Suurin toivein kauteen lähteneen Joensuun kausi uhkaa jäädä suutariksi

Iiro Kuosa on hoitanut tonttinsa hyvin, mutta JoMan riveissä on myös epäonnistujia.

Pesäpallo

Suurin toivein kauteen lähteneen Joensuun kausi uhkaa jäädä suutariksi

Joensuu on jo pudonnut kärkiseurojen junasta ja se saattaa jäädä myös 4-5 parhaan ulkopuolelle runkosarjassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.6.2022 | KUVAT All Over Press

Kouvola kävi hakemassa täydet kolme pistettä Joensuusta, kun se kaatoi JoMan 2-0 (3-1, 4-2). Pekka, JoMa voitti kuitenkin kolmostilanteet 14-11. Miten se on mahdollista?

Tässä kohtaa kannattaa unohtaa tilastot, sillä Kouvolalla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia pitää Joensuuta niskalenkissään. Se karkasi ensimmäisellä jaksolla kahdessa ensimmäisessä vuoroparissa 3-0-johtoon ja heti toisen alussa 4-0-johtoon, ja sen jälkeen Kouvola vain varmisteli, että JoMa ei juoksulla tänään juhli.

Kouvolan ulkopeli oli tänäänkin jäätävää, vaikka siltä puuttui edelleen Matti Latvala. Elias Pitkänen pelasi jälleen Janne Kivipellon paikalla lukkarina, mutta se on varmaan jo kaikille tullut selväksi, että Kouvolan kannalta on se ja sama, kumpi heistä pelaa lukkarina. Pitkänen on valmis lukkari pelaamaan millä tasolla tahansa.

Ottelun suurin asia oli kuitenkin se, missä tilassa Joensuu on tällä hetkellä. Vaikka toinen jakso ratkesikin kolmoskulmassa pelanneen Topi Hurskaisen räpylävirheeseen ja pallon katoamiseen puolukkametsään, JoMan suurin ongelmana ei ole ulkopeli. Sisäpeli sen sijaan on.

Kauden alla näytti siltä, että Joensuu saa heittämällä kaksi hyvää kärkeä, mutta kauden alku on osoittanut, että JoMa on lähes yhtä riippuvainen ykköskärjestään kuin Sotkamo. Ja mikä toinen jymymäinen ongelma: myös JoMan kotiutusvoima on todella kaposilla hartioilla varsinkin tällä hetkellä, kun lyöjäjokeri Patrik Wahlsten toipuu kyynärpäävammastaan.

Juho Toivola on pelannut toisena lyöjäjokerina vahvan kauden ja varmasti niin tekisi myös Henri Litmanen joukkueen tärkeimpänä numerolla lyövällä kotiuttajana, mutta kun sisäpeli ei pyöri odotetulla tavalla, Litmanen tahtoo jäädä vähälle käytölle. Esimerkiksi tänään Litmanen pääsi yrittämään kotiutusta vain kahdesti.

Kotiutusongelma korostui myös tämän päivän ottelussa. JoMa teki 14 kolmostilannetta ja se sai myös palottomia ajoja. Ymmärrän hyvin, että tiukoissa ja tasaisissa tilanteissa ratkaisuja pyritään hakemaan suurella lyöntimäärällä ja käyttämällä paljon vapaita lyöntejä, mutta Kouvolan ulkokenttää vastaan vastaan sellainen pelaaminen on tyhmää.

Kouvola on tukkinut keskiaukon ja sen linjan keskimmäiset pelaajat pelaavat todella syvällä ja syövät siten tilaa kumuroilta. Vastaavissa kulmissa on nopeajalkaiset ja rohkeat pelaajat, jotka hakevat pienet kotiutuslyönnit.

Tässä mielessä nostaisin tapin nokkaan myös Mikko Huotarin pelinjohtamisen. Tällaisessa tilanteessa ja Kouvolan kaltaista joukkuetta vastaan pitäisi uskaltaa pelata rohkeammin ja hakea kotiutuksia merkatuilla lyönneille jo ennen ajolähtöjä tai aikaisemmin ajolähdöissä, eikä jättää ratkaisua niin usein viimeiseen lyöntiin.

Missä Joensuu tällä hetkellä ui?

Kuten sanoin, ulkopeli ei ole niinkään ongelma ja varmasti sisäpelikin paranee, kun JoMa saa takaisin Wahlstenin ja Samuel Tirkkosen, mutta kyllähän JoMalla on tällä hetkellä jumi päällä. Kaiken lisäksi osa pelaajista on pelannut huomattavasti alle oman tasonsa ja vaikka JoMalla näytti talvella olevan pelaajia enemmän kuin omiksi tarpeikseen, nyt siellä alkaa pikemminkin olla pula sellaisista pelimiehistä, joilla oikeasti taisteltaisiin Superin kärkisijoista.

On todella mielenkiintoista nähdä, miten JoMa muuttaa ulkopeliryhmitystään ja pelaajien pelipaikkoja, kun Tirkkonen palaa linjaan. Linjaan löytyy kyllä leveyttä, mutta takakenttä ja etukenttä ovat varmasti isoja mietinnän paikkoja. Lukkaritilanne on erinomainen ja siinä mielessä myös hyvin selvä, että Ville Väliaho on noussut ykköslukkariksi ja Topi Kosonen on kakkoslukkari.

Sisällä Joensuun on pakko ramata samalla tavalla kaikkensa ykköskärkeen kuin mitä Sotkamo tekee, jotta kotiutustilanteet saadaan osumaan oikeille pelaajille.

Jos Joensuu ei saa nopeaa pelillistä parannusta heti juhannuksen jälkeen, puheet runkosarjan kärkisijoista voidaan unohtaa. Tilanne on tällä hetkellä se, että Vimpeli, Kouvola ja kovaa vauhtia tuleva Manse ovat omassa luokassaan, mutta sijoille 4-7 on kova tunku ja siinä tungussa voidaan tulla runkosarjassa missä järjestyksessä tahansa. JoMan kannalta tämä tarkoittaa sitä, ettei sen paikka viiden joukossa ole millään tavoin varmaa.