdet ovat kestävyyshirmuja. Iivo Niskanen hyydyttää muut vuorohiihtonousuihin ja sama vahvuus löytyy myös isosisko Kertulta.

Kerttu Niskaselta ei kuitenkaan uupuisi arvokisavoittoa ennen käynnissä olevia MM-kisoja, jos hän pystyisi edes auttavasti kilpailemaan muita vastaan alamäissä. Nyt arka ja teknisesti heikkotasoinen laskeminen maksaa hänelle sekuntikaupalla jokaisessa kilpailussa, jossa laskut ovat edes hieman haastavampia.

Niskasia Vuokatin urheilulukioaikoina valmentanut Esko Paavola myönsi Ylen Urheiluhullujen haastattelussa, että hänen olisi pitänyt puuttua juuri Kertun laskemisen haasteisiin heti valmennussuhteen alussa tiukemmin.

***

Maastohiihto on äärimmäinen kestävyyslaji. Siihen on kuulunut kuitenkin aina taitoelementti. Siinä missä oikeaoppinen vuorohiihto vaatii fyysisten ominaisuuksien lisäksi taitoa, on taitoa myös laskea alamäessä kovaa ja pysyä lisäksi pystyssä.

Suomalaisessa maastohiihtovalmennuksessa on kärjistetysti sanottuna hiihdetty liian pitkään vain vuorohiihtoa ja pelkästään ylämäkeen. Kun väliaikalähdöt muuttuvat yhteislähdöiksi, sprinttejä on aina vain enemmän kalenterissa ja vapaa hiihtotapa syö pikkuhiljaa perinteistä, korostuu hiihdossa kestävyyden lisäksi nopeus, tekniikka, taito ja taktiikka.

Maastohiihtovalmennuksella onkin Suomessa kaksi vaihtoehtoa: Joko pitää kiinni vanhasta perinteestä ja taantua maailman kärjen vauhdista entisestään tai muuttaa painopisteitä niin, että se vastaa muuttuvan hiihtomaailman haasteisiin.