Tässä ovat syyt, miksi SaiPan ja Pekka Virran peli piti viheltää poikki nyt

JääkiekkoLiiga

Tässä ovat syyt, miksi SaiPan ja Pekka Virran peli piti viheltää poikki nyt

SaiPa vahvisti perjantaina sen, minkä ElmoTV uutisoi torstai-iltana. Pekka Virran ja SaiPan ensi kauden loppuun voimassa ollut päävalmentajasopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Päätös oli varmasti oikea, mutta mannerlaatat jyrisevät nyt Liigan valmentajamarkkinoilla voimakkaasti.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 14.10.2022 | KUVAT All Over Press

Kun Liigan pienimpiin seuroihin lukeutuva SaiPa purkaa päävalmentajasopimuksen sellaisen Liigan suurvalmentajan kanssa kuin Pekka Virta kiistatta on, täytyy purkupäätöksellä olla erityisen vakuuttavat perusteet. Tulosurheilussa viime kauden viimeistä edellinen sija ja tällä kaudella nähty kuuden sarjapisteen potti yhdestätoista ottelusta vain yhden voiton kera ovat vankin mahdollinen peruste.

SaiPan ja Virran yhteistyö ei yksinkertaisesti toiminut. Peli oli vihellettävä poikki nyt.

Mikä sitten johti katastrofaaliseen tulokseen?

Vaikuttaa vahvasti siltä, ettei SaiPa ollut organisaationa valmis Virran kaltaisen vaativan päävalmentajan pestiin. Urheilutoimenjohtajan pestin säästösyistä lakkauttaneen ja omalle kontolleen ottaneen toimitusjohtaja Jussi Markkasen rakentamat joukkueet eivät olleet sellaisia, jotka olisivat pystyneet toteuttamaan Virran kovin useasti vaativaksikin kuvattua pelitapaa tuloksekkaasti.

Lue myös: Dramaattinen päivä Lappeenrannassa – Pekka Virran ja SaiPan sopimus purettu

Vaikka viime kaudesta joukkuetta uudistettiin rajusti, löytyi tämänkin kauden joukkueesta liikaa pelaajia, jotka eivät Virran vaativaan kilpaurheiluilmapiiriin ilmeisesti soveltuneet. Spekuloimatta sen enempää Whatsapp-viestiä, jonka Virta lähetti valmentajaryhmän sijaan virheellisesti pelaajien ryhmään, kertoo sekin jotain pelaajien ja valmennuksen välisestä tilanteesta, että joukkueen sisältä vuotaa mainitun kaltaisia asioita julkisuuteen.

Virta olisi myös voinut tinkiä pelillisistä vaatimuksistaan. Keskittymällä vain puolustamiseen tuonkin, kiistatta heikosti kasatun joukkueen, olisi voinut saada taistelemaan ainakin hieman pidempään pudotuspelipaikoista.

Päätös oli ryhdikäs molemmilta osapuolilta. SaiPa ei yrittänyt pitkittää vääjäämättä kohti lopullista pettymystä ajautuvaa projektia ja Virtakin ymmärsi tilanteen olevan mahdoton molemmille. Yhteisymmärryksessä purettu sopimus vapauttaa SaiPan maksuvelvoitteista tulevalta kaudelta. Potkuja SaiPalla ei varmastikaan olisi ollut varaa antaa niin, että palkka olisi juossut sopimuskauden loppuun asti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen esitteli Pekka Virran seuran uutena päävalmentajana keväällä 2021.

Merkitys päävalmentajamarkkinoille

Vapailla päävalmentajamarkkinoilla on nyt todella kiinnostava ja suuri kala. Vaikka epäonnistuneesta projektista SaiPassa kieltämättä jää ohut särö Virran kilpeen, on Rauman Lukon kevään 2021 mestarivalmentaja varmasti kovaa valuuttaa päävalmentajamarkkinoilla.

Seuraavaksi lukemasi on pelkkää spekulaatiota, mutta samalla se on mielenkiintoista sellaista. Tapparassa on päävalmentajan paikka vapaana, kun Jussi Tapolan sopimus päättyy ensi keväänä. Kun Antti Pennanen on Ilveksen mies, saattaisi Virta oli hyvinkin kiinnostava nimi Tapparan kannalta. Virta saisi käsiinsä aikuisia ammattilaisia pelaajaprojektien sijaan. Tappara saisi valmentajan, jonka pelillinen ajattelu sopisi seuran identiteettiin.

Yhteistyön päättymisen ajoitus saattaisi myös viitata Virran kiinnostukseen Tapparan pestiä kohtaan.

Minne menet, SaiPa?

SaiPan kannalta tilanne on dramaattisempi kuin Virran kannalta. Seura joutui nyt myöntämään, ettei yhdestä Liigan kuumimmasta valmentajanimestäkään ollut yksin kääntämään kurssia. Nyt Tero Lehterän lomautuskauden päävalmentajana ollut Virran tiimin apuvalmentaja Ville Hämäläinen jatkaa kautta penkin takana.

Hämäläinen saattaa saada hetkellisesti vapautettua joukkueen ilmapiiriä. Tuloksiaan paremmin oikeastaan ennen heikkoa Pelicans-ottelua pelannut SaiPa jo todennäköisyyksienkin mukaan ottaa loppukaudesta pisteitä nähtyä tiheämmällä tahdilla. On hyvinkin mahdollista, että Hämäläisen alaisuudessa joukkue ottaa askeleen taaksepäin pelillisissä vaatimuksissa tulosten parantamiseksi.

Pudotuspelipaikasta ei kuitenkaan Lappeenrannassa kannata haaveilla.

Totuus on, että SaiPa operoi tällä hetkellä ja jälleen kerran käytännössä ilman mitat täyttävää päävalmentajaa ja ilman urheilujohtajaa. Jussi Markkasella on edessään kaksi äärimmäisen tärkeää rekrytointia.

Varsinkin pelaajamarkkinoilla seuralla riittää parannettavaa. Pelaajien rekrytoinneissa Markkanen on epäonnistunut selvästi. SaiPan kokoisella seuralla ei ole varaa tehdä niin paljon huteja kuin parin viimeisen kauden aikana on nähty.

Panoksena on SaiPan uskottavuus. Siitä on seurayhteisössäkään jäljellä enää rippeitä.