Superliiga räjäytti auki tarinan kahdesta erilaisesta urheilukulttuurista – hyvässä ja huonossa

Liverpoolin omistaja John Henry juhli kaksi vuotta sitten Mestarien liigan voittoa. Nyt tunnelma on toinen.

Jalkapallo

Superliiga räjäytti auki tarinan kahdesta erilaisesta urheilukulttuurista – hyvässä ja huonossa

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.4.2021

Lentopotkumies-podcastin Topias Kauhala ja Mikael de Anna käsittelevät uudessa jaksossaan jalkapallon nopeasti murentunutta Superliiga-hanketta – peilaamalla sitä amerikkalaiseen urheiluun ja eritoten NFL:ään, jossa yhdysvaltalaisvetoisen Superliigan ihanteet olivat.

”Tätä hanketta ei oikein voi hahmottaa, jos ei vastinlaudaksi ota amerikkalaista urheilua ja NFL:ää. Yhtä lailla sen epäonnistuminen liittyy vaikeuteen kopioida asioita Yhdysvalloista Eurooppaan”, Kauhala avaa.

Valioliigan ihanteita on jo 1990-luvun alusti asti haettu Yhdysvalloista, ja nyt se ajattelu saavutti lakipisteensä. Taustalla oli selvä logiikka, kun tutkitaan monia yhdysvaltalaisen urheilun keskeisiä elementtejä ja vahvuuksia.

”Urheilu, jossa esimerkiksi yksi rangaistuspotku voi merkitä saadaanko vai eikö saada sataa miljoonaa euroa, on liian volatiili bisnekselle”, de Anna miettii.

Vaikka Superliiga ei konseptina lähtenyt lentoon, ja se törmäsi keskeisiin kahden maanosan eroihin, avaa yhdysvaltalaisen ja eurooppalaisen urheilun vertailu oven moniin mielenkiintoisiin rakenteisiin ja valuvikoihin, joihin eurooppalaisjalkapallo on ilman uusia suljettuja sarjojakin törmäämässä.

”Voidaan romantisoida historiaa, mutta se on myös samaa kuin monarkian romantisointi. Monet seurat ja esimerkiksi Ferrari ovat kuin urheilun kuninkaallisia”, Kauhala sanoo.

”NFL:n hienoihin piirteisiin kuuluu puolestaan se, että se on avoimesti mitä se on. Se ei ole susi lampaan vaatteissa. Ja moni sen malleista toimii loistavasti.”

 

Mitä Superliigan suhteen todellisuudessa haettiin ja miksi? Mitä virheitä tehtiin? Miksi se kaatui? Ja mitä hyviä ja huonoja puolia amerikkalaisessa urheilussa on Eurooppaan nähden – ja toisin päin? Kuuntele jakso:

 

Kuuntele Lentopotkumies Spotifyssa tai Soundcloudissa.