Leijonien esitys kertoi suuremmasta kulttuurin muutoksesta suomalaisessa jääkiekossa

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Leijonien esitys kertoi suuremmasta kulttuurin muutoksesta suomalaisessa jääkiekossa

Leijonien rento ja peloton peliesitys Norjaa vastaan kotikisojen avausottelussa kertoi Samuel Savolaisen mukaan suomalaisessa jääkiekossa tapahtuneesta suuresta kulttuurin muutoksesta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.5.2022 | KUVAT All Over Press

Ehjä suoritus, ehjä 60-minuuttinen. Leijonien esitys näytti niin selvältä kuin 5-0 -voitto yleensä näyttää. Samuel, miten luonnehtisit ja arvioisit MM-kotikisojen avausottelua?

Olihan tämä tyrmäävä esitys Suomelta. Ensimmäinen erä oli vielä hieman tahmeaa pelaamista, kuten ehkä ennakkoon odottaa saattoi, mutta eipä Suomella siinäkään hätää ollut. Mitä pidemmälle peli eteni, Norja putosi kyydistä. Vaikka Norja ei tietenkään Suomen päävastustajiin kuulukaan ja vertailu huippumaihin on tällaisen ottelun jälkeen vaikeaa, tämä oli selvä tasonnosto silti EHT:n peleistä. Jukka Jalosen Leijonat näyttivät jälleen, että se on parhaimmillaan kuin sen kuuluukin olla. Työtä pelin periaatteiden esilletuomiseksi oli tosiaankin tehty ja se näkyi.

Millaiset pelilliset asiat erityisesti hivelivät silmääsi?

Moni asia. Leijonat pelasi jämäkästi puolustussuuntaan hyvällä kenttätasapainolla ja kun se osa-alue oli paremmin kunnossa sitä paremmin kunnossa oli myös hyökkäyspeli. Nyt löytyi rytmit hyökkäyksiinlähdöissä, löytyi lyhytsyöttöpeli, löytyi palauttelu silloin kun peli kutsui palauttelemaan, löytyi nopeat ja puolinopeat rytmit kun niitä tarvittiin, löytyi ristipistot, löytyi pitkät hyökkäykset ja mikä kaikkein tärkeintä: kaikki ketjut saivat nyt onnistumisen tunteita. Tuloksenteon jakautumisen ympärillä kun kuitenkin oli kysymysmerkkejä, isojakin sellaisia.

LeoVegas offer: Sweden & Finland – both teams to win their matches 14/5/2022. Odds 1.70!

Miten tällainen ottelu palvelee nyt Leijonien turnausprosessia?

Ehkä se oli hieman yllättävää, että jos kenraaliharjoitusturnauksessa maalit kasautuivat korostuneesti Sakari Mannisen ketjulle, niin nyt maalit tekivät kaikki muut kentät. Ja Mannisen ketju pelasi silti loistavan ottelun. Se on erittäin tärkeää jatkon kannalta. Eikä sekään nyt pahalta näytä, että mukaan on nyt ainakin tulossa Mikael Granlundin kaltainen huippuvahvistus ainakin.

Yes, kyseessä on vasta avausottelu Norjaa vastaan. Sanon silti vielä ylilyönneistä syyttämisen uhallakin nähneeni, että taustalla on tapahtunut tietynlainen kulttuurinmuutos. Sen verran jääkiekkoa on tullut seurattua vaikka karvat eivät vielä harmaita olekaan, että sekin aika on tullut nähtyä, jolloin jääkiekon MM-kotikisat olisi saattanut kangistaa leijonamiehistöä ja aiheuttaa pelaajissa jännitystä ja jopa häpeän pelkoa. Tämä oli kuitenkin ottelu, jossa oli enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Joukkue oli silti hyväntuulinen ja rento, eikä taustalla ollut jokin ajatus sellaisesta turhasta, että tässä ollaan suurin piirtein vastuussa Suomen kansalle.

Jotain tässä viime vuosien aikana on tapahtunut, että uskotaan niin vahvasti omaan juttuun, että sitä pelkoa ei ole. Sen sijaan on uskoa. Se kertoo myös peli-identiteetin muutoksesta ja siitä, että sen kantamiseen voidaan uskoa. Siksi voitaisiin lopettaa jo ainainen väsynyt puhe siitä, että erityisen voimakkaasti pelitapa-asioihin huomiota kiinnittäviin valmentajiin suhtauduttaisiin suurin piirtein kuin ihmisvihaajina tai pelaajiin robotteina suhtautuvina valmentajina. Ei se niin ole. Leijonat on viimeaikaisissa turnauksissa osoittanut, miten pelitapa ja samalla sivulla oleminen tuo pelaajille turvaa ja rentoutta pelaamiseen.

Jääkiekko on joukkuepeli ja voitto tuli joukkuesuorituksella, mutta mitkä yksilöt pomppasivat sinulle positiivisesti silmään?

Heitä on tosiaan useita. Jussi Olkinuora pelasi nollapelin, oli vuorenvarma ja ansaitsi nollapelin vakuuttavalla esityksellä. Hyökkääjiä voisi nostaa monia:  Joel Armia oli loistava tässä ottelussa ja osoitti, että Suomen kakkosketju alkaa löytää toisiaan jatkoa silmällä pitäen erittäin hyvin. Harri Pesonen onnistui jälleen, kun maali tarvittiin. Jere Innala pelasi erittäin hyvin juonikkaan Sakari Mannisen ja höyryveturi Teemu Hartikaisen rinnalla. Ja niin pelasi oikeastaan jokainen Leijonien hyökkääjistä, vaikka vastus ei ollut samalla viivalla tasollisesti. Ainakin tämä ottelu tekee hieman vaikeammaksi Jukka Jaloselle pohtia, mihin Mikael Granlund sijoitetaan. Sekin on lopulta positiivinen ongelma tässä vaiheessa.

Mistä mielestäsi kertoo, että Saku Mäenalanen lähti tappelemaan Norjan Magnus Brekken kanssa?

Se oli kieltämättä yllättävää, että Mäenalanen antoi tilanteen mennä noin pitkälle. Vaikeahan tässä on Mäenalasen pään sisään mennä, mutta on ymmärrettävää, että taustalla on myös kisapasseja leimaamatta jättämisiä ja NHL-pelaajien odottamisia. Sisällä voi olla kova halu olla mukana tässä joukkueessa loppuun saakka ja se purkautui nyt näin. Spekulaatiotahan tämä kaikki on, enkä osaa sen enempää arvailla. Se riski tässä kuitenkin on Mäenalasen kannalta, että hän saa pelikieltoa ja jää sivuun, jolloin kokoonpanoon takaisin nouseminen saattaa olla vaikeampaa.

Yksittäinen hetki puhutti varmasti kotikatsomoissa: Miten ihmeessä Juha Lammikko ja Norjan Christian Kasastul saivat pienestä hanskahieronnasta tappeluvitoset?

Se oli täysi vitsi. Hyvin hämmentävä tuomio kaiken kaikkiaan, että jostain löytyi nyt tällainen NHL-vitonen pakasta lopulta jääkiekolle melko tavanomaisesta maalinedushässäkästä. Tuntemattomia ovat joskus IIHF-tuomareiden tiet, ei voi muuta sanoa. Ja se on valitettavasti liian usein MM-kisoissa aina se ylimääräinen ja suurin sattumatekijä, johon ei voi peliin valmistautuessa täysin varautua, vaikka pelikirjaan kuinka kuuluisi jäähyttömyys.