Tässä ovat syyt, miksi Patrik Laine onnistuu Leijonissa

Kotiyleisö Tampereella odottaa, että Patrik Laine jälleen tuulettaa.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Tässä ovat syyt, miksi Patrik Laine onnistuu Leijonissa

Patrik Laine ei ole ollut NHL:ssä sellainen voima, mitä häneltä joskus odotettiin, mutta Leijonissa Eetu Pennanen odottaa syntyvän kovaa jälkeä.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 23.4.2023 | KUVAT All Over Press

Leijonat tiedotti lauantaina Patrik Laineen liittyvän MM-kisoihin valmistautuvan maajoukkueen vahvuuteen toukokuussa. Vaikka Laine ei NHL-urallaan ole vielä kaikkia häneen asetettuja kovia odotuksia täyttänyt, listaamme tässä artikkelissa syyt sille, miksi juuri Leijonissa Laineelta voi odottaa kovaa tulosta.

Vahva kausi alla

Tässä kohtaa varmasti joku saattaa älähtää. Kuinka Laineen kaltaisen maalintekijänä tunnetun pelaajan kausi saattaisi olla vahva, jos häkki on heilunut Columbus Blue Jacketsin paidassa menneellä kaudella vain 22 kertaa?

On totta, että enemmän tulisi häkin heilua. Toki on muistettava, että Laine pelasi vain 55 ottelua. Täydellä kaudella Laineen tahdilla olisi syntynyt 32 maalia. Sekään ei toki oli Laineen mittapuulla mitään hurjastelua, mutta heikomminkin on hänen NHL-urallaan mennyt.

Ihan piste per ottelu tahtiin ei Laine myöskään yltänyt, mutta hurjasta määrästä poissaoloja huolimatta Laine oli joukkueensa sisäisen pistepörssin kakkonen. Käytännössä pisteitä syntyi samaan tahtiin kuin Johnny Gaudreaulla sen pörssin kärjessä.

Piste- ja maalimäärät ovat Laineen sopimuksen ja odotusten suhteen totta kai maltillisia. Toisaalta joukkue ympärillä on niin heikko ja ennen kaikkea pelaa niin heikosti, että tilanteeseen suhteutettuna lukemat ovatkin ihan kohtalaisia.

Kun katsoo perustilastojen taakse, löytyy sieltä todisteet vieläkin vahvemman kauden puolesta. Laine hallitsee Blue Jacketsin hyökkääjiä niin laukaisuhallintatilastoissa kuin maaliodottamsuhteessakin.

Niin hurjalta kuin se Blue Jacketsin kurimuksen kohdalla kuulostaakin, Laineen ollessa jäällä joukkue todella hallitsi pelejä.

Myös korvaavaan pelaajaan vertailua tekevissä GAR- ja WAR-tilastoissa Laine on joukkueen kärkeä heti Gaudreaun jälkeen ja selvästi positiivisen puolella. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Laineen kehitysloikka on tilastojen mukaan merkittävä tälle kaudelle.

Aito valmennus

Laineen kausi on erityisen hyvä, kun ottaa huomioon, millaisessa valmennuksessa hän joutui pelaamaan. Brad Larsenin potkut olivat Blue Jacketsille ainut vaihtoehto kauden päätteeksi, niin heikosti hän oli Sinitakkien pelin organisoinut.

Nyt Laine pääsee käyttämään vahvuuksiaan täysin erilaisessa ympäristössä. Jukka Jalonen on aito menestysvalmentaja ja Leijonien pelilliset raamit auttavat todennäköisesti entisestään kokonaisvaltaisessa pelaamisessa kehittynyttä Lainetta.

Laineen pelaamisen voisi myös olettaa sopivan paremmin kansainvälisen pelin kuin NHL:n vaateisiin. Ainakaan Suomi ei MM-jäillä koohota vastaavasti järjestäen pystyyn kuten NHL:ssä tehdään, joten Laineen pitkillä välityksillä hänen peliinsä voi tulla hieman lisähappea eri rytmeistä.

Viisikkopelin lisäksi lienee melko todennäköistä, että myös Leijonien paremmin organisoitu ylivoima ottaa Laineesta enemmän tehoja irti.

Historia

Jos Laine onnistuu kotikisoissa, ei se todellakaan ole ensimmäinen kerta, kun hän suoriutuu vahvasti Leijona-paita päällään.

Paras esimerkki on vuoden 2016 vaihteesta, kun Nuoret Leijonat vuoli kultaa kotijäällä. Seitsemään otteluun häkki heilui yhtä monta kertaa ja sillä tuli maailmanmestaruuden kylkiäisiksi ykköspaikka myös maalipörssissä. Muuan Auston Matthews osui toki yhtä monta kertaa.

Penkin takana tuolloin oli kukapa muukaan kuin Jukka Jalonen.

Samana keväänä Laine sai vielä kutsun aikuisten MM-kisoihin. Silloinkin Laine osui seitsemän kertaa, tällä kertaa kymmenessä ottelussa. Tällä kertaa yhtä monta kertaa osui vain Ruotsin Gustav Nyquist.

Suomi hävisi loppuottelussa Kanadalle, mutta Laineen kaulaan ripustettiin aikuisten MM-hopeaa.

Laine lähtee siis varsin hyvistä lähtökohdista tavoittelemaan maailmanmestaruutta kotikaupungistaan.