Tämä oli HJK:lta kovempi saavutus kuin Mestarien liigaan selviytyminen syksyllä 1998

Täältä tullaan Eurooppa-liiga! HJK:n pelaajilla oli syytä tuulettaa JYSK Parkissa torstai-iltana.

EurocupitJalkapallo

Tämä oli HJK:lta kovempi saavutus kuin Mestarien liigaan selviytyminen syksyllä 1998

HJK teki sensaatiomaisen tempun selviytymällä Eurooppa-liigaan. Jukka Röngän mukaan se on saavutuksena kovempi kuin HJK:n selviytyminen Mestarien liigaan syksyllä 1998.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

HJK raivasi sensaatiomaisesti tiensä Eurooppa-liigan lohkopeleihin pelaamalla 1-1-vierastasapelin Silkeborgia vastaan torstaina. Jukka, mitä sanot?

Sanon, että armottoman kova temppu HJK:lta. Enkä puhu nyt vain tämän illan ottelusta, vaan ylipäätään siitä, että suomalainen joukkue menee Eurooppa-liigan lohkopelivaiheeseen.

Taso Euroopassa on noussut viimeisten vuosien aikana valtavasti, sillä jalkapalloon virtaa yhä suurempia tv-rahoja ja yhä suurempia kaupallisia tuloja, ja nämä rahavirrat kasvavat kaikista voimakkaimmin suurempien sarjojen suuremmilla seuroilla. Tämän lisäksi jalkapallo on kokenut viimeisen 10-20 vuoden aikana valtavan vallankumouksen myös vanhan Itä-Euroopan alueen sarjoissa ja seuroissa.

Kun tähän päälle lisätään suuria sarjoja suosivat kiintiöt, suomalaisten seurojen matka Mestarien liigaan on kasvanut valtavasti ja myös kynnys Eurooppa-liigaan on noussut entisestään. Pidän siksi Klubin pääsyä tänä armon vuonna 2022 Eurooppa-liigaan kovempana saavutuksena kuin sitä ikimuistoista syksyn 1998 ihmettä, kun HJK selviytyi Mestarien liigaan.

Todella huikea temppu HJK:lta.

Mikä tämän ihmeen teki mahdolliseksi – varsinkin kun muistetaan, miten vaikeaa Klubilla on ollut Veikkausliigassa?

Se on totta, että HJK:n kausi Veikkausliigassa ei ole mennyt loukkaantumisten ja monien muiden syiden vuoksi odotetulla tavalla, mutta on hyvä huomata, että HJK:n peli on parantanut kauden edetessä ja lisäksi joukkue on tehnyt varsin kovia hankintoja kesän aikana. Tänäänkin ottelun ainoa maalin teki Malik Abubakari, joka tuli heinäkuussa Klubiin.

Toinen asia on sitten se, mitä eurocupit merkitsevät pelaajille. Sarjaotteluista on tulossa jalkapallossa pelaajille välttämätöntä ja usein toki erittäin maistuvaa arkiruokaa, mutta jos katsoo esimerkiksi pelaajasiirtojen yhteydessä sitä, miten tärkeää huippupelaajille on päästä pelaamaan Mestarien liigaa, eurocupien ottelut ovat nykyään arkiruuan sijasta juhlaruokaa.

HJK on toki ravintoketjussa alempana, mutta on ymmärrettävää ja jopa luonnollista, että myös HJK:ssa sama tilanne. En yhtään väheksy otteluita Vaasan Palloseuraa tai Hakaa vastaan, mutta nyt HJK:ssa voidaan alkaa miettiä, pelataanko tänä syksynä Hietalahden ja Tehtaankentän sijasta Emirates Stadiumilla tai Old Traffordilla ja yrittääkö Klubin puolustus torjua Gabriel Jesusin tai Bruno Fernandesin etenemisiä.

HJK:ssa ymmärretään Veikkausliigan mestaruuden arvo, mutta se ymmärretään nykyään kahta kautta – mestaruuden itsensä kautta, mutta sen lisäksi ja jopa ennen kaikkea sitä kautta, että mestaruus tarkoittaa suorempaa tietä eurocupien lohkopeleihin. HJK lähti tänä vuonna mestarijoukkueena karsimaan Mestarien liigaan, mutta se reitti oli myös lyhyin reitti eurocupeihin, kuten nyt nähtiin. Konferenssiliigan paikka varmistui jo toisena syksynä peräkkäin edellisellä karsintakierroksella, mutta sen lisäksi HJK sai bonuksena option päästä Eurooppa-liigaan – ja nyt se sen option käytti.

Kehuit jo HJK:n esitystä ElmoTV:n liveseurannassa. Oletko edelleen samaa mieltä, kun pulssisi on ilmeisesti hieman laskenut?

Olen edelleen samaa mieltä siitä, että HJK:n puolustuspelaaminen oli tänään jäätävä ja kylmäpäinen performanssi. Toki jalkapallossa pitää muistaa aina vanha sanonta, jonka mukaan joukkue on niin hyvä kuin vastustaja antaa sen olla.

Silkeborg ei millään tavoin vakuuttanut ensimmäisessä osaottelussa, eikä myöskään tässä toisessa osaottelussa. Se ei saanut mitenkään murrettua HJK:n erittäin tiivistä 5-4-1-puolustusmuotoa. HJK ei jättänyt linjojen väliin minkäänlaisia tiloja – paitsi silloin, kun se lähti itse hyökkäämään. Tämä keskustan sulkenut muuri pakotti Silkeborgin pelaamaan HJK:n muodon ulkopuolella, josta he yrittivät avata Klubin puolustusta aika epätoivoisilla keskityksillä, yleensä jommaltakummalta laidalta.

HJK:n yhteydessä on aina ollut hauska puhua sexy footballista, mutta tämä oli yhtä tyrmäävää sexy footballia. Kysymys oli vain eri genrestä. En sano mistä genrestä, mutta seksin alagenrestä kuitenkin.

Tietenkin sitä voidaan miettiä, onko tämä optimaalisin tapa pelata jalkapalloa esimerkiksi Eurooppa-liigan lohkovaiheen aikana. Jos tänään olisi vastassa ollut yhtään laadukkaampi ja taktisesti paremmin valmennettu joukkue, HJK ei olisi välttämättä kestänyt täyttä 90 minuuttia seisovilla jaloilla tätä ottelua – eikä se kestänyt itse asiassa nytkään. En nyt ala saivarrella millään tilastomatematiikalla, mutta kyllähän se HJK:n maali syntyi vastoin kaikkia mahdollisia todennäköisyyksiä.

Mutta tätä jalkapallo on – ja Klubin sankarillista temppua ei voi millään verukkeella himmentää. Itse asiassa jo se, että peli pidetään vähämaalisena, nostaa aina altavastaajajoukkueen mahdollisuuksia, sillä silloin yksin maali voi riittää. Viikko sitten se riitti ottelun voittoon vajaamiehistä Silkeborgia vastaan ja tänään se riitti 1-1-tasapeliin ja sitä kautta paikkaan Eurooppa-liigassa.

Mitä HJK:lta voidaan odottaa Eurooppa-liigassa?

Odotetaan nyt rauhassa perjantainen arvonta. Monet irvailivat hieman HJK:n viimeisille otteluille viime syksyn Konferenssiliigassa, mutta ne kaikki ottelut olivat osa prosessia, joka vie HJK:ta eteenpäin. Siksi myös Eurooppa-liigassa on monta hyötytekijää: on tietenkin raha, joka viisaasti käytettynä vie HJK:ta eteenpäin; on kuusi kovaa ottelua eurooppalaisia huippujoukkueita vastaan, jotka vievät HJK:ta ja HJK:n pelaajia eteenpäin – ja on potentiaalisia ikimuistoisia ottelutapahtumia, jotka vievät suomalaista jalkapalloa ja suomalaista jalkapallokulttuuria eteenpäin.

Totta kai HJK lähtee hakemaan jatkopaikkaa, siitä ei ole kahta sanaa – mutta yhtä tärkeää on se, että tämä on taas yksi askel sillä pitkällä opintiellä, jota pitkin suomalaisen jalkapallon on pakkoa kulkea pysyäkseen mukana eurooppalaisen jalkapallon kehityksessä ja kuroa samalla kiinni keskisuurten eurooppalaisten seurojen etumatkaa.

Nyt ollaan jo sillä tasolla, että Tanskan liigaa johtava seura voidaan pudottaa Eurooppa-liigasta. Nyt vain pitää päästä seuraavalle askelmalle, ei tämä sen kummempaa matematiikkaa ole.