Sysimusta kisa herättää kysymyksiä Valtteri Bottaksen pehmenemisestä ja nälästä

Valtteri Bottas oli Barcelonassa häntävartion mies.

Formula 1

Sysimusta kisa herättää kysymyksiä Valtteri Bottaksen pehmenemisestä ja nälästä

Erkki Mustakari myöntää miettineensä Barcelonan kisan aikana, onko Valtteri Bottas pehmenemässä ja onko hän kadottamassa nälkänsä kuljettajana.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.6.2023 | KUVAT All Over Press

Valtteri Bottaksen Espanjan GP oli suomalaiskuljettajalta kauden pohjanoteeraus. 19:s sija sai Bottaksen itsensäkin kisan jälkeen varsin vakavaksi.

Myös ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on huolissaan Bottaksen tulevaisuudesta. Mustakaria ei askarruttanut vain auton heikko suorituskyky. Myös Bottaksen esitys mietitytti häntä.

”Mietin jälleen kisan aikana Bottaksen riskinottokykyä. Startissa on uskallettava painaa, jos haluaa saavuttaa muutaman sijan, mutta nyt emme ole pariin kisaan nähneet Valtterin ajo-otteessa sellaista nälkää. On pakko kysyä, onko Valtteri pehmennyt ajajana ja onko hänen kykynsä ottaa riskejä hyytymässä?”, Mustakari sanoo.

Alfa Romeon suoravauhti ei tällä hetkellä hakkaa ketään. Bottas totesi itsekin kisan jälkeen, ettei tiedä missä vika juuri hänen autossaan on, mutta vauhtia autossa ei ole. Tällä hetkellä Bottaksen Alfalla ei pysty haastamaan muita.

Mustakari ymmärtää Bottaksen purkauksen.

”Jos auton ongelma on jonkun pienen asian aiheuttama, kuski ei välttämättä tiedä, missä vika on. Suuremmat ongelmat he pystyvät jäljittämään mielessään. Pienen ongelman löytäminen voi olla pitkä projekti, koska vika voi olla niin monessa asiassa.”

Mustakari pitää kuitenkin positiivisena asiana sitä, että toinen Alfa Romeoista kulki hyvin. Guanyu Zhou oli kisan yhdeksäs.

”Alfan tehtaalla on nyt löydettävä se, miksi toinen Alfa kulkee ja toinen ei. On varmaa, että autot puretaan osiin ja tehtaalla tutkitaan tarkasti ennen Kanadan kisaa, mistä erot johtuvat. Jos ero on autoissa – kuten uskon –, silloin se on insinöörien päänsärky. Jos taas ero syntyy kuljettajien välissä, silloin ollaan suomalaisittain vakavampien kysymysten äärellä.”

Alfa Romeo oli yksi viime kauden positiivisista yllättäjistä. Tämä kausi on ollut kuitenkin tuskainen. Mustakari pitää yhtenä mahdollisena syynä Alfa Romeon vaikeuksiin tallipäällikkö Frédéric Vasseurin lähtöä Ferrarille.

”Tallipäällikön vaihtuminen on aina riski. Jos tallista puuttuu päällikkö, jolla on taitoa valvoa ja vaikuttaa tallin eri osastojen toimintaan ja yhteistyöhön ja katsoa, että kaikki sujuu saumattomasti, voi tallin suorituskyky ainakin hetkellisesti laskea.”

”Tallipäällikön pesti on erittäin vaativa, sillä hänen on tunnettava auton vahvuudet ja heikkoudet äärimmäisen hyvin, sillä muuten prosessi saattaa luisua väärään suuntaan.”

Vaikka Mustakari pitää tallipäällikön vaihtumista riskinä, hän ei syytä Alfa Romeon alkukauden vaikeuksista pelkästään Alessandro Alunni Bravia.

”Jos koko kausi olisi pelkkää harmaata viivaa ja esimerkiksi molemmat autot olisivat olleet Barcelonassa luokattomia, silloin voitaisiin kysyä, missä iskussa talli. Nyt ongelmat Barcelonassa koskivat vain Valtterin autoa, joten tallipäällikön vaihtuminen ei ehkä ole pääsyy Valtterin auton hitauteen. Katsotaan nyt muutama seuraava kisa, saadaanko ongelmat ratkaisua vai ei.”

”Jotakin Alfa Romeon on keksittävä  Valtterin autolle, sillä tilanne alkaa olla hänen kannaltaan huolestuttava. Tällaiset esitykset eivät ainakaan auta jatko- tai tulevaisuuden neuvotteluja F1-sarjassa – varsinkin, jos tallitoverilla kulkee ja Valtterilla ei”, Mustakari sanoo.