Tässä on viisi MM-kisojen supertähteä, joiden parasta ennen päivä meni jo vuosia sitten

Gareth Balen ilonaiheet ovat olleet viime vuosina harvassa.

Jalkapallon MM2022

Tässä on viisi MM-kisojen supertähteä, joiden parasta ennen päivä meni jo vuosia sitten

Jokaisen pelaajan aurinko laskee joskus. Toisilla se tapahtuu vain nopeammin. Tässä näiden MM-kisojen viisi supertähteä, joiden parasta ennen -päivä meni jo

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.11.2022 | KUVAT All Over Press

1. Eden Hazard, Belgia

Se, että Eden Hazard on vain varjo entisestään, ei pitäisi olla yllätys enää kenellekään. Yllätys on vain se, että Belgian maajoukkueen päävalmentaja Roberto Martinez uskoo kaivavansa vielä Hazardin runnelluista jaloista jotakin taikaa MM-näyttämällä.

Hazard siirtyi kesällä 2012 Lillestä Chelseaan, jossa hän nousi yhdeksi maailman parhaista pelaajista. Oli vain ajan kysymys, milloin Hazard antaisi periksi Real Madridin kosinnoilla. Se tapahtui kesällä 2019, kun Real Madrid maksoi Hazardista 100 miljoonaa euroa ja tarjosi belgialaiselle 450 000 euron viikkopalkkaa.

Loppu on sen jälkeen historiaa – alamäkiajon historiaa. Hazard kärsi Real Madridissa toki erilaisista loukkaantumista, mutta todellisuudessa hän kadotti Santiago Bernabeula maagisen kosketuksensa palloon. Kun Hazard menetti viime kaudella lopullisesti paikkansa avauksessa, hänen välinsä Carlo Ancelottiin jäätyivät. Nyt kysymys on enää siitä, minne ja milloin Hazard siirtyy. Real Madridissa hänellä ei ole tulevaisuutta – kuten ei välttämättä enää Belgian ukkokodissakaan.

2. Aaron Ramsey, Wales

Siitä ei ole kuin reilut kolme vuotta, kun Aaron Ramseylla oli edessään elämänsä paperi. Siinä paperissa sanottiin, että Ramseylle maksettaisiin seuraavien neljän vuoden aikana peruspalkkaa 450 000 euroa joka viikko.

Ramsey oli noussut Arsenalissa yhdeksi Valioliigan juhlituimmista pelaajista ja kesän 2016 EM-kisoissa hän oli ollut yksi kisojen suurista tähdistä. Kun Ramseyn sopimus oli päättynyt, eikä hänestä tarvinnut maksaa Arsenalille siirtosummaa, Juventuksessa ei surtu sitä, että Juventus teki Ramseysta kaikkien aikojen parhaimmin palkatun brittipelaajan.

Suru tuli kuitenkin paluupostissa – ja nopeasti. Ramsey ei koskaan täyttänyt niitä odotuksia, joihin hänen asetettiin ja Juventus yritti dumpata walesilaista milloin minnekin.

Viime tammikuussa Ramsey lähti lopulta lainalle Glasgow Rangersiin, mutta sielläkin tuli vain murhetta murheen perään – mikä huipentui siihen, että Ramsey tuhri ainoana pelaajana Eintracht Frankfurtia vastaan Eurooppa-liigan finaalissa rangaistuspotkukissa rankkarin. Lopulta Juventus lopetti arvottoman näytelmän ja purki miljoonaluokan korvausta vastaan Ramseyn sopimuksen.

Ja nyt Ramsey loistaa MM-areenalla. Ensimmäisessä ottelussa Garteth Bale äänestettiin BBC:n äänestyksessä ennen Ramseya Walesin huonoimmaksi pelaajaksi, mutta murheellisesti päättyneessä Iran-ottelussa Ramsey oli jo omalla paikallaan. Pohjalla.

3. Gareth Bale, Wales

Gareth Balen nousua huipulle ja sieltä putoamista yhdistää yksi tekijä – nopeus.

Balea pidettiin huippulahjakkuutena, kun hän pelasi Southamptonin akatemiassa, mutta siirto Tottenhamiin näytti oleva virhe. Kun Bale oli 20-vuotias, Tottenham tarjosi Balea kolmella miljoonalla punnalla West Hamiin. West Ham olisi ostanut Balen, mutta se ei saanut siirtoon tarvittavia rahoja kasaan. Kun Bale siirtyi neljää vuotta myöhemmin Real Madridiin, hänen hintansa oli pompannut jo 100 miljoonaa euroon.

Balen avaus Real Madridissa oli vahva ja hän kuului Real Madridin ykköskaartiin seuraavat 5-6 vuotta, mutta sitten Balen loisto alkoi kadota. Ei tullut maaleja, eikä tullut peliaikaa. Tuli vain hienotunteisesti vihjauksia, kannattaisiko EURO2016:ssa Ramseyn tavoin loistaneen Balen etsiä itselleen uusi seura. 400 000 euron viikkopalkka oli kuitenkin Balelle arvokkaampi asia kuin peliaika.

Hän palasi syyskuussa 2020 lainalle Tottenhamiin, mutta Spurs näki heti, että he lyöneet käteensä jäähtyneeseen makkarasoppaan. Bale kävi pelaamassa vielä viisi ottelua viime kaudella Real Madridissa, kunnes hän aloitti treenaamisen MM-kisoihin Los Angeles FC:ssä – mutta nekään treenit eivät ole kulkeneet kuin satukirjassa. Nämä kisat Bale pelaa ja se on sitten mitä ilmeisemmin siinä, 33-vuotiaana – eli iässä, jos CR7 lisäsi vain kaasua.

4. Jan Vertonghen, Belgia

Jan Vertonghen oli pitkään Valioliigan huipputoppareiden aatelinen ja yksi Belgian Kultaisen sukupolven rakastetuimpia lapsia – mutta kun valot Vetonghenin uralla alkoivat sammua, ne sammuivat kokonaan. Ensin Tottenham lykki hänet ulos kesällä 2020 ja sen jälkeen Vertonghen yritti kääntää uransa uuteen nousuun Benficassa.

Vertonghen sai toki peliaikaa, mutta Benfica laski viime kauden lopussa, että tämä tarina oli nähty ja purki sopimuksen belgialaisen kanssa vuoden etuajassa.

5. Dani Alves, Brasilia

Miten on mahdollista, että MM-kisojen suurimman ennakkosuosikin pelaajapakkaan kuuluu parhaat päivänsä jo vuosikausia sitten nähnyt 39-vuotias laitapuolustaja?

Vastaus: Eihän sen pitäisi olla mitenkään mahdollista – Dani Alvesin nykyisillä esityksillä. Hän oli aikoinaan maailman arvostetuin oikea pakki, mutta siitä on hyvälläkin tahdolla laskettuna useampi vuosi.

Joku voisi ajatella, että brasilialaisessa pelaajatuotannossa satsataan muiden pelipaikkojen peliin. Se olisi paljon ajateltu maasta, joka on tuottanut Roberto Carlosin, Marcelon, Cafun ja nuoren Dani Alvesin kaltaisia laitapuolustajia.