Sulaminen Ruotsille jäi jyrsimään Nuorten Leijonien maalivahtia, mutta tarinalla oli myös opetus

Jani Lampinen palkittiin ottelun jälkeen henkilökohtaisella palkinnolla, mutta ei pääsylipulla välieriin.

JääkiekkoU20MM

Sulaminen Ruotsille jäi jyrsimään Nuorten Leijonien maalivahtia, mutta tarinalla oli myös opetus

Jani Lampinen oli puolivälierässä Suomen parhaita pelaajia, vaikka ottelu oli maalivahdin näkökulmasta vaikea. Tappio Ruotsille nakersi Lampista ottelun jälkeen, mutta turnauksesta jäi myös arvokasta oppia puseroon.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.1.2023 | KUVAT All Over Press

Suomen Nuorten Leijonien matka ei vienytkään Kanadan Halifaxiin mitalipeleihin Ruotsi-ottelun jälkeen, vaan matka käy sen sijaan kotimatkalle määränpäänä Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Puolivälierässä Suomi pelasi mahtavan ensimmäisen erän Ruotsia vastaan, mutta sitten alkoi jää sulaa alta. Ruotsi sai pelistä kiinni, nousi kuskin paikalle ja vei ratkaisevan matsin nimiinsä lukemin 3–2.Suomen maalia vartioi ottelussa luottovahti Jani Lampinen, jonka torjuttavaksi tuli 17 kiekkoa. Se on vähän, kun vertaa, että virkaveli Carl Lindbom toisessa päässä koppasi 33 kiekkoa. Lampinen ei ole syntipukki tulokseen. Hän teki sen, mitä hyvän maalivahdin pitää tehdä – ja antoi joukkueelle mahdollisuuden voittoon. Siitä jäi silti nyt käteen vain palkinto ottelun parhaana suomalaispelaajana.

Ottelun jälkeen pettymyksen pystyi kuulemaan myös Lampisen äänestä.”Oli erittäin vaikea peli maalivahdin näkökulmasta. Ei tullut hirveästi vetoja ja silti piti pysyä pelissä mukana koko ajan ja löytää siihen keinoja. Vaikeaa oli”, Lampinen tunnusti.Ruotsi on useasti jääkiekkohistoriassa ollut Suomelle mörkö. Viime vuosina jääkiekossa asetelma on monet kerrat kääntynyt jo päälaelleen, mutta alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puolivälierässä vanhat haamut muistuttivat itsestään.

Monet pelaajista analysoivat itse ottelun jälkeen, että joukkueen puolustuspeli petti juuri silloin, kun sen olisi pitänyt olla kovimmillaan.

Lampista tappion lisäksi jyrsi syvältä juurikin tapa hävitä.”Tämä häviö harmittaa tosi paljon. Häviäminen Ruotsille ei nyt sen enempää, mutta ainahan sitä haluaisi Ruotsin tietysti voittaa”, Lampinen pohti ottelun jälkeen.

 

Oppia NHL-legendalta – ja tappion karvaasta kalkista

Suomen maalivahdit ovat harjoitelleet turnauksessa huikean NHL-uransa hiljattain päättäneen Nuorten Leijonien maalivahtivalmentaja Pekka Rinteen johdolla.

Lampinen kiittelee erityisesti Rinteen tietotaitoa maalivahdin henkisen kantin rakentamisessa.”Hän toi oppia pelissä mukana pysymiseen, mutta erityisesti hän antoi neuvoja mentaaliseen puoleen. Hän on pirun hyvä niissä asioissa ja pystyy samaistumaan pelaajan tilanteeseen”, Lampinen painottaa.Kiekkoarjessaan 19-vuotias Lampinen vahtii Kiekko-Espoon maalia.

Torjuntaprosentti on ollut yli 90. Ensimmäisessä U20-turnauksessaan Lampinen torjui nyt kolme ottelua ihan kiitettävällä prosentilla 93,33.

Turnausmatka muistutti pelaajaa tärkeästä pointista – oikealla hetkellä on oltava rautaa.”Turnaukset ovat lyhyitä ja niissä pitää onnistua, kun onnistumisen aika on.”