Suursuosikin nousukiitoa uhkaa kaksi pilveä, joista toinen on pelillinen, toinen strateginen

Teemu Rouhiainen johtaa Ykköspesiksen etenijätilastoa 36 tuodulla juoksulla.

PesäpalloViistopolkumies

Suursuosikin nousukiitoa uhkaa kaksi pilveä, joista toinen on pelillinen, toinen strateginen

Haminan nousukiitoa on noussut varjostamaan kaksi pilveä. Ykköspesiksen nousutaistelusta tulee muutenkin arvaamaton jännitysnäytelmä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.7.2023 | KUVAT All Over Press

Miesten Ykköspesiksessä oli ennen kautta kaksi selvää ennakkosuosikkia, Hamina ja Puijo. Kun kauden puoliväli on juuri ylitetty, sarjan kärjessä komeileekin Kannuksen Ura. Mitä siis on tapahtunut?

Aloitetaan Haminasta.

Haminan potentiaali ei ole kadonnut minnekään, se on edelleenkin materiaaliltaan sarjan vahvin joukkue. Ongelmana ovat olleet kuitenkin loukkaantumiset. Elintärkeä pelintekijä Henri Heikkilä ei ole pelannut vielä yhtään ottelua ja viime otteluista on sivussa ollut myös polvivamman kanssa kamppaileva Ykköspesiksen tämän hetken lyöjätilastoa 36 lyödyllä juoksulla johtava Joosua Rättö. Poissa on myös alkukaudella takakentällä lainalla pelannut Justus Niemeläinen, jonka Joensuu kutsui takaisin Superin miehistöönsä.

Hamina on edelleenkin vahvasti mukana sarjan kärkitaisteluissa, sillä eroa Kannukseen on vain vaivaiset kaksi pistettä. Jatko ja ennen kaikkea syksy riippuvat pitkälti siitä, pystyykö Rättö pelaamaan täystehoisesti ja milloin Heikkilä saadaan kehiin mukaan.

Uusia avainpelaajien loukkaantumisia Hamina ei kuitenkaan enää kestä. Ykköspesiksen etenijätilastoa 36 tuodulla juoksulla johtava Teemu Rouhiainen on ollut yksi kesän ehdottomia hahmoja Ykköspesiksessä ja hänen pysymisensä samanlaisessa iskussa on Haminan kannalta iso kysymys.

Haminalla on edelleen kaikki mahdollisuudet sarjanousuun, mutta taivaalle on noussut myös yllättäviä pilviä. Eikä vain kentällä. Ilmapuntari seurassa on kallistumassa nyt siihen asentoon, että jatkossa pääpaino saattaa hyvinkin olla Superissa pelaavaan naisjoukkueeseen satsaamisessa.

***

Kannus on ollut positiivinen yllättäjä, mutta heidän erinomaiseen kauteen on olemassa looginen selitys – joukkueen huippukärki, joka on Superin tasoa.

Kempele omisi mielellään Teemu Hollannin kokonaan itselleen, mutta Kannuksen ja Kempeleen pelatessa samanaikaisesti, Hollanti pelaa aina Kannuksessa.

Hollanti muodostaa yhdessä Konsta Launosen tai Vertti Kontinahon kanssa huippuluokan kärjen, ja joukkueella on myös kaksi erinomaista kotiuttajaa, numerolla lyövä Henri Heikkinen ja Antti Toivola, joka voi lukkarina pelaamisen lisäksi pelata tarvittaessa myös lyöjäjokerina.

Kannus on Haminan tavoin vahva sisäpelijoukkue, mutta sen ulkopeli on haavoittuvampaa. Sarjakakkosella Puijolla tilanne on juuri päinvastainen. Sen vahvuus on sotkamolaishenkisesti äärimmäisen vahva ulkopeli. Puijo on antanut tähän mennessä vasta 44 juoksua, kun Haminan kentästä juoksuja on lyöty jo 70 ja Kannuksen 77.

Kaiken lisäksi Puijon ulkokenttä vahvistuu entisestään, kun alkukauden Koskenkorvalla pelannut Niko Tuikka liittyi Puijon vahvuuteen.

***

Kannus, Hamina ja Puijo ovat tällä hetkellä vahvimmat ehdokkaat Ykköspesiksen välieriin menijöiksi, mutta mikään ei ole vielä varmaa. Yhdelläkään seuralla Ykköspesiksessä ei ole niin laajaa materiaalia, että se kestäisi mennen tullen loukkaantumisia.

Haastajista parhaassa pelillisessä iskussa on toistaiseksi ollut Jyväskylän Lohi, joka on pelannut nuoren lukkarisensaation, Imatralta lainalla olevan Pietu Vesterisen ja vahvan ykköskärkensä johdolla vahvan alkukauden.

Kankaanpään alkukausia on ollut yllättävän tahmea, mutta sen materiaali riittää vielä kovaankin kiriin ja nousuun taistelemaan välieripaikoista, miksei jopa suorasta noususta Superiin.

***

Sarja on ollut odotusten mukaisesti tasainen ja myös Seinäjoen Maila-Jusseille, Oululle, Jyväskylän Kirille ja Simolle on jätettävä pieni varaus, että nekin ehtisivät nousta vielä ainakin koputtelemaan välierien portteja.

Panoksia lisää se, että runkosarjan neljä viimeistä joukkuetta joutuvat putoamiskarsintaan. Loimaa ja Alavus näyttävät nyt varmoilta karsijoilta ja Kouvolan kakkosjoukkue on myös vaaravyöhykkeessä. Neljäs karsija löytyy kuitenkin tuosta Maila-Jussien, Oulun, Jyväskylän Kirin ja Simon ryhmästä, joten ainakin yhtä seuraa kylmää runkosarjan jälkeen kunnolla.

Vaikka nyt olisi helppo sanoa, ettei keskitason joukkueista mikään ole oikeasti putoamisvaarassa, putoamistaistelu on siinä mielessä julma näytelmä, että sarjasta putoaa kaksi joukkuetta. Näin toista tilaisuutta ei tule, jos ensimmäinen karsintaottelu menee munille.

Toki paras viidestä -järjestelmä suosii ennakolta vahvempia joukkueita, mutta vanhan jyväskyläläisen viisauden mukaan mikään ei ole varmaa ennen kuin se on aivan varmaa.