Tästä kuvasta löytyvät Chelsean sekamelskan terveimmät aivot ja näkemys

Mauricio Pochettinolla on edessään valtava työ Chelsean kurssin korjaamisessa.

JalkapalloValioliiga

Tästä kuvasta löytyvät Chelsean sekamelskan terveimmät aivot ja näkemys

Pystyykö Chelsea nousemaan tulevalla kaudella takaisin yhdeksi Valioliigan kärkiseuroista? On siinä tekemistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kausiennakko: Chelsea

Viime kausi

Chelsean viime kausi oli yksi englantilaisen jalkapallohistorian irvokkaimmista. Chelsea käytti uusien omistajien hallitsemattomalla vimmalla 600 miljoonaa puntaa uusien pelaajien ostoon, mutta kausi oli katastrofi. Chelsea oli Valioliigassa vasta 12:s ja osa sen ostoista täytti kauden suurimpien floppien listat.

Kauden aikana Chelseaa ehti johtaa kolme eri manageria. Thomas Tuchel sai potkut heti kauden alkumetreillä ja hänen seuraajakseen palkattu Graham Potter osoittautui virhevalinnaksi – mutta kaikista karsein valinta oli silti nimetä Frank Lampard loppukaudeksi vt. manageriksi.

Kesän siirtoikkuna

Chelsean oli pakko myydä pelaajiaan urakalla kesäkuussa, jotta se saisi tilikautensa näyttämään paremmalta. Mateo Kovacic, Kai Havertz ja Mason Mount kuuluivat sellaiseen kalustoon, joista Chelsea ei olisi halunnut luopua. Oli kuitenkin pakko. Myös Cesar Azpilicuetasta ja N’Golo Kantesta Chelsea olisi halunnut pitää kiinni, mutta pelaajat halusivat itse siirtyä muualle.

15.00 for Chelsea to win the Premier Legua 2023/2024. Play now at Stake.com! 

Ruben Loftus-Cheek, Christian Pulisic, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, Pierre-Emerick Aubameyang ja  Tiemoue Bakayoko ovat lähtijöitä, joista Chelsea halusikin eroon.

Chelsea on käyttänyt tänä kesänä rahaa uusien pelaajien ostoon jo lähes 190 miljoonaa puntaa. Varmoja tulijoita ovat Axel Disasi Monacosta, Nicolas Jackson Villarrealista, Christopher Nkunku RB Leipzigista, Kendry Paez  Independiente del Vallesta, Robert Sanchez Brightonista ja Lesley Ugochukwu Rennesistä.

Chelsean kesän ykköstavoite on ollut Brightonin Moises Caivedo, mutta siirtoneuvotteluja ei ole saatu Brightonin 100 miljoonan punnan hintapyynnön vuoksi maaliin. Nyt Chelsea on tehnyt tarjouksen Southamptonin Romeo Laviasta  ja Fabrizio Romano uutisoi torstaina iltapäivällä, että Chelsea olisi päässyt sopimukseen Leedsin Tyler Adamsin kaupasta.

Chelsea etsii myös uutta maalitykkiä – varsikin kun Nkunku loukkasi polvensa USA:n turneella on sivussa 4-6 viikkoa. Harry Kane olisi ollut rakas pelaaja uudelle managerille Mauricio Pochettinolle, mutta Tottenham ei myy Kanea englantilaisseuroille, jos se ylipäätään myy Kanen. Chelsean innostus Romelu Lukakun ja Dusan Vlahovicin vaihtokauppaan on jäähtynyt.

Chelsea ei ole vielä sulkenut osto- ja myyntiliikkeensä ovea. Elokuussa ehtii tapahtua vielä useita siirtoja molempiin suuntiin. Caicedosta Chelsea ei hevillä luovu, samoin suunnitelmista löytää jostain uusi maalintekijä. Myös maalivahti Kepa voi hyvinkin hypätä Bayern Münchenin kelkkaan Samchezin tultua Brightonista taistelemaan ykkösmaalivahdin paikasta.

Kausi 2023-2024

Chelsean hurja turbulenssi ei ole vieläkään ohi, vaikka Pochettinon palkkaaminen onkin vakauttanut selvästi Chelsean tilannetta. Pochettinon ajan ratkaisuissa ja hankinnoissa on ollut selvä logiikka, mutta kysymys kuuluu, kuinka pitkä aika Pochettinolla menee palikoiden saamiseen haluttuun järjestykseen.

Argentiinalaismanageri on tällä hetkellä kuin jonglööri, joka yrittää pitää 25 palloa ilmassa yhtä aikaa. Helppoa se ei ole, eivätkä Pochettinon viime vuosien näytöt ole niin vakuuttavia, että The Bridgella kannattaisi uskoa ihmeisiin.

Pochettino saa varmasti Chelsean pelaamaan paremmin kuin viime vuonna, mutta joukkueessa on tapahtunut niin paljon ja niin valtavia muutoksia viimeisen vuoden ja jopa tämän kesän aikana, että koneen virittäminen vie aikaa.

Kauden käsikirjoituksen kannalta on myös kriittistä, löytääkö Chelsea elokuussa vielä maailmanluokan viimeistelijän vai jääkö se odottamaan Nkunkun toipumista – ja saako sen keskikentälle Enzo Fernandezin pariksi Caicedoa tai Laviaa.

ARVIO: Pochettino saa korjattua Chelsean kurssia niin paljon, että Chelsea taistelee vakavissaan pääsystä viiden sakkiin eli kaudeksi 2024-25 Mestarien liigaan. Mestaruudesta Länsi-Lontoossa on turha vielä unelmoida. Hyvä jos koskaan Pochettinon alaisuudessa. Sijoilla 5-7.

Suurennuslasissa

Mykhailo Mudryk oli yksi viime kauden suurimmista ja eniten irvailluista flopeista Valioliigassa. Chelsea varasti ukrainalaislaiturin Arsenalin nenän edestä tammikuussa, mutta ilo osoittautui lyhytaikaiseksi. Ukrainalaisella oli vaikeuksia

Mykhailo Mudrykilla on edessään kriittinen kausi.

mahtua loppukaudesta enää Chelsean avaukseen. Hän ei myöskään tehnyt yhtään maalia Valioliigassa ja antoi maalisyöttöjäkin vain kaksi. Ne olivat heppoisia lukemia 88 miljoonaa puntaa maksaneesta pelaajasta.

Mutta.

Mennyt kausi on mennyt kausi ja Chelsean viime kauden vaikeudet johtuivat muista tekijöistä kuin Mudrykista. Chelsean sekametelisoppaan oli paljon kokeneempienkin pelaajien vaikeampi sopeutua.

22-vuotiaan ukrainalaiset taidot ja potentiaali eivät ole kadonneet minnekään. Nyt kaikki tiivistyy siihen, saako Pochettinoa kaivettua ne maksimaalisesti esille?

Jos saa, Chelsealla voi olla käsissään yksi kauden sensaatioista. Mudryk on Valioliigan nopeimpia pelaajia ja hänen tekniikkansa pysyy hyvin vauhdissa mukana. Ukrainalaisella on myös erinomainen laukaus ja hän sivaltelee vaarallisia piiskoja myös boksin ulkopuolelta.

Siksi Mudrykin kannattaa seurata tulevalla kaudella tarkkaan. Syttyykö The Bridgella uusi satutarina vai sammuuko Mudrykin tähti ennen kuin se ehtii edes syttyä?