Tappara murskasi KooKoon, mutta Olli Salo ansaitsee silti suitsutuksensa

JääkiekkoLiiga

Tappara murskasi KooKoon, mutta Olli Salo ansaitsee silti suitsutuksensa

Tappara on ensimmäinen Liigan välieräjoukkue, odotetusti. Olli Salo jäi puolivälieräsarjassa häviävälle puolelle, mutta valmennussuoritus ansaitsee Eetu Pennasen kehut.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.3.2023

Tappara päätti KooKoon kauden. Ottelusarja päättyi 4–0 ja viimeinenkin ottelu vierasvoittoon 3–0. Ei tainnut jäädä paljon jossittelulle sijaa, vai mitä Eetu?

Ei todellakaan. Tappara oli dominoiva sarjan ensimmäisistä luistimenpiirroista lähtien.

Jussi Tapola oli saanut valmistettua joukkueensa upeasti suuresta ennakkosuosikin asemasta huolimatta. Tapparan peliotteesta paistoi heti, että CHL-voiton ja runkosarjamestaruuden perään on haussa Suomen mestaruus, eikä se matka saa takellella vielä puolivälierävaiheessa.

Lähtökohdat olivat myös altavastaaja KooKoon kannalta kovin heikot, kun ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjan ja puolivälierien välissä ei ollut lainkaan päiviä välissä palautumiselle.

Otteluruuhka oli mahdoton. Toki se ei tätä sarjaa ratkaissut, mutta saattoi vauhdittaa vääjäämätöntä.

Viime kauden nelonen KooKoo jäi nyt sijalle 8. Millaisena pidät kouvolalaisten suoritusta?

Mielestäni Kouvolassa ei tarvitse katsoa päättynyttä kautta kallella kypärin. Viime kaudella nähtiin sensaatio, kun joukkue meni välieriin, mutta ei tämäkään suoritus heikko ollut.

Runkosarjassa KooKoo oli vaikeuksissa. Surkeasta kotivireestä tuli kauden aikana suorastaan kyseenalainen käsite ja se ajoi lopulta joukkueen ahtaalle. KooKoo kuitenkin selvisi hurjasta tappelusta kymmenen joukkoon lopulta voittajana.

Päävalmentaja Olli Salo otti pudotuspeleissä taas kovan päänahan. Kun viime kaudella kaatui ensin pelaajien kehittäjänä suitsutettu paremmalla materiaalilla operoinut Tommi Niemelä ja Jukureiden valtavaa mediahuomiota kerännyt Olli Jokinen, tällä kaudella Salon pelisuunnitelmat sai tuta Lauri Marjamäki palkkasotureineen.

Ei Tapparan päävalmentaja Tapola suotta kehunut sarjan alussa Saloa maan parhaaksi pelisuunnitelmien valmentajaksi. Näytöt alkavat olla melko kovat KooKoon rajallisella materiaalilla.

Entä miltä näyttää KooKoon tuleva?

Vaikka tämäkin kausi viime kauden tapaan kääntyi lopussa plussan puolelle, on KooKoon oltava tarkkana tulevaisuuden ratkaisujensa suhteen. KooKoon kaltaisten pienempien tekijöiden on vuosi vuodelta vaikeampi menestyä, kun kärki tamperelaisten johdolla karkaa resursseissa yhä kauemmaksi.

Salo on yksi tekijä, joka on tuonut seuraan sen kaipaamaa kilpailuetua. Salo jatkaa penkin takana myös ensi kaudella. Hän tarvitsee kuitenkin tukea siinä missä muutkin päävalmentajat.

Täksi kaudeksi valmennustiimi muuttui taustalla lähes kokonaan, enkä ole lainkaan varma, muuttuiko se parempaan suuntaan.

Janne Grönvall, Sami Helenius, Janne Juppo ja Tommi Satosaari jatkavat myös ensi kaudella. Esimerkiksi Mikko Heiskasen menetys JYPiin vaikutti olevan merkittävä menetys, eivätkä maalivahtivalmentaja Satosaarenkaan näytöt ole vielä lähteneen Kari Lehtosen tasolla.

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa lienee syksyn älyttömistä kommenteistaan joukkueen pelaamiseen liittyen velkaa Salolle niin anteeksipyynnön kuin ehkä myös vahvemman tuen seuransa valmennukselle tulevaa kautta silmällä pitäen.