Superpesis-kauden suurin yllätys kytee siinä, kuka joutuu Rantakentän Mörköoopperaan

Juho Hacklinilla ja Kouvolalla on edessä vaikeat viikot. Koplaa riivaa paha loukkaantumissuma ja pallon päähänsä saaneen pelinjohtaja Iiro Haimin toipuminen on ottanut myös takapakkia.

Pesäpallo

Superpesis-kauden suurin yllätys kytee siinä, kuka joutuu Rantakentän Mörköoopperaan

Superpesis-kauden loppumetreillä on turha puhua pudotuspeliviivasta. Runkosarjan tärkein kysymys on nyt se, kuka saa vastaan puolivälierissä Kiteen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 23.8.2020 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Superpesis-kauden viimeisten kierrosten yhteydessä käydään kovaa vääntöä siitä, mitkä joukkueet pääsevät huipputasaisessa sarjassa pudotuspeleihin ja mitkä eivät. Pudotuspeleihin pääsyyn liittyy toki isoja imagollisia kysymyksiä, mutta todellisuudessa loppukierrosten merkittävin kysymys on siinä, mikä kärkijoukkueista saa puolivälierissä vastaansa Kiteen.

Miesten Superpesis on ollut viime vuosina niin vahvasti jakautunut sarja, että käytännössä neljä välieräjoukkuetta on voitu julistaa jo ennen kauden alkua. Nyt Superpesiksessä kytee monen vuoden jälkeen tilanne, että neljännen välieräjoukkueen paikka on suuren kysymysmerkin takana.

Tuo kysymysmerkki on juuri Kitee, joka on tällä hetkellä runkosarjassa viidentenä kuuden pisteen erolla ennen kuudentena olevaan Seinäjokea. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, Kiteen säilyttää viidennen sijansa runkosarjan loppuun saakka.

Sen jälkeen alkaa seuraava näytös. Kolme kärkiseuraa saavat paremmuusjärjestyksessä valita puolivälierävastustajansa sijoille 5-8 sijoittuneista joukkueista ja neljäs joukkue kohtaa valitsematta jääneen joukkueen.

On todennäköistä, että yksikään kärkiseura ei halua Kiteetä vapaaehtoisesti vastustajaksi. Nuori kiteeläisryhmä lähti kauteen pitkältä takamatkalta, mutta se on ollut kauden suurin yllättäjä. Ulkopeli on ollut peruslaadukasta kiteeläistä ulkopeliä, mutta todellinen yllätys on ollut se, että Kiteen kärki on pelannut sensaatiomaisen kauden. 18-vuotias Elmeri Purmonen on lyönyt itsensä läpi ja esimerkiksi lauantaina Mansea vastaan hän meni yhdeksällä yrityksellä yhdeksän kertaa kentälle. Jesse Eskelinen on varma kakkonen, ja sen jälkeen tulee Kiteen sisäpelin alkuperäinen sydän, Samu-Kalle Varonen, Hannes Pekkinen ja Valtentin Ikonen. He ovat vastanneet huutoon ja pelanneet vahvan kauden, mutta varsinainen yllättäjä Purmosen lisäksi on on ollut kotiuttajajokeri Sami Mikkolanaho, joka on lyönyt jo 44 juoksua, vaikka pääseekin harvoin purkamaan ensimmäisenä ajolähtöä, kuten monet muut jokerit.

Myös pelinjohtaja Petri Tuuvalle on nostettava hattua. Hän on pelannut altavastaajoukkueella hyvin sopivaa rohkeaa ja yllätyksellistä pesäpalloa. Kiteen vieminen pudotuspeleihin on iso sulka Tuuvan hattuun, kävipä pudotuspeleissä miten tahansa.

Kitee on näyttänyt kauden aikana, ettei se tutise edes kärkijoukkueita vastaan pelatessaan. Se on pakottanut Joensuun jokaisessa kolmessa kohtaamisessa supervuoroon. Kouvolan se voitti kotonaan 2-0 ja vieraissa se haki pisteen 1-2-lukemilla. Viime tiistaina Kitee otti arvokkaan 2-1-vierasvoiton Sotkamosta, mikä oli osoitus Kiteen vaarallisuudesta.

Vimpeli vai Kouvola?

Runkosarjassa näytti pitkään, että Vimpeli sijoittuu sarjassa neljänneksi ja saa puolivälierissä vastaansa – suurella todennäköisyydellä – Kiteen. Vimpeli on kuitenkin löytänyt peliinsä toimivan konseptin ja se on railakkaalla lyöntipelillään yltynyt hurjaan menoon. Sunnuntaina se otti runkosarjan sijoitusten kannalta elintärkeä 2-0-voiton Kouvolasta ja ohtti samalla Koplan sarjataulukossa. Vimpeli on pisteen edellä Kouvolaa, kun molemmilla joukkueilla on jäljellä kolme ottelua.

Vimpeli kohtaa jäljellä olevissa otteluissa Koskenkorvan kotonaan ja Kempeleen ja Mansen vieraissa. Kouvola kohtaa puolestaan kotonaan Mansen ja Kankaanpään sekä vieraissa Seinäjoen.

Myös Sotkamo saa olla tarkkana Vimpelin ja jopa Kouvolan kanssa. Se on nyt Vimpeliä edellä vain kaksi pistettä ja Kouvolaa edellä kolme pistettä. Sotkamo kohtaa kolmessa jäljessä olevassa ottelussa Siilinjärven ja Seinäjoen kotonaan ja Kiteen vieraissa. Sotkamon rutiini ja kokemus riittänevät kakkossijaan – eikä kolmanneksi tippuminen olisi mikään maailmanloppu. Sen kalleimpana hintana olisi kotiedun menettäminen välierissä.

Tilanne voi kääntyä vielä ympäri, mutta tällä hetkellä todennäköisyydet kallistuvat siihen, että Sotkamo ja Vimpelin ovat runkosarjassa toinen ja kolmas, ja Kouvola jää runkosarjassa neljänneksi.

Kouvolan on ajautunut pahaan loukkaantumskierteeseen ja kaiken lisäksi pallon päähänsä saaneen pelinjohtaja Iiro Haimin toipuminen  on ottanut takapakkia. Sunnuntainakin joukkueen peliä johti Vimpelissä Saku Kapanen.

Paha loukkaantumistilanne heittää suuren kysymysmerkin Kouvolan pudotuspelien päälle. Joukkue olisi parhaalla miehistöllään ja parhaassa iskussaan edelleen vahva ehdokas toiseksi loppuottelijaksi, mutta nyt näkymä on uhkaavan erilainen. Uhkaa nostaa se, että Superpesis päätti koronaepidemian seurauksen, että pudotuspelit pelataan tänä syksynä paras kolmesta -järjestelmästä.

Jos Kouvola saa puolivälierissä vastaansa Kiteen, se olisi edelleen toki suosikki – mutta ei niin suuri suosikki, etteikö rennosti pelaava Kitee voisi nykyisessä hurmoksessaan yllättää Kouvolaa. Vimpeli olisi nykyvireessään Kiteelle astetta vaikeampi vastustaja, mutta kuten Kiteen esitykset kärkijoukkueita vastaan ovat osoittaneet, Kitee ei taivu kenellekään joukkueelle helposti. Kitee on osoittanut myös sitkeyttä, sillä se on saattanut hävitä ensimmäisiä jaksoja jopa rumasti, mutta se on tullut toisella jaksolla aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Taistelua runkosarjan kolmannesta sijasta sähköistää myös se, että heikoimmin sijoittunut joukkue kohtaa välierissä runkosarjan voittajan – olettaen toki, ettei pesäpallosyksyssä nähdä vuosituhannen suurinta paukkua puolivälierissä eli Joensuun putoamista. Kolmanneksi sijoittunut joukkue ei vain väistäisi Joensuuta. Sillä itsellään olisi tie auki jopa loppuotteluun – olivatpa kakkonen ja kolmonen mitkä joukkueet tahansa kolmikosta, Sotkamo, Vimpeli ja Kouvola. Superpesis-kausi on siis saamassa kiehtovan lopun.