Tämän kauden HJK:ta on mahdoton tunnistaa viime vuoden eurocupeissa pelanneeksi HJK:ksi

Pyry Soirilla ei ollut paras ilta RFS:ää vastaan Bolt Arenalla.

JalkapalloMestarien liiga

Tämän kauden HJK:ta on mahdoton tunnistaa viime vuoden eurocupeissa pelanneeksi HJK:ksi

HJK aloitti Mestarien liigan karsinnat 1-0-kotivoitolla, mutta Joel Perovuon mukaan tämän kauden HJK:ta on mahdoton tunnistaa samaksi joukkueeksi, joka viime kaudella pelasi eurokentillä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.7.2022 | KUVAT All Over Press

HJK aloitti Mestarien liigan karsinnat voittamalla kotonaan latvialaisen RFS:n 1-0. Joel, ei taida kuitenkaan kannattaa puhua vielä Klubin heräämisestä?

Ei todellakaan kannata. Itse asiassa jo se, miten Klubi lähti otteluun, kertoi paljon HJK:n tilanteesta.

Viime vuonna vastaavissa otteluissa HJK pyrki rohkeasti ottamaan otteen ja dominoimaan jopa pelejä, mutta nyt Klubi lähti otteluun pelaamalla varsin passiivista jalkapalloa. En syytä Toni Koskelaa väärästä lähestymistavasta otteluun, sillä Koskela oli todennäköisesti tunnustanut realiteetit ja todennut, että tämän vuoden Klubilla ei voi pelata samalla tavalla kuin viime vuoden Klubilla.

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Totta kai 1-0-voitto oli arvokas voitto, mutta ottelussa ei ollut pelillisesti juhlittavaa – ei Klubilla eikä RFS:llä. RFS oli jopa hienokseltaan hallitsevampi joukkue, mutta ei sekään pystynyt ihmeitä esittämään. Tämä ottelu osoitti kuitenkin, että ottelupari on vielä täysin auki ja olisin todella yllättänyt, jos RFS ei parantaisi tuntuvasti pelaamistaan toisessa osaottelussa. Siksi HJK:n jatkopaikka ei ole millään tavalla kirkossa kuulutettu, mutta totta kai toiseen osaotteluun on parempi lähteä voitto taskussa kuin tasapeli tai tappio taskussa.

Olet käsitellyt jo muutamaan otteeseen, mikä HJK:n pelissä mättää. Mikä tänään ei toiminut?

Yksittäisiä pelaajia on turha nostaa sen enempää tikun nokkaan, mutta totuus on, että HJK:n materiaali on tällä hetkellä loukkaantumisten ja muiden syiden vuoksi selvästi heikompi kuin viime vuonna.

Nyt Klubissa monella pelaajalla olisi näytönpaikka, miten hyviä pelaajia he ovat ja millaisia näyttöjä he pystyvät antamaan jatkoa ajatellen. Korostaisin myös avainpelaajien roolia. Heidän pitäisi tällä hetkellä ottaa Klubi hartioilleen ja kantaa sitä vaikeuksien hetkellä, mutta mikä on hälyttävää, vastuunkantajat olivat tänäänkin aika vähissä.

Murillo oli vasemmalla laidalla oikeastaan ainoa pelaaja, joka pystyi oman tekemisensä kautta luomaan vaaraa RFS:n päässä. Toinen hyvä esimerkki oli Perparim Hetemaj, joka teki kentälle tultuaan juuri sellaista järkevää työtä, jota Klubin avainpelaajien pitäisi nyt tehdä. Hän pelasi palloa ahtaissa tiloissa, piti sitä omalla joukkueellaan, ei hätäillyt ja pelasi eri tavoin sekunteja pois kellosta. Juuri tällaista järkevää työtä ja vastuunkantoa HJK nyt tarvitsee.

Otan esimerkin toisenlaisesta tapauksesta. En syytä yksin Pyri Soiria, mutta hänen esityksensä oli tänään malliesimerkki, millainen avainpelaajaksi hankitun pelaajan esitys ei pitäisi olla. Soirille sattui luvattoman paljon pallonmenetyksiä ja hän teki jatkuvasti pelin vastaisia päätöksiä. Hyvä esimerkki oli ottelun alussa ollut tilanne, jossa Soiri menetti 1 vastaan 2-tilanteessa pallon RFS:n kulmassa, kun Murillo olisi ollut hänen selkänsä takana isossa tilassa vapaana. Soiri päätti kuitenkin pelata riskillä, menetti pallon ja Santeri Väänänen joutui ottamaan jo 14 minuutin pelin jälkeen Soirin hölmöilyn takia kortin. Tänään se ei HJK:n onneksi maksanut, mutta kyllähän Soirin tasoiselta, Huuhkajissakin pelanneelta on lupa vaatia toisenlaisia ratkaisuja ja toisenlaista pelaamista.

Mitä tämä ottelu kertoi HJK:n tämän kauden euronäkymästä?

Tämän hetken HJK:ta on mahdoton tunnistaa samaksi HJK:ssa, joka viime kaudella pelasi eurokentillä. Mestarien liigan karsinnoissa varsinkin ottelupari Malmöa vastaan oli HJK:lta erinomainen esitys ja Konferenssiliigassa HJK:lle oli tarjolle enemmänkin, mitä he lopulta saivat.

Oleellinen asia on kuitenkin se, ett HJK oli viime kaudella eurokentillä sillä kynnyksellä, jossa se voisi jo dominoida otteluita jopa eurokentillä. Jokainen laski varmasti, että tällä kaudella HJK ottaisi sitten sen askeleen, joka sillä kynnyksellä otetaan. Sen sijaan, että Klubi olisi ottanut loikan eteenpäin, se on ottanut tällä kaudella loikan taaksepäin. Tämän kauden HJK on todella pitkän matkan perässä viime kauden HJK:ta ja se toivottu ja tilauksessa ollut kehitysloikka eteenpäin on jäänyt ottamatta.

Tietenkin HJK:lla on ollut paljon loukkaantumisia. Roope Riskin poissaolo näkyisi missä tahansa suomalaisessa joukkueessa ja lisäksi HJK:ta painaa Jairin potkut joukkueesta. Loukkaantumisten kanssa on toki elettävä, mutta en näe, että HJK voisi nousta tästä kuopasta tällä kaudella ilman 2-3 uutta hankintaa. Yksi kärkimies ja keskikentän keskellä kahteen suuntaan pelaava dynaaminen keskikenttäpelaajat ovat kaksi pelaajaa, joita HJK:n eniten kaipaa.

Toki HJK:lla on tekemistä myös nykyisten pelaajiensa kanssa. Esimerkiksi tänään yksi alue, jossaHJK:lla sakkasi, oli fysiikka. Jalkapallo on toki teknistaktinen laji, mutta se on myös laji, jossa pitää myös juosta koko ajan enemmän ja enemmän. Ja jos fysiikka ei siihen riitä, silloin jalkapallo-otteluiden voittamisen yksi kulmakivi on pahasti kallellaan.

Darwin Nunez