Supertähdet lähtökuopissa – muuttuuko Liverpoolin hurja kausi katastrofikesäksi?

Sadio Mané on matkalla Müncheniin - mutta onko myös Mohamed Salah lähdössä Liverpoolista?

JalkapalloValioliiga

Supertähdet lähtökuopissa – muuttuuko Liverpoolin hurja kausi katastrofikesäksi?

Liverpoolin kesä on muuttunut nopeasti myrskyisäksi, sillä Sadio Manén ja Mohamed Salahin jatkaminen Anfieldilla on epävarmaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.6.2022 | KUVAT All Over Press

Liverpool on noussut viime viikkoina yllättäviin otsikoihin. Sadio Manén lähtöä Liverpoolista pidetään jo varmana ja nyt myös Mo Salahin on ennakoitu siirtyvän viimeistään vuoden päästä Barcelonaan. Jukka, mitä ihmettä Anfieldilla tapahtuu?

Tietenkin ulkopuolisen on mahdoton tietää kaikkia mehukkaita tai vähemmän mehukkaita yksityiskohtia asioiden taustalla, mutta kyllähän tässä on viime kädessä kysymys rahasta.

Mané tienaa tällä hetkellä Liverpoolissa arviolta 100 000 puntaa viikossa eli reilut viisi miljoonaa puntaa vuodessa. Se on Manén taitoihin ja markkinahintaan nähden vähintään puolet pienempi palkka, mitä hänen pitäisi ansaita. Esimerkiksi Chelsean puolustaja Ben Chilwell ansaitsee tuplasti sen, mitä Mané on saanut nykyisen sopimuksensa puitteissa Liverpoolissa.

Play Nations League at Expekt! Wales vs Netherlands 1: 7,50 – x 4.40 – 2: 1,48. Worth of trying?

Kun Mané on puhunut yksityisesti, ettei häntä arvosteta Liverpoolissa, se tarkoittaa juuri sitä, että hänelle maksetaan järkyttävän paljon alle markkinahinnan. Toki kysymys on aina myös siitä, milloin sopimus on tehty, mutta Liverpoolilla olisi ollut aikaa korottaa Manén sopimusta aiemminkin. Miestä voidaan kyllä kiittää ja kehua, mutta kuten vanha viisaus sanoo, työmiehen kiittäminen on ollut tarpeetonta sen jälkeen, kun raha keksittiin.

Ja sama pätee Salahiin. Hän saa toki tuplasti enemmän kuin Mané eli noin 200 000 puntaa viikossa, mutta se samainen Ben Chilwell saa saman verran.

Salahin on sanottu nyt vaatineen 400 000 viikkopalkkaa eli korotus olisi roima ja korotus nostaisi Salahin Valioliigan palkkapörssin kärkisijoille. 400 000 puntaa viikossa vastaa suunnilleen sitä, mitä Manchester United maksaa David de Gealle ja Manchester City Kevin de Bruynelle. Jokainen voi miettiä, onko pyyntö Salahin kannalta kohtuuton vai kohtuullinen.

No onko se?

Onhan tuo palkkio täysin absurdi, mutta viidakossa on elettävä viidakon lakien mukaan ja niiden lakien mukaan Salahin pyyntöä on vaikea pitää kohtuuttomana. Salah on kuitenkin Valioliigan ja samalla koko maailman parhaita jalkapalloilijoita ja hän tekee kentällä kaikista kallispalkkaisinta työtä eli sylkee maaleja.

Miten lähellä tai kaukana Manén siirto Bayern Müncheniin on ja miten todennäköisenä pidät Salahin lähtöä Liverpoolista?

Manén siirtyminen Bayerniin on käytännössä väistämätöntä. Jos mediatiedot pitävät paikkaansa, että Liverpool on hylännyt Bayern Münchenin tarjouksen Manésta, se tarkoittaa silloin sitä, että he ovat avanneet portin Bayernin tarjoukselle ja Manén lähdölle. Nyt neuvotellaan vain siirtosummasta, sillä Manén sopimusta on vielä vuosi jäljellä, joten Liverpool voisi halutessaan estää Manén lähdön tänä kesänä. En kuitenkaan usko, että Liverpool käyttäisi tätä vipua, vaan Mané siirtyy lopulta Allianz Arenalle.

Salahin tilanne on mutkikkaampi. Vaikka Liverpoolin ja Salahin neuvottelut ovat olleet mitä ilmeisemmin jäissä jo pidempään, Liverpool tuskin on sanonut neuvotteluissa vielä viimeistä sanaa – varsinkin, jos tilanne ajautuisi siihen pisteeseen, että Mané lähtisi ja Salah uhkaisi istua sopimuksensa Liverpoolissa loppuun ja siirtyisi Barcelonaan vuoden päästä ilmaiseksi, kuten Barcelona on Salahille esittänyt.

Myös se on hyvä kysymys, mitä Salah haluaa. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Liverpooliin jääminen olisi ollut hänelle – oikeilla ehdoilla – ykkösvaihtoehto, mutta Barcelonan otettua yhteyttä, hänen mielensä olisi muuttunut ja hän haluaisikin päättää uransa Barcelonassa.

Nyt on vain odotettava mitä saagassa seuraavaksi tapahtuu. Avainkysymys on, pääsevätkö Liverpool ja Salah sopimukseen tänä kesänä vai ei. Jos pääsevät, silloin asia on selvä, mutta jos eivät pääse, sitten ollaankin viheliäisessä paikassa – antaako Liverpool Salahin istua sopimuksensa loppuun ja siirtyä ensi kesänä ilmaiseksi Barcelonaan vai yrittääkö Liverpool rahastaa Salahin jo tänä kesänä?

Uskoisin, että tässä viimeisessä tilanteessa Liverpool ottaisi rahat – helposti tuollaiset 40-50 miljoonaa puntaa – ja myisi Salahin, mutta Salahin ei ole pakko siirtyä minnekään, koska hänen sopimuksensa on voimassa vielä vuoden.

Siihen, mikä skenaarioista on todennäköisin, on vaikea ottaa kantaa. Tuntuisi kuitenkin uskomattomalta, että Liverpool myisi samana kesänä sekä Salahin että Manén.

Eikö Liverpoolin kannattaisi maksaa Salahille ja Manélle viime vuosien näyttöjen perusteella se, mitä herrat pyytävät?

Asia ei ole niin simppeli. Ensinnäkin Liverpoolilla on oma talousstrateginen tapa toimia ja he ovat olleet niin siirtomarkkinoilla kuin pelaajapalkkioiden maksajina vähintäänkin maltillisia. En usko, että Liverpool kovin helposti muuttaa tätä strategiaa.

Toinen kysymys on se, miten pitkään samalla joukkueella on järkevää pelata ja milloin ja miten sitä kannattaa uusia. Mané on 30-vuotias ja Salah täyttää ensi viikolla 30 vuotta ja he ovat pelanneet yhdessä Liverpoolissa viisi kautta – tosin Mané vielä vuoden pidempään. Tätä taustaa vasten en pitäisi mahdottomana sitä, että Liverpool olisi Jürgen Kloppin johdolla tullut siihen tulokseen jo aiemmin, että pidetään Salah ja antaa Manén mennä.

Historia on osoittanut, että joukkuetta pitäisi uudistaa systemaattisesti  kausi kaudelta, koska vaarana on, että hyväksi koetusta koostumuksesta pidetään liian pitkään kiinni ja joukkuetta joudutaan lopulta uudistamaan kertarysäyksellä liian rajusti.

Eikä Liverpoolin tarvitse hakea tästä esimerkkiä kovin kaukaa. Yksi jalkapallohistorian järkyttävimmistä esimerkeistä on Kenny Dalglishin mestarillinen taideteos Liverpoolissa, kun hän antoi Englannin liigahistorian kenties mahtavimman jalkapallojoukkueen vanhentua käsiinsä. Sen jälkeen Liverpoolin ei tarvinnutkaan järjestää liigamestaruusjuhlia 20 vuoteen.