Kansojen liigan konttaamisen tyly seuraus – Suomen tie EM-kisoihin vaikeutuu dramaattisesti

Suomen maajoukkueen kannattajien rakkaus Huuhkajia kohtaan kestää myötä- ja vastamäet.

HuuhkajatJalkapallo

Kansojen liigan konttaamisen tyly seuraus – Suomen tie EM-kisoihin vaikeutuu dramaattisesti

Huuhkajat hukkasi Kansojen liigan kompuroinnillaan ainutlaatuisen tilaisuuden päästä EM-karsintojen arvonnassa toiseksi ylimpään koriin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.6.2022 | KUVAT All Over Press

Huuhkajien lennon nopea hyytyminen Kansojen liigassa vaarantaa dramaattisesti Suomen mahdollisuuksia selviytyä vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen.

Kysymys ei ole nyt Kansojen liigan kautta avautuvista kolmesta extra-paikasta kisoihin, vaan EM-kisojen arvontakoreista.

Saksa saa isäntämaana suoran paikan vuoden 2024 EM-kisoihin. Loput 54 maata jaetaan karsinnoissa kymmeneen karsintalohkoon – kuuteen viiden maan karsintalohkoon ja neljään kuuden maan lohkoon.

Huuhkajien Kansojen liigassa kompuroinnin tyly seuraus tulee tässä:

EM-karsintojen arvontakorit määräytyvät Kansojen liigassa kerättyjen pisteiden mukaan. A-tasolla pelaavat maat jakavat keskenään 16 ensimmäistä paikkaa sijoituskaaviossa. Koska Saksa pääsee isäntämaana suoraan kisoihin, A-tasolta tulee arvontakoreihin vain 15 maata – 10 ykköskoriin ja 5 kakkoskoriin.

Boosted odds by Leo Vegas: Haka & KuPS & Ilves to win their matches 18/6/2022 – odds 9.50! 

Seuraavat 16 paikkaa jakavat keskenään Kansojen liigan B-tasolla pelaavat maat, joiden joukossa on myös Suomi. B-tason viisi parasta maata selviytyy EM-karsintojen arvonnassa kakkoskoriin ja kymmenen seuraavaksi parasta maata kolmoskoriin. Teoriassa B-tason heikoin maa joutuu neloskoriin, mutta koska Venäjän osallistuminen vuoden 2024 EM-kisojen karsintaan on vaakalaudalla, B-tasolta ei yksikään maa joudu neloskoriin.

***

Mitä tämä kaikki tarkoittaa sitten Suomen kannalta?

Sitä, että Kansojen liigan kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Suomi olisi päässyt EM-karsintojen arvonnassa kakkoskoriin, mutta nyt toiveet kakkoskoriin pääsystä ovat haihtuneet savuna ilmaan, sillä Suomi on B-kaaviossa vasta kymmenentenä, eikä ero B-liigan heikoimpaan pelaavaan maahan, Sloveniaan, ole kuin kaksi pistettä.

Jos Suomi olisi pelannut kesäkuun neljä maaottelua omalla tasollaan, sillä olisi ollut realistiset mahdollisuudet päästä historiallisesti toiseen arvontakoriin. Toki Kansojen liigaa on pelaamatta vielä kaksi täyttä kierrosta, joten maiden sijoitukset voivat muuttua, mutta tällä hetkellä A-tasolta kakkoskoriin olisivat tulossa muun muassa Ranska, Englanti ja Sveitsi – eikä Italiakaan ole kuin pisteen erolla menossa tällä hetkellä ykkösarvontakoriin. Tämän tason maat Suomi olisi voinut välttää arvonnoissa.

Nyt Huuhkajien pitää toivoa, että karsinnoissa ei tule vastaan kahta jalkapallojättiläistä – yhtä ykköskorista ja toista kakkoskorista -, sillä EM-karsinnoista vain lohkon kaksi parasta selviytyy Saksassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

EM-kisojen karsintalohkot arvotaan lokakuun 9. päivä Frankfurtissa.

Darwin Nunez