Tuomas Jussila on kaikkien aikojen pelaaja Joensuun muukalaislegioonassa

Tuomas Jussila ja JoMa juhlivat Suomen mestaruutta syksyllä 2018.

PesäpalloPesis100

Tuomas Jussila on kaikkien aikojen pelaaja Joensuun muukalaislegioonassa

Ketkä ovat suosikkiseurasi kaikkien aikojen pesäpalloilijat? Siihen kysymykseen vastataan ElmoTV:n uudessa juttusarjassa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 17.3.2022 | KUVAT All Over Press

ElmoTV aloittaa pesäpallon 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juttusarjan, jossa valitaan eri seurojen ja eri paikkakuntien kaikkien aikojen pesäpalloilijat. Listalle on valittu 14 seuraa ja Jyväskylän kaltaista paikkakuntaa, jossa on ollut useampia merkittävä seura.

Listan aloittaa maratontaulukossa 15. oleva Joensuun Maila. JoMa on listalla olevista seuroista pelannut vähiten kausia miesten pääsarjassa.

Joensuun Maila perustettiin vuonna 1958 Karjalan Mailan nimellä. Se pelasi pitkään alasarjoissa, kunnes nousi Superpesikseen syksyllä 2003 yhdessä Vimpelin Vedon ja Nurmon Jymyn kanssa. Siitä lähtien JoMa on pelannut Superpesiksessä – ja nousi 2010-luvulla yhdeksi Superin johtavista seuroista.

JoMalle on ollut tyypillistä, että se on ollut todellinen muukalaislegioona. Superpesis-joukkueet rakennettiin lähes yksinomaan ostomiehistä, kunnes JoMan oma mylly alkoi viimeinkin tuottaa pelaajia Superin joukkueeseen 2010-luvun lopulla.

Suurin JoMan ruokkija on ollut Sotkamon Jymy, mutta Joensuussa on ostettu pelaajia surutta kaikkialta sieltä, mistä heitä on saatu. Myös viime syksynä JoMa oli syksyn siirtomarkkinoiden kohutuin hämmentäjä.

Legioonalaisuus näkyy myös JoMan kaikkien aikojen pelaajien listalla, sillä kymmenestä pelaajasta vain Konsta Kettunen on JoMan oma kasvatti.

Joensuun Mailan kaikkien aikojen pelaajat

1. Tuomas Jussila

Viimeisten vuosien paras ulkopelaaja valtakunnassa ja yksi parhaista pesäpalloilijoista. Pelasi JoMassa ulkona valtavaa tonttia ja oli sisällä elintärkeässä roolissa kakkosena. Siirtyi Joensuuhun 2013 ja toi mukaan seitsemän vuoden mitaliputken. Oli keskeisessä roolissa, kun JoMa päätti viiden pronssivuoden putken ja nousi Suomen mestariksi 2018 ja 2019. Valittiin JoMassa ollessaan kahdesti Vuoden pesäpalloilijaksi ja voitti neljästi Kultaisen räpylän ja kerran Kultaisen mailan. Kun Ylivieskan Kuulan kasvatti siirtyi syksyllä 2019 Imatralle, siihen katkesi myös JoMan mitaliputki. Sattumaa vai ei?

2. Aleksi Rautiainen

Tohmajärven Pompun kasvatti pelasi JoMassa 11 kautta, jona aikana voitti kaksi Suomen mestaruutta ja viisi pronssia. Oli aluksi luotettava kakkosvahti ja hyvä kotiuttaja, kunnes aateloitui jääkylmäksi suurten otteluiden ratkaisijaksi lyöjäjokerina. Oli keskeisessä roolissa vuosien 2018 ja 2019 mestaruuksissa. Lopetti uransa viime syksynä.

3. Juha Niemi

JoMan kaikkien suurin kulttipelaaja, joka pelasi Joensuussa 2013–2019. Voitti tuona aikana Jussilan ja Rautiaisen tavoin kaksi mestaruutta ja viisi pronssia. Oli aluksi JoMan ykkösjokeri, kunnes Rautiainen ajoi hurjapäisten ratkaisijanlahjojensa vuoksi Niemen ohi. Mehtimäki rakasti kuitenkin Niemeä kaikki vuodet. Alkujaan Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti.

4. Mikko Kemppainen

Sotkamon Jymystä kaudeksi 2012 JoMaan siirtynyt luottosoturi. Oli aluksi tärkeä pelaaja myös sisällä, mutta kasvoi lopulta yhdeksi ulkopelin kulmakivipelaajista. Oli kulmapelaamisen ensimmäinen pioneeri. Kemppaisella oli myös kriittinen rooli Petri Pennasen tuomien uusien ulkopelikuvioiden kapellimestarina.

5. Lauri Kivinen

Toinen Sotkamon Jymystä tullut luottosoturi. Aliarvostettu. Erikoistui ulkona etenkin 2-koppariksi, mutta Kivisen rooli sisällä varsinkin vaihtajana oli vieläkin tärkeämpi. Pelasi JoMassa 2011-2020, kunnes siirtyi Manseen. Uraa sotkeneet sitkeät loukkaantumiset. Alkujaan Nurmeksen Seppojen kasvatti.

6. Juha Puhtimäki

Koskenkorvan kasvatti pelasi JoMassa vain kolme kautta, mutta hänen puumerkkinsä JoMan mestaruuksissa oli ratkaiseva. Tuli Hyvinkäältä kaudeksi 2018 ja aateloi loistavalla lukkaripelillään JoMasta viiden pronssikauden jälkeen kaksinkertaisen mestarijoukkueen. Oli suuressa roolissa finaaleissa myös mailassa, varsinkin kotiuttajana. Kuvastaa sitä, miten tärkeässä roolissa lukkari on mestarijoukkueissa.

7. Iiro Kuosa

Pelannut Joensuussa viisi kautta, mutta ollut keskeinen osa JoMan menestysvuosia. Ollut viimeiset vuodet valtakunnan paras etukenttäpelaaja. Sisällä rooli ollut vähäinen, mutta sekin alkoi kasvaa viime kaudella. Pelaa edelleen JoMassa. 30-vuotias, joten tarinassa on vielä monta kirjoittamatonta lukua. Alkujaan Vihdin Pallon kasvatti.

8 Henri Litmanen

SiiPen kasvatin peliaika oli aluksi tiukassa, mutta rooli ja merkitys kasvanut koko ajan, vaikkei olekaan lunastanut kaikista hurjimpia odotuksia, joita häneen juniorina asetettiin. Takuuvarma sisällä ja ulkona. Monipuolinen. Pääpelipaikka ulkona linjassa, mutta pystyy pelaamaan myös etukentällä. Mailassa erinomainen saranapelaaja, joka pystyy vaihtamaan ja kotiuttamaan.

9. Anssi Raitala

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen JoMan peruskivipelaaja. Vuokatin Vedon kasvatti pystyi pelaamaan ulkona linjassa ja takana. Sisällä parhaimmillaan vaihtajana. Pelasi JoMassa 10 kautta vuosina 2004-2013. Ehti voittaa yhden pronssin. Aina luotettava.

10. Konsta Kettunen

JoMan juniorimyllyn kirkkain helmi tähän mennessä. Oli suuressa roolissa vuosien 2018 ja 2019 mestarijoukkueissa. Erinomainen etenijä ja vaihtaja, mutta myös tarvittaessa hyvä kotiuttaja. Ulkona linjan johtava pelaaja Tuomas Jussilan siirryttyä Imatralle. Ura mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä kehitys on aavistuksen jopa pysähtynyt vuosien 2018 ja 2019 jälkeen.