TPS hävisi rumasti Kärpille, mutta on silti mestarikandidaatti

JääkiekkoLiiga

TPS hävisi rumasti Kärpille, mutta on silti mestarikandidaatti

Harva uskoi, että TPS voisi pelata tällä kaudella jopa mestaruudesta. Arvaamaton kevät voi tuoda yllättäviä käänteitä.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 18.3.2021 | KUVAT All Over Press

TPS on pelannut hyvän kauden toistaiseksi. Moni seikka puoltaa sitä, että puheet jopa mestaruudesta eivät ole enää TPS:n kohdalla haihattelua. Turkulaisjoukkue on ollut Liiga-kauden yksi tasaisimmista suorittajista.

Keskiviikon 2–7-tappio Kärppiä vastaan oli poikkeus säännössä. Se oli TPS:n suurinumeroisin tappio tällä kaudella.

TPS:llä on vain 11 varsinaisen peliajan tappiota toistaiseksi tällä kaudella. Se on vähiten koko sarjassa yhdessä HIFK:n kanssa. Varsinainen peliaika on turkulaisten otteluissa päättynyt tasan 16 kertaa. Se on toiseksi eniten.

TPS:n tappiot ovat olleet pääosin niukkoja. Ennen keskiviikkoa TPS oli tämän vuoden puolella kokenut vain yhden kolmen maalin tappion. Muuten tappiot olivat tulleet pienemmällä marginaalilla.

Mistä tämä kertoo? Siitä, että turkulaisryhmä on illasta toiseen, peliruuhkankin keskellä, säilyttänyt pelissään jämäkän otteen ja pystynyt huonompanakin iltana roikkumaan tuloksessa kiinni. Notkahduksia tai romahduksia ei ole tullut.

Helminen löytänyt itsensä

TPS:stä huokuu innostuneisuus. Raimo Helminen on löytänyt valmentaja-itsensä. Hän on aktiivinen, läsnä ja elää tunteella peleissä. Huutaa, vaatii, tsemppaa. Nuori joukkue on innostunut kaukalossa.

Tällä kaudella tämä seikka ei ole missään nimessä ollut itsestäänselvyys Liigassa. Monella pudotuspelipaikasta taistelevalla joukkueella, etenkin Tapparalla ja Kärpillä, vaikuttaa menevän pelejä ikään kuin ohi. Suoritustaso ailahtelee tuntuvasti.

TPS:llä ei mene pelejä ohi. Ja se on iso asia, kun mennään pudotuspeleihin, joissa tarvitaan pohjalle tietty rutiinitaso menestymiseen. Se, että korkea pelin perustaso on pelaajien toiminnassa jo automaationa, antaa vankan pohjan.

Samalla kaksi Liigan kärkijoukkuetta on erikoisessa tilanteessa. HIFK joutui kahden viikon karanteeniin, Lukko joutuu yhä tulemaan toimeen ilman päävalmentajaansa. Nyt Lukon pelissä näkyy, että jänne ei tahdo kestää. Peli murenee.

Helmisen johdolla TPS:n peli on hyvässä kuosissa. Siinä näkyy vaatimustaso. Siinä näkyvät selvät periaatteet, joita pelaajat toteuttavat laadukkaasti: kuinka aktiivisella jalkatyöllä viisikko prässää vastustajaa – ja toisaalta kuinka sitoutuneesti koko viisikko puolustaa keskustaa.

Siinä missä Tappara ja Kärpät pelaavat ”hidasta” suomalaista kiekkokontrollipeliä, TPS pelaa parhaimmillaan korkealla intensiteetillä, hyökkää nopeasti selustoihin ja pystyy pitämään rakenteen samaan aikaan kunnossa. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joiden luisteluvoima on hyvä.

Nuoren joukkueen suurin kompastuskivi on oman maalinedustan puolustaminen. Esimerkiksi venäläissentteri Ruslan Iskhakov tukee heikosti puolustajia kolmantena pelaajana. TPS:n puolustuksessa on isokokoisia puolustajia, mutta se ei yksinään riitä, jos maalinedustan puolustamisessa yhteiskoordinaatio ei toimi.

Mysteeristä mestariehdokkaaksi

TPS lähti kauteen mysteerinä. Nuori joukkue, paljon uusia hankintoja ja valmentajana Helminen, joka oli päävalmentajana yhä hieman kysymysmerkki. Paljon ei odotettu, eikä alkukaan ollut erityisen ruusuinen.

Helminen on repinyt altavastaajaroolissa hyvin joukkueestaan tehoja irti. Joukkueen jäsenillä on panosta, myös tulevaisuutta ajatellen. Helmisellä on yhden vuoden sopimus, joten hänelle kausi on erityisen tärkeä jatkoa ajatellen. Samoin moni pelaaja on vuoden sopimuksella. TPS:ssä ei ole mukavoiduttu, vaan päinvastoin. Illasta toiseen pyritään potentiaalin ylärajoille.

Pudotuspelejä ajatellen isoin kysymys on se, miten turkulaiset hallitsevat henkisesti tilanteen, jossa se onkin jopa ennakkosuosikki. Ja miten joukkuessa käsitellään tilanne, kun kausi on sujunut erityisen hyvin. Se asetelma muuttaa henkisesti paljon. Kausi on osaltaan sujunut tietynlaisessa ennakkoluulottomassa flow-tilassa.

Minkälainen on nuoren joukkueen kyky ja rutiini voittaa, kun panokset kasvavat? Kantaako flow kauden loppuun asti? Sitoutuvatko kaikki pelaajat pieniin voittaviin pelitekoihin, kun pudotuspeleissä vaatimustaso nousee?

TPS:n liito testataan todella vasta pudotuspeleissä.

Joka tapauksessa sen verran rikkonaisuutta, repaleisuutta ja ailahtelevuutta on muissa kärkijoukkueissa, että tällä hetkellä TPS:llä on palaset paremmin kasassa kuin monella muulla pudotuspelijoukkueella.

 

 

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan 

6 kk 49 e . Voit ostaa uusimman

Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteeltä kautta maan tai

digi-irtonumerona Lehtiluukusta