Tanska joutuu raastavan kovaan paikkaan Belgiaa vastaan niin pelillisesti kuin henkisesti

Tanskan pelaajien kisat saivat dramaattisen käänteen Christian Eriksenin saatua sairauskohtauksen kesken Suomi-ottelun.

EM2021Jalkapallo

Tanska joutuu raastavan kovaan paikkaan Belgiaa vastaan niin pelillisesti kuin henkisesti

Tanska kohtaa huippukovan Belgian vain viisi päivää Christian Eriksenin dramaattisen sairauskohtauksen jälkeen. Kova paikka.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 17.6.2021 | KUVAT All Over Press

Tanska palaa tositoimiin vain viisi päivää niiden karmeiden tapahtumien jälkeen, joita nähtiin viime lauantain Suomi-ottelussa. Tanskan jalkapalloliiton ja maajoukkueen taustajoukkojen on ollut pakko tehdä lujasti töitä tarkistellakseen pelaajien henkistä ja fyysistä vointia Belgia-ottelun alla. Jalkapallon ja nyt käynnissä olevien EM-kisojen merkitys on varmasti joukkueen jäsenten keskuudessa muuttunut.

Millaiseksi se on muuttunut, voimme vain arvailla. Joka tapauksessa, elämä jatkuu ja jalkapallo jatkuu nyt torstaina ottelulla kivikovaa Belgiaa vastaan. Tanskan on pelattava voitosta, jos se mielii mennä tästä lohkosta jatkoon.

Belgia tulee otteluun taskussaan mukava 3-0-voitto Venäjästä. Romelou Lukaku rynni pallon verkkoon jo 10. peliminuutin kohdalla Venäjän puolustuksen pahasta virheestä. Belgia osoitti olevansa lohkon ykkössuosikki – ja suosikki taistelemaan jopa koko turnauksen voitosta. Tämä Tanska-ottelu on sille mahdollisuus varmistaa jatkopaikka lohkossa, jossa myös Suomella on mahdollisuus jatkoon.

Belgian viiden kaistan hyökkäyskone

Belgian hyökkäyspelaamisessa on monta mielenkiintoista ja vastustajaa uhkaavaa mekanismia. Se on silti haavoittuvainenkin. Venäjän aluepainotteinen 4-5-1-blokki oli yksi turnauksen löyhimmistä, mikä antoi Belgialle tilaa ja mahdollisuuksia. Belgian hyökkäyspelin tehot mitataan vasta jatkopeleissä.

Yksi asia, mitä Belgian taskupelaajat tekevät, on levitys vastustajan muodon ulkopuolelle. ”Muodon ulkopuoli” on ollut jonkinlainen suomalaisten tv-asiantuntijoiden pelillinen demoni, mutta totuus on, että muodon ulkopuolella voi tehdä hyvin monta hyödyllistä asiaa. Näissäkin kisoissa on nähty monia maita, jotka ovat hyökänneet tarkoituksellisesti vastustajan puolustusmuodon ulkopuolelta – sen sijaan, että olisi pakonomaisesti haluttu edetä vastustajan muodon sisään, mitä pidetään välillä lähes pakollisena rituaalina.

Ottamatta kantaa siihen, tuleeko asia toimimaan pidemmän päälle vai ei, hakevat Belgian taskupelaajat usein tiloja levittämällä kentän laitakaistalle ja vastustajan muodon ulkopuolelle.

Uhkana asiassa on se, että pallon yläpuolelle jää Belgian 3-4-2-1-muodossa tällöin vain neljä pelaajaa. Se on usein liian vähän, vaikka se Venäjää vastaan riittikin. On mielenkiintoista nähdä, lisäävätkö belgialaiset tähän mekanismiin täydentävänä asiana esimerkiksi toisen keskikenttäpelaajan vahvan vertikaalisen liikkeen jopa murtautumisalueille. Venäjää vastaan Belgian keskikentät tekivät pystyliikettä säästeliäästi.

Tällaisen mekanismin kautta rakentuivat Belgian kaksi ensimmäistä maalia Venäjää vastaan. Tanskan on mietittävä, kuka menee sulkemaan taskupelaajan jalkaa, jos tämä levittää kohti laitakaistaa. Jos toisena taskupelaajana pelaa esimerkiksi loukkaantumisesta kohti täyttä 90-minuutin kuntoa kohti kuntoutuva Eden Hazard, niin jalka on yksinkertaisesti suljettava.

Belgian pallonhallintaa on hankala puolustaa, sillä uhkia sijaitsee kentän viidellä eri kaistalla.

Wing-backit antavat leveysuhkaa ja tekevät sieltä pystyliikkeitä. Jos vastustaja tulee ylitiiviiksi pallon puolelle, löytävät Belgian wing-backit pitkillä diagonaaleilla painottoman puolen wing-backin. Tätä nähtiin Venäjää vastaan kohtalaisen paljon.

Jos taas vastustaja ei tule tiiviiksi pallon ja maalin väliin vaan huolehtii liiaksi leveysuhasta, etenee Belgia linjojen väleihin, eli juuri sinne muodon sisään. Tämän se voi tehdä muodon sisään jääneille taskupelaajille tai puolustajien kanssa painivalle Lukakulle. Lukaku on oppinut Antonio Contelta vastustajan topparin lukitsemisen negatiivisessa peliasennossa etenkin rangaistusalueen sisällä.

Tätä target-liikettä on vaikea puolustaa, jos muut pelaajat ovat tarjoamassa vaihtoehtoja Lukakun saadessa pallon jalkaansa. Kannattaa seurata Lukakua, kun Belgia lähestyy rangaistusaluetta. Hän on erittäin taitava lukitsemaan toppareita siipiensä suojaan.

Mitä tekee Tanska?

Tanska

Rasmus Schüller lohdutti Tanska-ottelun jälkeen Mathias Jenseniä.

Tanskan on siis tultava otteluun varmasti sekavissa mielentiloissa ja ilman sen suurinta tähteä Christian Erikseniä, joka toipuu viikonloppuisesta sydämenpysähdyksestä.

Tämä aiheuttaa päänvaivaa kaiken muun ohella myös taktisesti joukkueen päävalmentaja Kasper Hjulmandille.

Tanska pelaa Belgiaa vastaan todennäköisesti 4-2-3-1-muodossa. Brentfordin Mathias Jensen tullee avaukseen kymppipaikaksi kärjen taakse. Muuten avauskokoonpano lienee samanlainen, olettaen, että kaikki pelaajat ovat mentaalisesti valmiina pelaamaan. Olisi täysin ymmärrettävää, että joku pelaaja ei pystyisi ottelua pelaamaan.

Ottelun alku kertonee Tanskan mentaalitilasta, eli siitä, pystyykö se raivaamaan itsensä sellaiseen tilaan, jossa Belgiaa voidaan haavoittaa. On selvä asia, että vajaalla mentaalitilalla Tanska ei pysty Belgiaa murtamaan. Jos joukkue ja sen jäsenet löytävät oikeanlaisen mentaalitilan pelata jalkapalloa, voi Tanska horjuttaa Belgiaa. Joukkueessa on taitoa, tempoa ja se on todella organisoitunut joukkue. Sen aggressiivinen prässipelaaminen ja nopearytminen pallonhallinta ovat olleet valmistautumisjakson aikana ilo silmille. Olisi jalkapalloilullisesti hienoa, mikäli kaikesta huolimatta näkisimme Tanskan parhaimmillaan vielä näissä EM-kisoissa.

Siinä Tanskassa, mikä se pystyy parhaimmillaan olemaan, on valtava potentiaali pelaamaan suurista asioista näinkin kovassa turnauksessa. Niin hyvin organisoitunut joukkue se parhaimmillaan on.

Seuraa häntä: Romelu Lukaku

Tanska

Romelu Lukaku iski kaksi maalia Venäjää vastaan.

Isokokoinen tähtihyökkääjä Romelu Lukaku on puhjennut Interissä Antonio Conten valmennuksessa kukkaansa. Hän on pystynyt ottamaan vanhoja vahvuuksiaan ja yhdistämään ne uudenlaisiin tavaramerkkipelitekoihin. Tuloksena on ollut täydellinen target-hyökkääjän paketti.

Lukaku jäi Serie A:n maalintekijäpörssissä toiseksi Cristiano Ronaldon jälkeen, mutta 24 osumaa 36 ottelussa on silti valtavan kova saavutus. Etenkin kun miettii, että hän antoi sarjassa peräti 11 maalisyöttöä. Näin hän oli suoraan yhteydessä peräti 35 osumaan 36 ottelussa.

Huomattavaa on, että Lukaku teki vain yhden maaleistaan rangaistusalueen ulkopuolelta. Tämä tapahtui helmikuun 28. päivänä Genoaa vastaan. Lukakun laukaisukartta on tämän päivän huippuhyökkääjän laukaisukartta. Hän on hyvin kiinni siinä, missä hän on vahvimmillaan – vastustajan boksissa. Kun lauot kolme kertaa ottelua kohden boksin sisältä, todennäköisyydet maalinteolle ovat kohtalaiset.

Tulosveikkaus: Tanska – Belgia 1-1

Video

Mikä selittää Belgian nousun maailman huipulle?