Superperjantaina taistellaan ainakin kahdesta EM-mitalista – ja jopa mestaruudesta

ViivI Lehikoinen juoksi torstaina 400 metrin aidoissa uuden Suomen ennätyksen ja taistelee mitaleista perjantain finaalissa.

YleisurheiluYleisurheilun EM

Kristiina Mäkelä ja Viivi Lehikoinen ovat päivän nimet Münchenissä. Münchenillä on erikoispaikka myös Anssi Kukkosen sydämessä.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 19.8.2022 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilun EM-kisat: Päivä 5 – 19.8.2022

Suomalaiset

Kristiina Mäkelä on yksi kolmiloikan ennakkosuosikeista.

Perjantai on suomalaisittain todellinen superperjantai yleisurheilun EM-kisoissa, sillä suomalaisilla yleisurheilijoilla on käsi kiinni ainakin kahdessa mitalissa. Lisäksi perjantaina alkaa yksi suomalaisen yleisurheilun suurista klassikkotarinoista, kun keihäsmiehet karsivat paikasta EM-finaalissa.

Päivän suurimmat mitaliodotukset kohdistuvat naisten kolmiloikkaan ja naisten 400 metrin aitoihin. Kristiina Mäkelä oli Eugenen MM-kisoissa paras eurooppalainen ja vaikkei hän ylittänytkään kolmiloikan karsinnassa kovaa karsintarajaa, Mäkelä on kiistatta huippukunnossa. Hän ei taistele perjantaina vain mitalista, vaan lähtee kisaan yhtenä ennakkosuosikeista.

Senni Salminen oli pettynyt hyppyihinsä karsinnassa, mutta hänelläkin on onnistuessaan saumat kahdeksan joukkoon.

Viivi Lehikoinen täräytti torstaina 400 metrin aidoissa uuden Suomen ennätyksen 54,40, mikä oli välierien kolmanneksi nopein aika. Lehikoinen on ilman muuta yksi mitaliehdokkaista perjantain finaalissa. Torstain välierien nopein oli Hollannin  Femke Bol ajalla 53,73. Hän on myös finaalin ykkössuosikki

Topi Raitanen juoksee perjantaina 3000 metrin esteiden finaalissa – ja voisi onnistuessaan olla mitalien tuntumassa.

Aamupäivällä tulessa ovat Suomen viestijoukkueet. Miesten 4×100 metrin viestikvartetti karsii kello 11 alkavassa karsintarupeamassa ja naisten 4×100 metrin viestijoukkue 11.25 alkavissa alkuerissä. Toni Kuusela, Lassi Etelätalo ja Toni Keränen heittävät keihään karsinnassa. Ainakin Etelätalon pitäisi olla vahvoilla finaalipaikkoja jaettaessa. Ella Junnila, Sini Lällä ja Heta Tuuri osallistuvat korkeuden karsintaan myös aamupäivällä. Sara Kuivisto juoksee puolestaan 800 metrin välierissä.

Tarina

Anssi Kukkosella on yksi lyömätön ennätys suomalaisen television historiassa.

Kukkonen selosti 1970-luvulla kaikki suomalaisten kestävyysjuoksijoiden voittamat seitsemän huimaa arvokisavoittoa – Juha Väätäisen Euroopan mestaruudet 10 000 ja 5000 metrillä Helsingin EM-kisoissa 1971, Lasse Virénin neljä olympiakultaa Münchenissä ja Montrealissa sekä Martti Vainion 10 000 metrin Euroopan mestaruuden Prahassa 1978.

Anssi Kukkonen on tunnettu intohimostaan golfiin.

Eikä tässä vielä kaikki: Kun Virén oli voittanut Münchenin olympialaisissa toisen kultamitalinsa 5000 metrin juoksussa, Kukkosen ääntä ja sydäntä koeteltiin jo puolta tuntia myöhemmin, kun Pekka Vasala löi Kipchoge Keinon 1500 metrin hurjassa loppukiritaistelussa – juuri samaisella olympiastadionilla, jossa nyt seulotaan EM-kisojen  voittajia ja voitettuja.

Kukkonen aloitti toimittajauransa 1955 Helsingin Sanomissa, josta hän siirtyi Ilta-Sanomien kautta Yleisradioon vuonna 1961. Siihen asti urheileva Suomi oli kumartanut Matti Jukolan ja Pekka Tiilikaisen kaltaisia legendaarisia radioääniä, mutta 1960-luvulla olohuoneet valtasi ihmeellinen laatikko, joka heitti suomalaiselle tähtitaivaalle kolme uutta supernovaa – Heikki Kahilan, Teija Sopasen ja Anssi Kukkosen.

Kahila oli heistä suurin, Sopanen kaunein, mutta vain Kukkosesta tehtiin kokonainen tv-sarja.