Tappara on haastavassa murroksessa, jossa sitä vaanivat dynastian horjuminen ja Ilves

55-vuotias Rikard Grönborg on voittanut urallaan muun muassa maailmanmestaruuden Ruotsin maajoukkueen kanssa keväällä 2017.

JääkiekkoLiiga

Tappara on haastavassa murroksessa, jossa sitä vaanivat dynastian horjuminen ja Ilves

Jukka Rautakorven ja Jussi Tapolan ajan päättyminen heittää Tapparan dynastian Samuel Savolaisen mukaan haastavaan murroskohtaan. Se ei tarkoita automaattisesti, että menestys päättyisi, mutta riskit kasvavat.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.9.2023 | KUVAT All Over Press

Tapparan dynastia on mielenkiintoisessa murrosvaiheessa, sillä Jukka Rautakorven ja Jussi Tapolan historiallinen valtakausi Tapparassa on takana ja nyt puikoissa on uusi päävalmentaja Rikard Grönborg. Samuel, onko dynastia vaarassa horjua tai jopa murentua?

Tappara oli Rautakorven ja varsinkin viime vuosina Tapolan alaisuudessa takuuvarma menestyjä ja viime ja toissa kevään mestaruudet dominoivien kausien päätteeksi kertoivat, miten kovaksi Tapparan prosessi ja joukkue oli hiottu. Tappara ei ollut vain hyvä joukkue, se oli ylivoimainen joukkue Liigassa ja jopa CHL:ssä.

En sano, etteikö Tappara voisi menestyä Grönborgin alaisuudessa ja voittaa jopa mestaruuden tällä kaudella. Ruotsalaisvalmentaja on erittäin meritoitunut ja arvostettu valmentaja, mutta riskit ovat aivan eri luokkaa kuin Tapolan aikana. Tapolan aikana tiedettiin jo ennen kauden alkua, että jos joku seura haluaa voittaa mestaruuden, Tappara on kaikista suurin ja korkein este mestaruuden tiellä.

Six matches today in the Liiga. Check the and play now at Stake.com!

Nyt sellaista varmuutta ei ole. Joukkue on viime kaudesta heikentynyt ja kesän harjoitusottelut ovat osoittaneet, että Grönborg on muuttamassa Tapparan pelaamista jopa yllättävänkin paljon.

Tapparan johto kertoi Grönborgin palkatessaan, että uusiutuminen pitää aloittaa huipulla ollessa eikä vasta sitten, kun asemat ollaan menetetty. Kuulostaa kauniilta ajatukselta, mutta tulevalla kaudella tuota kaunista ajatusta tullaan testaamaan, enkä olisi yllättänyt, että sitä testaan kunnolla. Siihen kysymykseen en kuitenkaan ole saanut vielä täysimittaista vastausta, että minkälaisen ja miten syvällisen analyysin pohjalta uudistuminen oikein tässä vaiheessa tehtiin?

Ymmärrän myös uusiutumisen tarpeen, mutta Grönborgin palkkaamisprosessista on kantautunut myös hieman erikoisia tietoja.

Best odds for Liiga and NHL! Check the and play now at Stake.com!

Olisin kuvitellut, että niinkin merkittävä rekrytointi kuin Tapolan seuraajan palkkaaminen on, olisi Tapparan tasoisessa organisaatiossa hoidettu kartoittamalla seuran identiteettiin ja strategiaan sopivat valmentajavaihtoehdot, mutta nyt kuulostaa siltä, että siellä on heitelty ilmaan hyviä nimiä ja todettu, että Gröborg on karismaattinen mies ja kaiken lisäksi vielä kova nimi.

Sellaisen kuvan sai Urheilulehden asiaa hyvin avanneesta artikkelista. Noin päätöksiä on toki tehty monessakin liigaseurassa, mutta että Tapparassa, joka on ollut Liigassa ylivoimainen seura tekemisensä johdonmukaisuuden kautta?

Sanoit, että Grönborg on kesän harjoituspelien perusteella muuttamassa yllättävänkin paljon Tapparan pelaamista. Millä tavalla?

Grönborg on selkeästi ajamassa Tapparassa sisään niitä pelillisiä oppeja, joihin hän uskoo, mikä on toki ymmärrettävää. Olisi hassua ja samalla vaarallista, jos Grönborg yrittäisi valmentaa jonkun toisen valmentajan pelikirjalla tai jos hän kauden aikana lähtisi mahdollisten tuloksellisten paineiden alla peluuttamaan Tapolan jääkiekkoa.

Selkein pelillinen ero on se, että Grönborgin Tappara pelaa jatkuvassa liikkeessä. Pelistä puuttuu Tapolan ajalle tuttu kaksivaiheisuus ja se, että peli pysäytettäisiin ja käynnistettäisiin sitten uudelleen. Nyt mennään koko ajan, minkä seurauksena syntyy paljon vastaiskuja, mutta vastaavasti Tapparan ryhmitykseen jää suuria tiloja, jonne vastustajien on mahdollista iskeä.

Tapolan Tappara pelasi koko ajan tiivistä viisikkopeliä, eikä pelin sisällä syntynyt samanlaisia avoimia tiloja kuin Grönborgin jääkiekossa.

Toinen silmiinpistävä ero on prässääminen. Toki Tappara prässää edelleen, mutta ei yhtä intensiivisesti ja yhtä tiiviinä kuin Tapolan Tappara. Tapolan aikana Tappara ei antanut vastustajille antanut yhtään ilmaisia tiloja tai ilmaista aikaa.

Se täytyy kyllä sanoa, että vaikka Tapolankin Tappara on yhdistetty yleisissä mielikuvissa johonkin robottien jääkiekkoon, niin se ei kyllä pidä paikkaansa. Joukkue pelasi erittäin modernia ja jokaiselta osa-alueeltaan vahvaa jääkiekkoa. Mielikuvissa se on jopa käsittämättömällä tavalla yhdistetty viihdearvoltaan köyhään lätkään, mikä on minusta outoa. Oliko esimerkiksi kevään finaalisarja mukamas jotenkin tylsä? Ehkä oli, koska Tappara oli lopulta selvästi parempi, mutta ei kai siitä kirvesrintoja voida syyttää?

Tapparan haasteena näissä muutoksissa on kuitenkin se, miten hyvin Tapparan nykyinen pelaajamateriaali sopii grönborgilaiseen jääkiekkoon ja miten pelaajat siihen suhtautuvat. Varsinkin kokeneet pelaajat tietävät Tapolan ajalta, mitä mestaruuden voittaminen vaatii ja millaista voittava jääkiekko on.

On myös hyvä kysymys, miten esimerkiksi tiettyjen pelaajien ominaisuudet riittää Grönborgin jääkiekkoon. Esimerkiksi olisiko Jori Lehterä sopinut yhtä hyvin Grönborgin kiekkoon kuin miten sopi Tapolan peliin?

Jos kaikki menee hyvin, ongelmia ei ole, mutta jos tulokset eivät ole kauden aikana toivottuja, silloin monet tämän tyyppiset asiat nousevat pintaan – ja silloin myös Grönborg testataan.

Millainen materiaali Tapparalla on tällä kaudella?

Se on selvää, ettei Tapparalla ole tällä kaudella sarjan kovin rosteri – se on HIFK:lla. Toki Tapparalla on hyvä joukkue, mutta siinä on muutama selkeä kysymysmerkki.

Lehterän menettäminen HIFK:lle oli iso menetys kahdessa mielessä. Lehterän lähtö heikensi Tapparaa ja vahvisti yhtä sen pääkilpailijoista. Odotin, että Tappara olisi korvannut Lehterä hankkimalla kovan luokan sentterin, mutta kesän päähankinta Carter Camper on ilmeisesti nyt kuitenkin paletissa laitahyökkääjä. Camper on erinomainen laituri ja pelaa varmasti vahvan kauden, mutta kuka korvaa Lehterän pelintekijänä?

Tapparan onneksi sillä on nappulaa kassakaapissa, joten joukkueen vahvistaminen on mahdollista myös kauden aikana.

Toinen iso menetys oli johtavan puolustajan Mikael Seppälän siirtyminen HV-71:een. Seppälä oli viime kaudella Liigan ehdottomasti parhaita puolustavia puolustajia, jopa paras, ja hänen korvaamisensa on myös haaste.

Tapparan hankinnat eivät ole Lehterän ja Seppälän tasoa. Camper on hyvä hankinta ja Nick Baptistesta voi tulla Grönborgin pelitavassa joukkueen tärkein maalintekijä.

Heikki Liedes on jämäkkä johtajatyyppi, joka pelasi viime kaudella KooKoossa 39 tehopisteen kauden ja hän tulee nimenomaan sentteriosastolle, aivan kuten Lukosta tullut Otto Somppi. Mutta eivät he mitään uusia lehteröitä ole.

Puolustus jää kaipaamaan Seppälää, mutta Tapparan puolustus kestää silti vertailun hyvin muihin kärkiseuroihin.

Maalivahti Christian Heljanko oli viime kaudella Liigan parhaita maalivahteja, mutta tällä kaudella nähdään, miten hyvä hän on Grönborgin puolustuksen takana.

Maalivahtien hyvyydessä ei ole koskaan kysymys pelkästään maalivahdista, vaan millaisen puolustuksen ja sen tarjoaman suojan takana hän pelaa. Tässä mielessä myös Heljanko voi olla uudenlaisessa puntarissa tulevalla kaudella.

Mitä siis Tapparalta voidaan odottaa alkavalla kaudella?

Siihen on vaikea vastata tässä vaiheessa.

Kesän harjoituspelit ovat näyttäneet, että Grönborgin prosessi on vielä vaiheessa. Hyvä esimerkki oli lauantainen CHL:n kotiottelua Skellefteåta vastaan, jonka Tappara hävisi 3-5. Tappioita tulee ja menee, mutta huolestuttavaksi tappion teki se, että Tappara hävisi tasakentällisin pelatessa 0-4, kun Tapolan aikana Tappara hävisi harvemmin tasakentällisin pelatessa – ja varsinkaan 0-4. Kauas saa palata, kun Tapolan aikana noin kävi.

Valmentajista ja heidän pelikirjoistaan voidaan olla montaa mieltä, mutta pohjimmiltaan kysymys on siitä, pystyykö valmentaja valmentamisensa ja peluuttamisensa kautta nostamaan joukkueen voittamisen ja menestymisen todennäköisyyttä vai laskeeko se hänen johdollaan?

Tällä hetkellä Grönborg laskee näitä todennäköisyyksiä Tapolan aikaan verrattuna. Toki Tappara on myös materiaaliltaan heikompi kuin viime kaudella, mutta se ei muuta itse peruskysymystä.

Nyt kaikki on kiinni siitä, mihin suuntaan Grönborgin prosessi kehittyy ja saako hän kehitettyä Tapparan pelaamista niin paljon oman valmennuksensa kuin mahdollisten hankintojen kautta, että Tappara voisi taistella jopa mestaruudesta.

Oma arvioni on, että edessä on joka tapauksessa jonkinlainen droppi. Kysymys ei ole mistään romahduksesta, mutta jos kristallipallosta on joku ennuste pakko tulostaa, sanon, että Tappara on kauden jälkeen välierissä.

Oleellista on kuitenkin kaksi asiaa. Matka mestaruuteen on pidempi kuin miltä välierissä pelaaminen kuulostaa ja mikä vielä pahempaa Tapparan kannalta, valta Tampereella on erittäin lähellä vaihtua tällä kaudella. Ilves ei ole vain Tapparaa vahvempi suosikki Liigassa, vaan se on minun rankingissa suurin ennakkosuosikki myös mestariksi.

Ja sehän olisikin harvinaista herkkua toiselle puolelle Tamperetta. Ilves on ollut viimeksi Tapparan edellä kauden lopullisissa sijoituksissa keväällä 2011 ja edellistä mestaruutta Ilves-fanit ovat juhlineet keväällä 1985.