KooKoon klubitakkimiehen suusta tuli sellainen oksennus, jollaisia ei uskoisi Liigassa kuulevan

KooKoon Joose Antonen ja HPK:n Juuso Hietanen väänsivät sarjapisteistä lokakuussa Pohjantähti-areenalla.

JääkiekkoLiiga

KooKoon klubitakkimiehen suusta tuli sellainen oksennus, jollaisia ei uskoisi Liigassa kuulevan

Jos ihmisestä voidaan piirtää kuva hänen julkisten esiintymistensä perusteella, KooKoota johtaa ylimielinen öykkäri.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 7.11.2022 | KUVAT All Over Press

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa oli selvästi voimansa tunnossa lauantai-iltana televisiokameroiden ja -valaistuksen loisteessa.

Välimaa tuli, näki ja KooKoo-Ilves -ottelun jälkeen antoi täyslaidallisen omalle joukkueelleen.

On toki totta, että KooKoon saldo kotikentällä on hämmentävän heikko, mutta kauniisti sanottuna hämmentävä oli myös Välimaan puheenvuoro.

Voisi kuvitella, että fiksu toimitusjohtaja olisi saattanut yrittää antaa joukkueelle ja valmennukselle tukea. Sen sijaan Välimaa päätti ilman suodatinta oksentaa sen päälle.

Välimaa kommentoi C Moren studiossa KooKoon tilannetta seuraavalla tavalla:

”Minulle on oikeastaan ihan sama, miten valmennus ja joukkue tämän asian käsittelee, mutta parempi on, että tämä meidän kotipeleissä jatkuva sählääminen tuon kiekon kanssa ja tuloksella tavallaan leikkiminen pitää saada loppumaan tähän iltaan. Ihan liikaa meidän lavasta vastustaja luo maalipaikkoja ja luo maaleja. Tehdään itsemme tosi tyhmän näköiseksi välillä. Ei mitään Ilvekseltä pois, mutta tämä, miten olemme pelanneet kotona alkukauden pelit, näin emme voi enää jatkaa. Se on ihan selvä asia. Siihen on tultava muutos. Mulle on ihan sama, miten joukkue sen muutoksen tekee, mutta muutos on tultava ja nyt!”

Välimaa teki selväksi, että hän on nyt tuohtunut. Jopa suivaantunut joukkueelle ja sen valmennukselle.

Kun puheenvuoroa katsoi, ei voinut välttyä ajatukselta, että onkohan hetkeen öykkärimäisempää ja ylimielisempää puheenvuoroa seuran toimitusjohtajalta kuultu.

Ilmeisesti tämä KooKoon klubitakkiin pukeutunut mies todella kuvitteli, että hänen mahtikäskyllään kaikki korjaantuisi kuin taikasauvan heilautuksesta.

***

Kelataan vähän taaksepäin.

Päävalmentaja Olli Salo luotsasi tämän joukkueen, joka ei hienosta viime kaudesta huolimatta ennakkosuosikkeihin lukeudu, maaottelutauolle kahdeksantena.

Viime kaudella Salo vei KooKoon pidemmälle kuin koskaan seurahistoriassa, eli pronssiotteluun. Se saavutus kohensi myös KooKoon talouslukuja.

Mutta nyt jo marraskuun alussa Välimaa kokee oikeudekseen alkaa opettamaan ja raakkumaan miten kaikki on nyt tehty tyhmän näköisiksi.

Joku voisi pitää puheenvuoroa vähintäänkin kohtuuttomana ja johtamiseltaan sanalla sanoen typeränä.

Voisi jopa kysyä, että missähän KooKoon – eli sarjan toiseksi pienimmällä (ilmoitetulla) pelaajabudjetilla olevan joukkueen – pitäisi Välimaan mielestä sarjataulukossa olla?

Välimaan olikin tykityksensä jälkeen hyvä siirtyä samaisessa haastattelussa kertomaan, miten hyvää työtä hän itse on tehnyt talouden puitteissa.

Ja kun miettii, mihin ajankohtaan Välimaa tursotti palautteensa, se hämmentää vielä enemmän.

Purkaus kun tuli kaksi päivää ennen kuin Salon jatkosopimus KooKoon kanssa julkistettiin tänään maanantaina.

Onneksi olkoon vaan kaikille osapuolille!

***

Sakari Välimaa oli yksi niistä, jotka antoivat kaikkein railakkainta kritiikkiä valtiolle koronapandemian aiheuttamista rajoituksista.

Välimaa antoi palaa myös marraskuussa 2020 – ja tässä suora lainaus – seuraavaan tapaan:

”Se on tullut tässä pikkuhiljaa selväksi, että Suomen valtio ei arvostaa p*skan vertaa urheilua, liikuntaa ja kulttuuria muuta kuin veronmaksajana.”

Kaksi vuotta myöhemmin on kuitenkin käynyt selväksi, että lopulta valtion kustannustukien ja liigaosinkojen avulla mukavaa voittoa tehneenä on jo helppo jälkeenpäin jättää talousnerona alleviivaamatta, että ihan mukavasti KooKookin sai korvauksensa.

Ja kas kummaa, lopulta Liigassakin oli niin, että seurat tekivät viime kaudella kumulatiivisesti kaikkien aikojen taloustulokset.

Senkin jälkeen, kun esimerkiksi Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula rohkeni kertomaan mielipiteensä tilanteen tosiasiallisuudesta, jonka seurauksena Kerttula haukuttiin julkisesti ja verhojen takana toimitusjohtajien suusta alimpaan helvettiin. Sakkojakin oltiin Liigassa aluksi antamassa.

Ja mitä Kerttula siis teki?

Hän uskalsi kyseenalaistaa seurojen konkurssiuhkapuheita. Yksikään seurahan ei siis mennyt konkurssiin.

Nyt jälkikäteen ei ehkä tarvitse kansanäänestystä järjestää sen suhteen, kuka puhui enemmän todenmukaisempaa asiaa – vaikkapa Välimaa vai Kerttula.

***

Välimaan kommentti on kuitenkin tietysti vain yhden toimitusjohtajan kommentti. Nämä toimitusjohtajat kuitenkin muodostavat esimerkiksi Liigan johtoryhmää ja rivissä on esimerkiksi entisiä pelaajia, asunnonvälittäjiä, toiminnanjohtajia ja myyntimiehiä ja he linjaavat jo aika isossa ruudussa sarjan tulevaisuutta.

Nyt kun SaiPaa lukuun ottamatta jokaisessa seurassa on urheilujohtaja, pitäisi silti malttaa mieli antaa urheilusta vastaavien henkilöiden hoitaa hommansa ja kommentoida sitä, jos taso on kuin Välimaalla.

Mutta jos toimitusjohtajat sitten päätyvät kommentoimaan, miten voi olla niin, että aina kun joukkue päätyy nostamaan kannua, toimitusjohtajat saapuvat kyllä näyttävästi kuviin, mutta kun menee heikommin, omat kädet pestään ja liuetaan paikalta.

Jos sitä kommentointia harrastaa, olisi ehkä viisaampaa antaa kuitenkin tuki. Vaikka esimerkiksi Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen omasta päävalmentajastaan Brad Larsenista puhuessaan puhui osin pehmoisia, voi Kekäläistä sentään arvostaa siitä, että hän tuki päävalmentajaansa vaikka tuki ehkä oikeasti koetuksella olisikin. Tukea ei nimittäin voi puoliksi, joko tukee täysin tai ei ollenkaan.

Mieleen tulee myös se, kun HPK tammikuussa 2021 oli tuloksellisessa ahdingossa ensimmäisessä päävalmentajapestissään olleen Matti Tiilikaisen johdolla, seurajohto laittoi ulos tiedotteen, jossa se ”vaatii esiin paremman Pallokerhon”.

Mutta keneltä sitä olisi pitänyt vaatia ennen kaikkea?

Itseltään tietysti.

Seurajohdossa voidaan valittaa vaikka joukkueen ja valmennuksen epäonnistuneen, mutta harvemmin lopulta tullaan miettineeksi, että ketkä ne pelaajat ja valmentajat seuraan olivatkaan palkanneet.

***

14 vuotta jääkiekkoa läheltä seuranneena toimittajana tiedän, että monia valmentajia korpeaa nykytilanne, jossa tällä hetkellä on aivan liian helppoa seurajohdossa erottaa aina vain valmentaja ja itse luistella vastuusta vähin äänin sivuun.

Kun alkaa mennä tuloksellisesti heikommin, josta päävalmentaja kantaa suuren osan vastuusta, ikäviin kysymyksiin vastaa useimmiten vain päävalmentaja. Silloin kommentteja annetaan harvemmin, vaikka tulisi pyrkiä antamaan työrauha.

Urheilujohtajat sentään toisinaan kysymyksiin saavat vastata, mutta harvoin hekään myöntävät, että ehkä jotain virhevalintoja joukkueenrakennuksessa tuli tehtyä. Kritiikki siirtyy usein pelin kautta epäsuorasti kohti valmentajaa.

Totta kai valmentajissa itsessäänkin on varmasti vikaa. Heidät on palkattu vastaamaan joukkueen tuloksenteosta ja ehkä toisinaan se, miten he käyttäytyvät seurassa, ei ole parasta mahdollista. Saatetaan ajautua liian herkästi konflikteihin.

Mutta toisaalta, joskus konfliktitkin on kohdattava, jos vaikkapa seurajohdosta aletaan tällaiseen luokattomaan tapaan kuin Välimaa kommentoimaan asioita julkisesti.

***

Siksi voisi toisinaan toivoa myös valmentajilta ja erilaisilta valmentajayhdistyksiltä paljon ponnekkaampaa otetta oman ammattikuntansa puolustamiseen.

Tuoreeltaan Suomen Valmentajat ja jokin Meidän Urheilu -kehityshanke kritisoivat oikein itse laaditun tiedotteen voimin Aamulehden kirjoittamassa kolumnissa esitettyjä näkemyksiä. Mutta oliko se todella nyt juuri se kannanotto, jonka vaikkapa seurakärjestä annettujen liigapotkujen monet hämmentäneen tilanteen jälkeen esimerkiksi piti nyt ottaa?

Erkka Westerlund kyllä kaivettiin Ylelle kommentoimaan Jouko Myrrän potkuja ja Westerlund antoikin aiheeseen kohtuullisen hyvät kommentit, mutta vieläkin kovemmin voisi valmentajia varmasti saapua puolustamaan.

Myös Jukka Jalonen toimii C Moren asiantuntijana ja hänellä on reippaasti vaikutusvaltaa puuttua tällaisiin möläytyksiin jatkuvasti ja käyttää vaikutusvaltaansa tämänkaltaisen kulttuurin muutokseen.

Jalonen on myös asemassa, jossa jonkun herkkähipiäisen loukkaantuminen ei saavutettua asemaa juuri heilauttaisi suuntaan tai toiseen. Jalosen kunniaksi on toki sanottava, että ei hän kynttiläänsä aivan vakan alla ole pitänyt.

Kaikilla valmentajilla ei nimittäin sellaista mahdollisuutta kuin Jalosella ole. Pienikin poikkipuolinen narahdus saattaa kaikenlaisissa taustapuheissa helposti johtaa hankalan ihmisen maineeseen, joka voi maksaa jopa työpaikkoja.

Ja kun puhutaan valmentajan työn arvostuksesta, niin kuka nämä avaukset tilanteen muuttamiseksi tekisi, jos ei valmentajat tai arvostetut entiset valmentajat tai valmentajayhdistykset itse?