Joensuun Mailan viimeinkin julkistamaan kohuhankintaan liittyy iso kysymysmerkki

Joni Rytkösen ura jatkuu seuraavaksi Joensuun Mailassa.

Pesäpallo

Joensuun Mailan viimeinkin julkistamaan kohuhankintaan liittyy iso kysymysmerkki

Joni Rytkönen, Juho Hacklin ja Iiro Nokkala siirtyvät Joensuuhun - mutta miten kova JoMa on ensi kaudella? Pekka Arffman vastaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 28.9.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Joensuun Maila julkisti viimeinkin Joni Rytkösen siirtymisen Sotkamosta Joensuuhun kolmivuotisella sopimuksella.

Lisäksi putkessa ovat vielä julkistamattomat Juho Hacklinin siirto Kouvolasta – sekä Iiro Nokkalan siirto samaten Kouvolasta. Nokkala tulee Joensuuhun akatemiavalmentajaksi, mutta sen lisäksi hän jatkaa myös pelaamista.

JoMa on aiemmin vahvistanut lyöjäjokeri Patrik Wahlstenin lähdön. Wahlsten siirtyy ensi kaudeksi Kouvolaan.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Rytkösen siirtoa Joensuuhun raskaimman mahdollisen sarjan siirtona, mutta häneen liittyy iso kysymysmerkki.

”Rytkönen on parhaimmillaan pelaajana Superin aivan ehdotonta eliittiä. Sen lisäksi hän tuo Joensuuhun johtajuutta ja räiskyvyyttä, jota Joensuu on kolmella edellisellä kaudella kaivannut. Rytkönen on myös pelaaja, joka sytyttää yleisön ja saa sen joukkueen taakse. Jos Rytkönen pysyy terveenä ja pelaa samalla tasolla, jolla hän pelasi Sotkamossa parhaimmillaan, hän on Joensuulta huippuluokan hankinta”, Arffman sanoo.

”Sisällä Rytkönen on täydellinen kakkonen. Hän on erinomainen mailassa, mutta vieläkin kovempi tekijä etenijänä, jos hän vain pysyy terveenä. Myös ulkona kaikki tiivistyy siihen, saako Rytkönen itsensä huippukuntoon ja pysyykö hän terveenä. Hän olisi erinomainen vaihtoehto toiseksi etumieheksi Iiro Kuosan rinnalle, mutta jos käsi ei ole täydessä tikissä, silloin vaihtoehtona on se, että Rytkönen menee linjaan ja Henri Litmanen tulee eteen.”

Lue myös: Sotkamo menettää yhden supertähdistään – 3-vuotinen sopimus Joensuun kanssa

Myös Hacklinin siirtoa Arffman pitää kovan luokan kaappauksena.

”Hacklinista voidaan olla montaa mieltä, mutta jos katsoo tilastoja ja tilastojen taakse, hän on edelleen Superin parhaita vaihtajia. Kaiken lisäksi Mehtimäeltä nousee pomppu, joka on Hakclinin kovin ase.”

”Joensuulla on ensi kaudella lukuisia eri vaihtoehtoja rakentaa sisäpeliryhmityksensä, mutta Rytkönen on terveenä ollessaan ilman muuta kakkonen ja jos Hacklin pelaa myös ulkona, siinä olisi sitten ensi kauden kolmonen. JoMa saa joka tapauksessa ensi kaudella kaksi kärkeä, rakensipa pelinjohtaja Mikko Huotari sisäpeliryhmityksensä miten tahansa.”

”Hacklin haluaa edelleen pelata myös ulkona ja varmasti lähtöajatus on, että hän pelaisi kakkoskopparina. Joensuulla on kuitenkin sisäpelin suhteen yksi selvä heikkous: heillä on nopeita jalkoja ja tajuton määrä vaihtotilannevoimaa, mutta kotiuttajat ovat kortilla.”

”Lyöjäjokeri Juho Toivola hoitaa oma tonttinsa, Litmanen on toinen pääkotiuttaja ja myös Konsta Kettusta voidaan käyttää kotiuttajana, mutta sitten hyvät vaihtoehdot alkavat loppua. Topi Kosonen ja Iiro Kuosa lyövät toki juoksuja ja Elmeri Liedosta voidaan talven aikana kouluttaa kotiuttaja, mutta jos kotiutukset eivät ota kulkeakseen, silloin esiin nousee väistämättä ajatus Hacklinin käyttämisestä vaihtaja- ja kotiuttajajokerina.”

Nokkalan siirrosta Arffman ei lämpene.

”Nokkalalle on vaikea nähdä mitään roolia JoMan Superin miehistössä. JoMalla on jo nyt vaihtajia enemmän kuin omiksi tarpeikseen ja ulkonakin hänen roolinsa olisi korkeintaan paikata mahdollisia loukkaantumisia. Varmaan siirron logiikka on muualla kuin kentällä.”

”Joensuu tulee olemaan joka tapauksessa yksi kuudesta suuresta myös ensi kaudella. Tämänhetkisessä näkymässä Vimpeli on selvästi vahvin joukkue, mutta Joensuu kuuluu Mansen, Kouvolan, Sotkamon ja Hyvinkään kanssa Vimpelin takana tulevaan tasaiseen viiden joukkueen ryhmään.”

”Näillä viidellä Vimpelin haastajalla jokaisella on joku selkeä heikkous, jollaista Vimpelillä ei ole. Joensuulla se heikkous on kotiuttajien vähyys. Ulkopeli paranee, jos Rytkönen pysyy terveenä, ja juoksijoita ja vaihtajia on riittävästi, mutta kuka lyö miehiä kotiin? Se on se Joensuun kysymys ensi kaudella, jos siirtomarkkinoilla ei tapahdu jotain odottamatonta”, Arffman sanoo.

Lue myös: Juho Hacklin siirtyy ensi kaudeksi todelliseen yllätysseuraan