Takaiskujen murjoma Imatra voi huokaista helpotuksesta, mutta sen haasteet eivät tähän lopu

Mikko Kosonen löi Imatran tasoitusjuoksun toisella jaksolla, mikä ratkaisi ottelun voiton ja kaksi pistettä IPV:lle.

Pesäpallo

Takaiskujen murjoma Imatra voi huokaista helpotuksesta, mutta sen haasteet eivät tähän lopu

Imatra varmisti arvokkaalla 1-0-voitolla Kiteestä käytännössä sarjapaikkansa. Pekka Arffmanin mukaan edessä on kuitenkin väistämätön remontti.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.8.2022 | KUVAT All Over Press

Imatra otti elintärkeän kahden pisteen 1-0 (9-5, 1-1) -voiton Kiteestä ja taisi varmistaa sen, ettei IPV joudu karsintoihin?

Toki teoria elää edelleen, mutta käytännössä Imatra varmisti tänään sarjapaikkansa ja vaikka jäljellä on vielä viisi kierrosta, myös sen yhdeksäs sija alkaa on varma. Kitee on ilman muuta kahdeksas joukkue pudotuspeleissä ja mitään yllättävää ei tapahdu, se jää kohtaa puolivälierissä Vimpelin.

Millainen ottelu Ukonniemessä nähtiin tänään?

Taas hieman erikoinen. Imatra pelasi ottelun alussa juuri sellaista rohkeaa ja railakasta lyöntipeliä, jota altavastaajana sarjaan ja otteluun lähteneen Imatran pitikin pelata. Miestä lyöntiin rohkeasti kotiin niin merkistä kuin ilman merkkiä ja läpilyöntejä haettiin juuri sieltä, mistä niitä Ukonniemessä kannattaa hakea eli kolmospuolelta.

Totta kai Imatran kautta ovat sotkeneet loukkaantumiset ja muut kokoonpano-ongelmat, mutta juuri tällaisessa pesäpallossa on Imatran mahdollisuus.

Myös Kitee löi ensimmäisellä jaksolla varsin vapautuneita piiskoja, joskin jakso oli siinä vaiheessa käytännössä ja ratkennut.

Ja sitten se erikoisuus: Mihin ihmeessä molempien joukkue räiskyvä ja näyttävä lyöntipeli katosi toisella jaksolla? Ukonniemessä oli lyöntikeli, mutta pelaaminen meni kummallakin joukkueella nuhraamiseksi. Toki jos kentällemeno alkaa tökkiä, silloin myös tilanteiden tekeminen hankaloituu, mutta olisin rehellisyyden nimissä odottanut molemmilta joukkueelta toiselta jaksolla parempaa ja railakkaampaa sisäpeliä.

Ei nyt tehdä vielä kauden loppuanalyysia Imatran osalta, mutta katsotaan kuitenkin sen vaikeuksien värittämää kautta. Miten analysoisit IPV:n onnistumisen tällä kaudella?

Imatralla on kieltämättä ollut haasteellinen vuosi alkaen jo viime syksystä, jolloin se menetti Juho Toivolan, Tommi Piiraisen, Juho Keinäsen ja Eino Puustisen. Toivolan ja Piiraisen mukana lähti valtavasti lyöntivoimaa ja Keinänen on osoittanut tasonsa tällä kaudella Sotkamossa. Puustinenkin oli luotettava jyrä.

Joukkueen kokoaminen venyi varsin pitkälle ja kaiken lisäksi näiden hankintojenkin kanssa on ollut erilaisia ongelmia. Toni Kohonen ja Sasu Toikka ovat kärsineet loukkaantumisista ja Toni Laakson kohuttu paluu Imatralle kesti vain kaksi ottelua. Ongelmista kertoo se, että IPV on käyttänyt tällä kaudella jo 19 eri pelaajaa ja välillä joukkue on jouduttu lähestulkoon harsimaan kokoon niistä pelaajista, ketä vain on löydetty.

Mutta kaikkien vastoinkäymisten vastapainona on muutamat varsin hyvät onnistumiset niin tietyissä otteluissa kuin yksilötasollakin. Peräkkäiset vierasvoitot ja niiden takana olleet peliesitykset pohjoisen matkalla Kempelettä ja Pattijokea vastaan olivat hyviä näyttöjä siitä, mitä IPV olisi voinut olla parhaimmillaan ilman näitä loukkaantumisia ja muita ongelmia. Myös kaksi voittoa Hyvinkäästä ja voitto Joensuusta olivat arvokkaita voittoja.

Pelaajapuolella Rasmus Surakka ja Miitri Pesonen ovat pelanneet jälleen vahvat kaudet ja onhan näiden konkaripuolen veljien osalta nostettava esille Kohosen onnistuminen kotiuttajana tärkeissä peleissä.

Pelaajista ehkä suurin positiivisin yllätys on ollut Joona Mäkelä, joka on ratkaisemassa Imatran kärkimiesongelman. Ville Pietinen on pelannut myös sisällä erinomainen kauden ja purkanut ykkösvaihtoa todella tehokkaasti. Myös Joona Sikiö on tehnyt arvokasta työtä etenijänä pelasipa hän sitten etenijäjokerina tai numero hihassaan.

Eli jos kokonaisuuden summaa, niin Imatra on pelannut takaiskuihin ja haasteisiin nähden perushyvän kauden. Joukkueelta odotettiin ennen kautta juuri yhdeksättä sijaa ja sen se tämän päivän voiton myötä näyttäisi nyt ottavan. Pudotuspelipaikka olisi ollut kova yllätys, mutta eihän sekään nyt ihan mahdottoman kauaksi jäänyt – kuten ei toisaalta jäänyt paikka karsinnoissakaan.

IPV solmi jatkosopimukset Rasmus Surakan, Miitri Pesosen ja Joona Sikiön kanssa ja Joona Mäkelä ja Mikko Kosonen käyttävät ensi kautta koskevat optionsa. Miltä IPV:n ensi kausi ja tulevaisuus näyttää?

Tietenkin nyt on hieman ennenaikaista naulata vielä ensi kautta sen tiukemmin, sillä joukkueen rakentaminen on vielä kesken. Surakan ja Pesosen jatkosopimukset olivat toki iso asia, sillä heillä olisi ottajia muuallakin. Kohonen lopettaa komean uransa tähän kauteen ja katsotaan nyt, mitä esimerkiksi Sasu Toikka tekee.

Se on joka tapauksessa selvää, että Imatra nuorentaa joukkuetta ja perspektiiviä säädetään nyt muutaman vuoden tähtäimellä. Tämä on varmasti järkevä linjaus, sillä IPV on ollut viime vuosina eräänlainen ponnahduslautaseura, josta monet pelaajat Lauri Rönköstä, Teemu Nurmiosta, Konsta Kurikasta, Juho Toivolasta ja Juuso Keinäsestä alkaen ovat käyneet hakemassa vauhtia uralleen. Heidän vastapainona on ollut muutama kalliimpi hankinta luokkaa Tuomas Jussila, Jere Dahlström ja Sami Partanen.

Siinä mielessä joukkueen nuorentaminen ja tavoitteen asentaminen hieman kauemmaksi on järkevää. Projektin onnistuminen edellyttää toki sitä, että nämä joukkueessa jatkavat pelaajat kehittyvät odotusten mukaisesti ja uusien nuorten hankinnassa onnistutaan.

Suurin paine ensi kautta ajatellen on löytää lisää kotiutusvoimaa. Tehtävä ei ole kuitenkaan helppo, sillä esimeriksi lyöjäjokereista on tällä hetkellä huutava puute. Muutenkin joukkuetta on pakko uusia, jos halutaan säilyttää suunnilleen nykyiset asemat. Tämänhetkisen tilanteen valossa näyttäisi, että kilpailu pudotuspelirajan paremmalla puolella tulee vain kiristymään, joten siinä mielessä Imatralla ja myös imatralaisyleisön keskuudessa tarvitaan nyt malttia. Oikotietä esimerkiksi Kiteen tasolle ei ole.