Tälle listalle ei Patrik Laine mahdu! Tässä ovat Suomen kymmenen parasta NHL-pelaajaa

Mikko Rantanen on Suomen ykköstähti NHL:ssä.

BarometriJääkiekkoNHL

Tälle listalle ei Patrik Laine mahdu! Tässä ovat Suomen kymmenen parasta NHL-pelaajaa

ElmoTV:n Barometri-juttusarja listaa nyt NHL:n kymmenen parasta suomalaista. Listaykkönen löytyy hallitsevasta mestarista.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 30.3.2023 | KUVAT All Over Press

Parhaat suomalaiset NHL-pelaajat, nyt!

1. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Rantanen kuuluu NHL:n laitahyökkääjien ehdottomaan eliittiin. Tehopisteitä on kertynyt 88, kun pelejä on takana 74. Pistetahti oikeuttaa suomalaisten pistepörssin ylivoimaiseen kärkeen ja koko NHL:ssä sijalle 13.

Maalejakin suomalainen on mättänyt hurjat 48 kappaletta, mutta silti Rantasen arvo on paljon syvemmällä kuin teksti tv -numeroissa. Avalanchessa usein isommat otsikot menevät Cale Makarille ja Nathan MacKinnonille, mutta Rantasen merkitys joukkueelleen on ainutlaatuinen.

Vastuuta tulee yli 22 minuuttia ottelua kohden. Hurjille minuuteille on syynsä, sillä Rantasen ollessa jäällä joukkueella on parempi maaliodottamasuhde kuin kenenkään muun pelaajan kohdalla.

Härkämäinen hyökkääjä piti Avalanchea pinnalla myös esimerkiksi silloin, kun MacKinnon oli poissa. Rantanen kykenee monipuolisuusihmeenä pelaamaan laadukkaasti myös keskikaistalla.

2. Juuse Saros, Nashville Predators

Viime kauden Vezina-ehdokas pelaa taas hävytöntä kautta, vaikka alkuun näytti hieman tahmeammalta. Saros on torjunut heikon Predatorsin maalilla 36 maalia odottamaa enemmän, mikä on koko NHL:n kolmanneksi paras lukema.

Suorituksen arvoa nostaa mainitun heikko joukkue edessä. Preds vielä heikkeni siirtorajalla, kun sen piti olla jo ulkona pudotuspelitaistosta. Saros on kuitenkin ollut toista mieltä.

Predators on enää kolmen pisteen päässä pudotuspelipaikasta pari rästiottelua hihassaan. Moneypuck-sivusto antaa sille vielä reilun 10 prosentin mahdollisuuden pudotuspelipaikkaan.

Joukkueen pitäminen tässä juoksussa mukana on Sarokselta poikkeuksellisen kova suoritus.

3. Miro Heiskanen, Dallas Stars

Jos NHL:n parhaan puolustajan palkinto annettaisiin absoluuttisesti parhaalle puolustajalle, olisi Heiskanen varmasti ainakin lähempänä sitä keskustelua kuin nyt on. Niin edistyneet tilastot kuin kuva kaukalosta puoltavat suomalaisen kokonaisvaltaista loistokkuutta.

Tällä kaudella Heiskanen on paukuttanut piste-ennätyksensäkin aivan uusiin sfääreihin. Ilmiömäisen sulavaliikkeinen puolustaja on 62 tehopistettä, joista 11 on maaleja.

Puolustajat takovat kuitenkin tämän hetken NHL:ssä aivan poikkeuksellisia pistemääriä. Heiskasen NHL-puolustajien kovimmista pistelingoista erottaa hänen tunnollisuutensa puolustussuuntaan.

Toki välihyökkääjä Erik Karlsson ja Avalanchen superpuolustaja Cale Makar ampuvat kiekkoja tolppien väliin huomattavasti Heiskasta kovemmalla prosentilla. Tehokkuudessa olisi siis vielä otettavissa napsu eteenpäin.

4. Roope Hintz, Dallas Stars

Hintz on vallannut hieman yllättäen ykköspaikan suomalaisessa sentterihierarkiassa. Yli piste per ottelu tahdilla pelaava suomalainen on Starsin hyökkäyspelin sielu, jonka lyhyt poissaolo näkyi heti teksasilaisten suorituksessa.

Joe Pavelskin ja Jason Robertsonin kanssa Hintz muodostaa yhden NHL:n parhaista ketjuista. Starsin ykkössentterin peli perustuu hulppeaan luisteluun ja erinomaiseen pelinäkemykseen.

Stars on pudotuspeleihin lähdettäessä haastaja, mutta Hintzin ketjun johdolla sillä on mahdollisuus pitkäänkin matkaan pudotuspeleissä.

5. Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Aholla on Hurricanesin ykkösketjun keskellä joukkueestaan eniten maaliodottamaa ja myös häkki on heilunut eniten. 33 osumaa on kiekkoprofessorilta kelpo suoritus, toisaalta 62 tehomerkintää enemmän olisi joku saattanut Aholta odottaakin.

Ahon vaikea kiikariputki osui samaan ajanjaksoon, kun Jesse Puljujärvi hankittiin joukkueeseen. Juuri nyt myös koko joukkue elää myös vaikeaa hetkeä, mutta Hurricanesilla on siihen sarjasijoituksen mukaan myös varaa.

Aho on jo pitkään johtanut joukkojaan vahvasti runkosarjassa ja taas hänet tullaan mittaamaan pudotuspeleissä. Niihin toki lähtötilanne on vaikea, kun Andrei Svetshnikov ja Max Pacioretty ovat tärkeistä laitureista loukkaantuneina.

6. Aleksander Barkov, Florida Panthers

Barkov on suomalaisten pistepörssin kolmonen ja pistekeskiarvo on kakkosta Roope Hintziäkin parempi. Pitkään suomalaisten keskushyökkääjien kirkkainta soihtua kantaneelta Barkovilta pitää kuitenkin odottaa vielä enemmän.

Pisteitä on tullut, mutta joukkueen kapteeni ei ole johtanut joukkojaan kovinkaan korkealle. Panthersin tavoitteet ovat menestyksessä keväällä, mutta Panthersin mahdollisuus päästä pudotuspeleihin on 36 prosentin luokkaa.

On siis juuri nyt todennäköisempää, ettei Barkov johda omiaan edes runkosarjasta jatkoon.

Tällä kaudella Panthers on ollut huimaa kautta pelanneen Matthew Tkachukin joukkue. Barkovin tilastorivit näyttävät hyviltä, mutta tarvittava loistokkuus puuttuu. Löytyykö kaukalostakaan riittävää saavutustarvetta?

7. Artturi Lehkonen, Colorado Avalanche

Lehkosen kausi meni tauolle kesken loistavan kolmen tehopisteen illan kaksi viikkoa sitten. Siitä huolimatta hän löytyy suomalaisten pistepörssistä sijalta seitsemän 49 pisteellä, eikä Lehkosen arvoa edes mitata pisteillä.

Lehkonen on ollut viime kevään siirtonsa jälkeen ollut todellinen sielupelaaja Avalanchelle. Nyt todennäköisesti pudotuspeleihin palaa tuore, vielä energisempi Lehkonen.

8. Esa Lindell, Dallas Stars

Nuoruudessaan kiekollisesta pelaamisesta tunnettu Lindell on ollut NHL-uransa ajan todellinen peruspuolustajan prototyyppi. Nyt mielettömän 28 plusmerkinnän lisäksi tehopisteitäkin on kertynyt 21.

Lindellin edistyneet tilastot näyttävät suoraan sanottuna heikoilta, mutta siihen on selvä syy. Lindell aloittaa vaihtonsa puolustusalueelta useammin kuin yksikään Stars-pelaaja ja startteja omalta alueelta on kaikista NHL-pelaajista kuudenneksi eniten.

Lindell pelaa parhaita vastaan illasta toiseen ja silti kiekko on useammin vastustajan verkossa kuin omassa. Se on kova suoritus.

9. Joonas Korpisalo, Los Angeles Kings

Korpisalo pelasi ensin varmasti surkean Columbus Blue Jacketsin takana ja sai erinomaisen siirron Los Angeles Kingsiin. Korpisalo saa mahdollisuuden pelata pudotuspeleissä ja on Kingsin selvä ykköstorjuja.

Korpisalo torjuu kiekkoja selvästi yli odottaman ja vertailu entiseen joukkuekaveriin Elvis Merzlikinsiin mairittelee. Blue Jacketsin latvialainen on ollut edistyneiden tilastojen mukaan koko NHL:n pohjasakkaa samalla, kun Korpisalo löytyy viidentoista parhaan torjujan joukosta.

10. Juuso Välimäki, Arizona Coyotes

Arizona Coyotesin takalinjoilla 31 tehopistettä 71 pelatussa ottelussa on kelpo suoritus.

Välimäki on tehnyt sen vieläpä tinkimättä kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Tehotilasto on toki pakkasella, mutta -4 tuossa joukkueessa ei todellakaan ole paha lukema.

Laukaisuhallintatilastossa Välimäki pääsee 50 prosenttiin ja samoin maaliodottamalukemissa. Ne ovat seuran parhaan puolustajan lukemat.

Joukkue on toki surkea, mutta Välimäki johtaa sen puolustusta.