Tässä irvistyksessä välkkyvät Veikkausliigan maalikuninkuus ja historiallinen mitali

Ashley Coffey on tehnyt tällä kaudella jo 16 maalia, joista 10 Veikkausliigassa.

JalkapalloVeikkausliiga

Tässä irvistyksessä välkkyvät Veikkausliigan maalikuninkuus ja historiallinen mitali

Ashley Coffey on vahva ehdokas Veikkausliigan maalikuninkaaksi ja vahvin kivijalka AC Oulun historian ensimmäiselle mitalille Veikkausliigassa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 25.7.2023 | KUVAT All Over Press

Viime kaudella edukseen esiintynyt AC Oulu oli tähän kauteen lähdettäessä kovan haasteen edessä. Enää ei joukkuetta nähtäisi putoajaehdokkaana, vaan joukkueen yläloppusarjaan pääsy ei olisi enää mikään yllätys.

AC Oulu ja Ricardo Duarte ovat vastanneet tähän haasteeseen isosti ja yksi tekijä menestyksen takana on ollut hyökkääjä Ashley Coffey.

Ruotsista saapunut 29-vuotias Coffey on todellinen late bloomer, eikä hänestä löydy juurikaan tietoja ennen kautta 2018. Tuolloinkin Coffey edusti Englannissa liigan ulkopuolista Whitby Townia.

Coffey on onnistunut paikkaamaan loistavasti ja pelaamaan jopa paremmin kuin Moldovaan lähtenyt Michael Lopez. Coffey on osunut tällä kaudella jo yhteensä 16 kertaa, joista 10 maalia on syntynyt Veikkausliigassa. Tämä oikeuttaa maalitilaston jaettuun kärkipaikkaan HJK:n Bojan Radulovicin kanssa.

***

Coffeyn hankinnassa paistaa läpi Duarten silmä nähdä pelaajien kyvyt ja se, millaisia pelaajia portugalilainen haluaa joukkueeseensa.

Coffey pelaa AC Oulussa itselleen sopivassa roolissa. Hän on monipuolinen apu joukkueelleen, ei vain maalien muodossa. Englantilainen on laadukas target-pelaaja, jota Oulu pyrkii hyödyntämään.

Coffey on myös riittävän liikkuva, vaikka ison miehen liike ei sulavimmasta päästä olekaan. Coffey pitää pallot omalla joukkueella hyvällä prosentilla ja viimeistelee myös hyvällä tehokkuudella. Hänellä on yksi Veikkausliigan parhaista maalikonversioista maaliodottamaansa nähden.

Coffeyn vaarallisin ase on painava vasen jalka, jolla hän pystyy monipuolisiin viimeistelyihin erilaisilla tekniikoilla. Iso asia on myös se, miten nopeasti hän pystyy laukomaan kovaa ja tarkasti.

Coffey on myös hyvä pääpelaaja ja pysyy hyvin liikkeessä vastustajan boksissa, joten häntä on vaikea vartioida. Fyysisyydellään Coffey pystyy voittamaan myös puhtaat 50/50 pallot, mikä on iso vahvuus. Oulun hyvissä erikoistilanteissa Coffeyn rooli on ollut tärkeä.

***

Oulussa jännitetään tällä hetkellä joukkueen toisen tähtipelaajan, Otso Liimatan, siirtymistä ulkomaille. Liimatan todennäköinen lähtö vaikuttaa oululaisten loppukauteen. Vaikka toista Liimattaa ei joukkueesta löydy, on Magnus Breitenmoser kelpo korvaaja saadessaan pelinsä entiselle tasolle pitkän pelaamattomuuden jälkeen.

Kaikista tärkein pelaaja loppukauden aikana on – Liimatan lähtiessä – kuitenkin Coffey. Hänen panoksensa on Oululle elintärkeä. Mikäli Leedsin pommittaja pystyy yli 15 maalin kauteen, saatetaan Oulussa päästä tänä vuonna jopa mitalien makuun.