Täystyrmäys Imolassa jälleen nähtävälle uudistukselle – ”Niilot eivät halua sirkushuveja”

Charles Leclerc juhli edellisen kisan voittoa Melbournessa.

Formula 1Muu urheilu

Täystyrmäys Imolassa jälleen nähtävälle uudistukselle – ”Niilot eivät halua sirkushuveja”

Se on täällä taas - viime kaudella ensimmäisen kerran esitelty lauantain sprinttikisa. Kylmä vai kuuma tuote? Erkki Mustakari vastaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.4.2022 | KUVAT All Over Press

Viime kaudella ensimmäistä kertaa F1-sarjassa esitellyt sprinttikilpailut jatkuvat tälläkin kaudella. Ne ovat F1-ohjelmassa jälleen kolmena viikonloppuna. Ensimmäinen on vuorossa viikonloppuna Imolassa. Lisäksi sprinttejä isännöivät kaudella myös Itävalta ja Brasilian Sao Paolo.

F1-toimittajalegenda Erkki Mustakari ei syty sprinteille.

”Viime kauden kolmen kerran perusteella sprinttiformaatti ei ole kovin kuuma tuote. Jos sprintin toivotaan pitävän tv-katsojat innostuneina töllön ääressä ja tuovan jotain uutta tavanomaiseen F1-tarjontaan, epäilen sen toimivuutta pidemmän päälle. Korvaisin tämän aukon jollain muulla kuviolla. Hardcore F1-niilot haluavat oikeaa kilvanajoa, eivät sirkushuveja”, Mustakari sanoo.

Sprinttikisat edustavat uudistumista F1-maailmassa. F1-sarja haluaa näyttää olevansa innovatiivinen. Lisäksi halutaan rakentaa kisoihin sellaista nopeaa tahtia, johon erityisesti pohjoisamerikkalaiset kuluttajat ovat tottuneet. USA on F1:sten osalta kasvava markkina-alue. Kiinnostavuutta on löydyttävä.

”Jos viikonloppuun halutaan lisää kohokohtia, paljon mielenkiintoisempi formaatti olisi ajaa kaksi GP:tä yhdessä viikonlopussa. Ensin vapaat harjoitukset ja aika-ajot perjantaina. Lauantaina ensimmäinen GP ja sunnuntaina toinen. Toiseen kisaan voitaisiin lähteä ensimmäisen kisan lopputulosjärjestyksessä.

”Tällöin kaikilla kisoilla olisi sama pistearvo. Näin ajettaisiin oikeasti paljon kilpaa”, Mustakari ehdottaa.

Mustakarin mukaan sprintti soveltuu huonosti kapeille radoille, joissa ei ole leveitä turva-alueita. Riskit kolaroida ja rikkoa autot ovat kapeille radoilla suuret.

”Sprintissä on iso vaara, että auto rikkoutuu, eikä talli pääse lopulta GP:hen mukaan ollenkaan. Lopulta tallille voi jäädä käteen vain suuri korjauslasku.”

Australian GP näytti, että formulat kiinnostavat juuri nyt ihan sellaisenaankin. Liput katsomoihin Melbournessa olivat myyty loppuun.

”Olihan se uskomattoman hieno näky, mutta kaikki kisapaikat eivät vedä tuota Australian 400 000 katsojaa. Italiassa, Englannissa ja Saksassa katsojia saadaan paljon lehtereille, mutta Lähi-Idässä ei ole samanlaista kilpa-autokulttuuria. On mielenkiintoista nähdä Yhdysvaltojen tämän kauden kisojen katsojamääriä. Se antaa varmasti suuntaa siitä, mihin suuntaan formula ykköset ovat Amerikan mantereella kehittymässä”, Mustakari sanoo.