Suomen ykkösvaraus NHL-draftissa on huipputaitava katujätkä, jolla on voittajan luonne

Joakim Kemell ura kulkee väistämättä kohti NHL-jäitä.

Hampton RoadJääkiekkoNHL

Suomen ykkösvaraus NHL-draftissa on huipputaitava katujätkä, jolla on voittajan luonne

Joakim Kemell on puhutuin suomalaisnimi viikonlopun NHL-draftissa. Hänet voidaan hyvinkin varata ensimmäisten kymmenen pelaajan joukossa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 7.7.2022 | KUVAT All Over Press

Joakim Kemell on käytännössä täysin varmasti tämän vuoden suomalainen kärkivaraus.

Sitä ei voi minään uutispommina enää pitää. Vuoden Liigan tulokkaaksi valittu JYPin hyökkääjä aloitti nimittäin kauden tavalla, joka varmisti kertaheitolla sen, ettei Kemellin enää tarvitse itseään kenellekään suomalaisen jääkiekon yhteydessä esitellä.

Itse asiassa Kemell avasi Liiga-kauden niin tyrmäävästi, että hän takoi 16 ensimmäisessä ottelussaan tehot 12+6 ja keikkui maali- ja pistepörssien kärkipaikoilla. Se oli vasta 17-vuotiaalta hyökkääjältä miesten sarjassa ainutlaatuista jälkeä.

Kausi sai kuitenkin ikävän käänteen Kemellin loukatessa olkapäänsä. Samassa loppui myös kauden korkein lento ja räjähdysmäinen nousu NHL:n varauslistoilla aivan piikkipaikkojen kupeeseen.

Korkealla Kemell kuitenkin tullaan varaamaan. Ja koska varataan, se myös antaa loistavat lähtökohdat Kemellille tuikata jonain päivänä jalkaa painavasti ja pysyvästi hänen varanneen NHL-joukkueen pukuhuoneen oven väliin.

***

Joakim Kemellistä voisi listata monia ominaisuuksia, mutta lähes jokaisessa jääkiekkoammattilaisten kanssa käydyssä keskustelussa esiin nousee yksi asia ylitse muiden: Luonne.

Luonne on lopulta asia, jota maailman parhaillakin valmentajilla on vaikeuksia opettaa.

Yksi asia on kuitenkin täysin selvää. Kemell on ollut paikalla, kun luonnetta on jaettu ja se myös kanavoituu pelillisesti oikeisiin asioihin.

Shane, Cooley, Kemell & Co? Check all the odds for NHL draft at LeoVegas!

Jos joskus tietyistä JYPin lahjakkaista lupauksista on arveltu, etteivät he ole aivan valmiita kamppailemaan ja kilpailemaan paikoista auringossa, katujätkämäisemmäksi luonteeksikin arvioitu Kemell on ollut toista maata.

Hän on jo nuoresta pitäen kilpaillut pelikavereidensa kanssa kaikenlaisissa peleissä suostumatta häviämään. Kemell on pelaajana pelkäämätön, eikä hän epäröi ottaa vastustajasta mittaa, oli kulmaväännössä vastassa sitten minkä tahansa kokoinen jääkaappipakastin. Kemell haluaa voittaa jokaisen kaksinkamppailun.

***

Kemellin suurimmat yksittäiset ominaisuudet ovat kuitenkin kiekollinen lahjakkuus ja erittäin vakuuttava laukaus. Nuori JYP-hyökkääjä on osoittanut jo moneen kertaan kiistattomia snaipperin kykyjä, jollaisia etsitään aina ison suurennuslasin kanssa jokaisessa draftissa.

Kemellistä vielä houkuttelevamman varauksen tekee se, että hän on myös osoittanut hoitavansa kahden suunnan velvoitteensa, välittämällä viisikon yhteistyöstä ja tekee sen kovalla työmoraalilla. Se ei kuitenkaan ole Kemellin peliltä mitään pois, vaan se on sille lisää.

Kova työmoraali ja yhteistyön jääkiekon osaaminen, on myös lopulta suurin erottava tekijä verrattuna kevään toiseen kohuttuun suomalaislupaukseen, Brad Lambertiin.

Voi tietysti sanoa, kuten jääkiekon parissa usein kuuleekin, että pelaajan on helppo oppia myöhemmin puolustamaan tai pelaamaan kokonaisvaltaisesti, jos osaamispankissa on maailmanluokan erityisominaisuuksia.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Asiasta voi kuitenkin olla myös jyrkästi eri mieltä.

Kuinka usein selkeästi individualistiksi aavistuksen vinoon kasvanut urheilija oikeasti myöhemmin oppii aidosti muuttumaan toisenlaiseksi pelaajaksi, jossa selvät puutteet ja heikkoudet muuttuvat vahvuuksiksi?

Niitä esimerkkejä varmasti on, mutta ei niitä loputtomiin ole.

Esimerkiksi Lambert on vielä Kemelliäkin muutaman luokan parempi luistelija ja terän käyttäjä, mutta hänen ympärillään on paljon enemmän hälytysvilkkuja. Ja niistä suurin osa liittyy juuri pelikäsitykseen liittyviin seikkoihin.

Siksi Kemell on niin paljon varmempi varaus tämän kesän draftissa ja noussut viime vuosina jopa NHL:n ykkösvaraukseksi ounastellun Lambertin ohi.

Syykin on selvä: Riskit hänen osaltaan ovat paljon pienemmät kuin Lambertin osalta.

***

Joakim Kemell

Joakim Kemell häikäisi päättyneellä Liiga-kaudella JYPissö.

Kemell on pelaaja, joka todennäköisesti tehnee uran NHL:ssä.

Kysymys kuitenkin kuuluu, että millaisen uran? Puhutaanko esimerkiksi uudesta Mikko Rantasesta vai esimerkiksi uudesta Artturi Lehkosesta?

Se on vielä epäselvää. Mielenkiintoista kuitenkin oli, että kun Iltalehti kysyi kumpaa hän enemmän pelaajana muistuttaa, Kemell vastasi olevansa enemmän lehkosmainen pelaaja.

Niin erinomainen ja monipuolinen pelaaja kuin Artturi Lehkonen on, olisi tykkisyksyn Liigassa kiskaisseelta Kemelliltä voinut odottaa myös toisenlaista vastausta.

Suomessa on ollut useita ykköskierroksella varattuja superlahjakkuuksia, jotka ovat olleet valmiita tekemään mitä tahansa saavuttaakseen paikan NHL-auringossa.

Mutta samalla he ovat olleet valmiita menettämään ja riisumaan pelistään niitä suurimpia vahvuuksia, joiden ansiosta he ovat päässeet NHL:ään. Rautalangasta väännettynä, heistä on tullut ykköskorin tähtien sijaan heistä on tullut alempien ketjujen työmyyriä.

Kemellissä mielenkiintoista on, että hänestä voi viime kädessä tulla kumpi hyvänsä. Kärkiketjujen snaipperi tai työteliäs moniosaaja. Molemmat ovat joukkueensa kannalta erinomaisen tärkeitä pelaajia, mutta palkkanauhassa ero voi olla viitisen miljoonaa dollaria.

Seuraavat vuodet ovat tuon polun kannalta kriittisiä.

Kemellin pelissä on nimittäin myös niitä ominaisuuksia, jotka tukevat sitä, että vaikka hänen uransa käyrä ei johtaisi ykkösketjun laiturin rooliin, hän pystyisi pelaamaan roolissa kuin roolissa.

Hänen pelissään on paljon ominaisuuksia pienen tilan ratkaisukyvyn ja fyysisyydenkin kautta, jotka tekevät hänestä monin tavoin ihanteellisen pienen kaukalon pelaajan.

Siksi on hyvinkin odotettavaa, että Joakim Kemell todennäköisesti varataan perjantaina kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa.