Talvimyrskyn heiluttama Hyvinkää jätti ottamatta puuttuvan askeleen kovimmalle huipulle

Kalle-Tapio Huusko ehdittiin laittaa jo sivuun edustusjoukkueen toiminnasta, kunnes Tahkon johto erotti Riku Rantasen ja Huusko sai kutsun takaisin joukkueeseen.

PesäpalloViistopolkumies

Talvimyrskyn heiluttama Hyvinkää jätti ottamatta puuttuvan askeleen kovimmalle huipulle

Hyvinkään Tahko oli viime syksynä 1-2 huippuhankinnan päässä noususta Superin huipulle. Puuttuva askel jäi kuitenkin ottamatta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 23.2.2023 | KUVAT All Over Press

Hyvinkään Tahko oli yksi viime kauden positiivisista ilmiöistä miesten Superpesiksessä.

Joukkue paransi Antti Yli-Saunamäen johdolla koko ajan pelaamistaan ja aiheutti pudotuspeleissä sensaation pudottamalla puolivälierissä Kouvolan. Välieräpaikka oli Hyvinkään ensimmäinen seitsemään vuoteen.

Pelillinen menestys herätti myös Pihkalan ja Tahko oli loppukaudesta sarjan paras yleisöjoukkue. Parhaimmillaan Pihkalan hurmiota oli kokemassa yli 3000 katsojaa.

Kaikki näytti nousujohteisen viime kauden jälkeen Hyvinkään kannalta lupaavalta. Joukkue oli 1-2 huippuhankinnan päässä sellaiselta tasolta, josta se olisi voinut ponnistaa loppuotteluun ja taistelemaan Suomen mestaruudesta.

Can Manchester United shock Barcelona – or Barcelona Manchester United? Bet now at Mr Green!

Kaikki ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Yli-Saunamäki vetäytyi siviili- ja työkiireidensä vuoksi pelinjohtajan paikalta ja huippukauden pelannut Jere Vikström ilmoitti jo ennen kauden loppua, ettei jatka Hyvinkäällä.

Uudeksi pelinjohtajaksi nousi todellinen yllätyskortti, Raimo Bragge. Siirtomarkkinoilla Tahko menetti Vikströmin lisäksi hyvän kauden pelanneen Miikka Matikan ja naftaliinista viime keväänä kiskaistun Lauri Vierimaan. Vikströmin korvaajaksi hankittiin Jesse Eskelinen Kiteeltä ja Matikan korvaajaksi Sotkamossa pelannut Riku Niemi.

***

Hyvinkään yllä on muutosten jälkeen useita kysymysmerkkejä. Eskelinen pelasi Kiteellä uransa parhaan sisäpelikauden ja on hyvä korvaaja Vikströmille kakkosena, mutta pelipaikka linjassa on lukkarivuosien jälkeen oudompi, vaikka Eskelinen on pelannut myös linjassa. Niemen potentiaalia on aina kehuttu, mutta toistaiseksi hänen uransa on ollut odotuksiin nähden pettymys. Vierimaa ei enää ollut etenijänä parhaimmillaan ja hänen korvaamisensa on mahdollista juniorivoimin.

Kysymysmerkit eivät ole rajoittuneet vain joukkueessa tapahtuneisiin muutoksiin. Myös Tahko-leirin sisällä on tuullut talven aikana railakkaasti. Elintärkeässä roolissa oleva Kalle-Tapio Huusko ehdittiin sulkea jo ulos edustusjoukkueen toiminnasta, kunnes Tahkon johto päätti erottaa kakkospelinjohtaja Riku Rantasen. Samalla Huusko sai kutsun takaisin kehiin.

Hyvinkään todellinen iskukyky nähdään vasta kesällä, mutta hallipelit antavat hyvää suuntaa siitä, miten kovaa tekoa Tahko tulee kesällä olemaan. Se on voittanut harjoitusotteluissa jo Vimpelin ja Mansen ja kohtaa halli-SM:n alkulohkossa Mansen ja Kouvolan. Neljä kovaa ottelua ovat hyviä mittareita, olkoonkin, että kysymys on hallipeleissä.

***

Hyvinkään viime kauden ehdoton voima oli sen ykköskärki. Teemu Nurmio, Vikström ja Huusko tekivät tilanteita konemaisella varmuudella. Valentin Ikonen oli tärkeässä roolissa saranapelaajana ja Santtu Patova oli viitosena yksi kauden suurista onnistujista.

Hyvinkään ykkösnyrkin täydensivät moneen vuoteen parhaan kauden pelannut lyöjäjokeri Juha Niemi ja kokenut Juha Korhonen. Korhonen löi runkosarjassa ”vain” 49 juoksua, mutta hän oli tärkeässä roolissa myös pelintekijänä.

Hyvinkään suurin ase on tälläkin kaudella sama sisäpelin ydin – olettaen, että Eskelinen jatkaa siitä, mihin hän Kiteellä viime kaudella jäi ja Huusko on talven tuiskujen jälkeen vähintään viimevuotisessa iskussa.

Kakkoskärjenkin Hyvinkää saa, vaikkei se olekaan lähellekään ykköskärjen tasoa.

Myös ulkona Eskelisen onnistuminen uudella pelipaikalla kolmospuolen linjassa on yksi kauden muuttujista. Muilta osin linja pysyy samana. Huusko, Ikonen ja Patova pelasivat vahvan kauden jo vuosi sitten ja heidän varaansa linjan pelaaminen on helppo laskea tänäkin vuonna.

Lukkari Petteri Alanen kuuluu joukkueen ehdottomiin vahvuuksiin ja luottopelaajiin. Alasella on potentiaalia nousta jo tällä kaudella Superin kovimpaan lukkarieliittiin.

Etukentällä jo viime kaudella pelanneet Eero Kuitunen ja Konsta Lehtola saavat hyvän haastajan nuoresta Samu Kyhyräisestä.

Takana Nurmion paikka on kiveen hakattu, mutta Niemen pelaaminen Pihkalan avaruudessa on kysymysmerkki. Luka Raesmaa voi hyvinkin haastaa Niemen taistelussa toisen kopparin paikasta.

***

Myös pelin- ja valmennusjohto on kysymysmerkki. Braggea pidetään vanhanliiton pelinjohtajana, mutta hän hallitsee taktisen pelinjohtamisen ja uskaltaa peluuttaa joukkuetta tarvittaessa myös rohkeasti.

Kysymys onkin enemmän edustusjoukkueen valmennuksellisen ja pelinjohdollisen toiminnan kokonaisuudesta ja sen vahvuudesta: miten vahvoissa käsissä se on ja millaisia jälkiä talven myrskyt ovat jättäneet joukkueeseen?

Tahkon onneksi Yli-Saunamäki on edelleen organisaatiossa mukana ja tarvittaessa hän voinee tarvittaessa ottaa isommankin roolin kesän aikana valmennuksessa – varsinkin, kun joukkueelta puuttuu Rantasen potkujen jälkeen kakkospelinjohtaja.

Viime kauden menestyksen uusiminen on Tahkolla kovan haasteen takana. Ei siksi, että Hyvinkää olisi niinkään ratkaisevasti heikentynyt, vaan siksi, että sen pääkilpailijoista Sotkamo ja Joensuu ovat selvästi vahvistuneet ja ero Manseen ja Vimpeliin ei ole ratkaisevasti kaventunut.

Siksi Hyvinkää kuuluu seitsemän kärkiseuran nipussa Kempeleen kanssa viiden suurimman haastajaryhmään. Hallissa se sen sijaan voi venyä jopa lopputurnauspaikkaan.