Tässä asiassa Leijonat pelasi yhden Jukka Jalosen aikakauden surkeimmista peleistä
Leijonille jäi Samuel Savolaisen mukaan paljon parannettavaa olympiafinaaliin hyökkäyspelin osalta.
@JukkaRonka
Tiukoille meni! Suomi eteni olympiafinaaliin 2–0-voitolla Slovakiasta. Samuel, mitkä asiat takasivat Suomelle voiton?
Puolustamallakin voi voittaa pelejä, kuten nähtiin. Nolla maalia omiin, se on lopulta aina kova suoritus – eikä vähiten olympiavälierässä. Vielä kovempi suoritus on se, että Suomi ei ole päästänyt tasakentällisin maalia neljään viimeiseen otteluunsa.
Maalineduspuolustaminen oli jälleen Leijonilta vahvaa luokkaa, Suomi pystyi pitämään kärsivällisesti riittävän hyvin Slovakian parhailta maalintekosektoreilta poissa. Suomi pelasi myös jäähyttömästi eikä ottanut ainuttakaan rangaistusta. Myös Harri Säteri hoiti hommansa eleettömästi ja piti tyylikkään nollapelin. Siinä voiton avaimet.
Samalla on sanottava, että ei tällainen ”taistelupeli” varmasti ollut suunnittelupöydällä. Suomi ajautui ottelun edetessä puolustuskannalle ja se jättää paljonkin mietittävää olympiafinaaliin siirtyessä. On sanottava, että Suomen pelitapa ei anna paljoa maaleja vastustajalle – mutta juuri nyt se ei tällä hetkellä tuota vastaavasti maaleja hyökkäyspäässäkään.
Suomen hyökkäyspeli tosiaan taisi jäädä pahemman kerran piippuun?
On se silti yllättävää, että Suomi joutui puolustamaan oikeastaan kaksi viimeistä erää tällaisella ”bussin parkkeeraamisella” johtoaan Slovakiaa vastaan. Se kuitenkin toimi, riitti ja tulos tuli, mutta finaaliin jää valtavasti parannettavaa. Hyökkäyspelillisesti Suomi esitti lopulta vaisun ottelun ja oli kaksi viimeistä erää puolustautumassa hieman köysissä.
Jukka Jalosen identiteetistä puhuessa on puhuttu usein kiekkokontrollista, mutta siitä ei ollut nyt juuri tietoakaan. Tahmeus näytti siirtyvän myös ylivoimapeliin. Jos kuitenkin suoraan puhutaan, tämä oli yksi Jukka Jalosen valmennuskauden heikoimmista otteluista hyökkäyspelillisesti. Kiekkoa purettiin keskialueelle epätyypillisen paljon, pitkiä kiekkojakin lätkittiin, eikä kontrolloituja hyökkäyksiä saatu luotua aikaan ja pitkät hyökkäykset loistivat poissaolollaan.
Tämä kuitenkin riitti välierässä ja paikka olympiafinaalissa on tosiasia. Se on kova suoritus, mutta ei tällainen hyökkäyspeli finaalissa välttämättä enää riitä. Parannettavaa jäi, mutta eiköhän se tiedetä Leijonien valmennusjohdossa.
Jukka Jalosen joukkue on jo nyt saavuttanut olympialaisissa erinomaisen saavutuksen – ja pöytään voidaan vielä kattaa kultamitalilla finaalissa. Ei se kuitenkaan sattumaa ole, että Jalosen joukkueet voittavat?
Täytyy muistaa, että ottelun asetelma oli myös kova paine. Suomi on ollut turnauksessa kotimaassa valtava ennakkosuosikki ja paineet olivat kovat. Välierätappio Slovakialle olisi ollut kuitenkin näillä odotusarvoilla katastrofi ja järkälemäinen pettymys. Panokset olivat kovat ja painekin ehkä pelaamisesta näkyi.
Ei tästä paraatimarssia finaaliin tullut, eikä lopulta tarvinnutkaan, mutta ei se sattumaa todellakaan ole, että Jukka Jalosen joukkueet voittavat tiukkoja pelejä niin paljon useammin kuin häviävät. Voittajilla on lopulta aina oikeat vastaukset, eikä Jalonen koskaan siitä ajatuksesta ole lähtenyt, että yleisöä pitäisi viihdyttää. Voitto on se, mistä pelataan.
Mitä sanot Slovakian esityksestä?
Slovakiaa ajateltiin hieman helpompana vastustajana välierään, mutta ei tästä ainakaan helppoa tullut vaan lopulta helpotuksen huokaus. Slovakia laittoi rajusti kampoihin, puolusti keskustaa hyvin ja aggressiivisesti paineistamalla sai Leijonia ajoittain isoihin vaikeuksiin. Kaikki kunnia Slovakialle, ja myös sen valmennustiimille, joka oli tehnyt erinomaista työtä ja pelisuunnitelman Leijonien hyökkäyspelaamisen tyrehdyttämiseksi.
Suomi etenee nyt finaaliin, mitä ajatuksia siitä – vaikka vastustaja ei olekaan vielä tiedossa?
Se jäi mietityttämään, että mitä Venäjän tai Ruotsin – kumpi Suomen vastustajaksi finaaliin iltapäivällä ratkeavan ottelun myötä tuleekaan – valmennustiimit tätä ottelua katsoessaan jäävät pohtimaan. Saivatko he tästä ottelusta arvokasta videomateriaalia siitä, miten Suomi saadaan köysiin puolustautumaan? Ja jos saivat, miten Suomen valmennustiimi lyhyessä ajassa voi auttaa joukkuetta hyökkäysalueelle murtautumisessa ja siellä toimisessa.