Tapissa ajavalla Valtteri Bottaksella on Bakun kiviviidakossa iso sauma yllättää

Valtteri Bottaksella ja Guanyu Zhoulla oli aikaa jopa vitsailla ennen Bakun kisaviikonloppua.

Formula 1

Tapissa ajavalla Valtteri Bottaksella on Bakun kiviviidakossa iso sauma yllättää

Bakun katurata antaa Valtteri Bottakselle ja muille pienemmille talleille hyvän sauman yllätykseen sunnuntaina, arvioi Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.6.2022 | KUVAT All Over Press

F1-moottorit jyrisevät tänä viikonloppuna Azerbaidzhanissa. Valtteri Bottas voitti kisan Mercedeksellä kaudella 2019. Sitä edellinen kisa päättyi keskeytykseen.

F1-toimittaja Erkki Mustakarin mukaan Bakun kisa kuuluu niiden erikoisten katuratojen kisoihin, joissa pienilläkin talleilla on mahdollisuus menestykseen.

”Bakussa pärjää ennen kaikkea hyvällä moottorilla. Siksi Bottas on taas vahvoilla, varsinkin jos kaikki menee taktisesti hyvin. Myös muut pienet tallit voivat yllättää. Bakun radan tunnusmerkistöä ovat syherö osuus ja tosi pitkä suora”, Mustakari muistuttaa.

Who takes the pole in Baku – check the odds from Expekt!

Renkaiden toimivuus on myös Azerbaidzhanissa varma puheenaihe.

”Renkaista puhutaan aina ja nyt siihen on aihettakin. Renkaat ovat matalaprofiiliset tällä kaudella. Niihin totutellaan vielä. Bakun rata on tyypillinen rata, jolla käytetään pehmeintä mahdollista rengasseosta, kun ajetaan aika-ajossa ja myös kilpailun startissa. Jos lähdetään takaa, pehmeät otetaan käyttöön yleensä vasta myöhemmin kisan aikana.”

Perjantain harjoitukset ovat olleet Bottakselle kova pähkinä. Ajokierrokset ovat usein jääneet vähiin.

”Bottas on pystynyt käyttämään Alfa Romeon vahvuudet hyödykseen kisoissa tähän mennessä varsin hyvin. Perjantain harjoitukset ovat menneet usein mönkään ja yksi selitys siihen on, että pienillä talleilla on vähemmän väkeä työstämässä autoa, joten osaaminen, aikaansaaminen ja korjaaminen sujuu hitaammin kuin isoissa talleissa. Kisoihin Alfa on kuitenkin aina saanut auton radalle”, Mustakari muistuttaa.

Bottas on myös uusi kuljettaja tallissa ja työn tekemiseen uusien ihmisten kanssa vie myös hieman enemmän aikaa.

”Silti on selvää, että Bottaksen itseluottamus on alkukauden esitysten jälkeen aivan tapissa. Hän on lyönyt Kimi Räikkösen saavutukset tallissa ja on ahdistellut alkukauden vaikeuksissa olleita Mercedes-kuskeja. Hänellä on yhä kova näyttämisen halu ja se potkii häntä eteenpäin nyt ja varmasti koko kauden.”

Pienen tallin voittaminen vaatii Bakussakin, jotain erityistä tapahtumaa radalla, säässä tai taktiikoissa.

”Bottas taistelee kärjen tuntumassa erityisesti muita keskikastin talleja vastaan. Muistetaan se, että Alfalle seitsemäs sija on kuitenkin jo huippusijoitus. Palkintopallille tai voittamiseen tarvitaan jotain aivan erityisiä tapahtumia kisassa. Baku on ratana kuitenkin sellainen, jossa Bottas voisi vielä yllättää tosi hyvällä tuloksella.”

Suosikkina kisaan lähtee kuitenkin vanhat tutut kärkitallit.

”Ferrarit ja Red Bullit ovat ilman muuta voittajasuosikkeja”, Mustakari myöntää.