Teemu Pukki ei olisi ManUlle vastaus vaan kysymys siitä, miten iso kaaos Manchesterissa on

Voiko todella olla, että Teemu Pukki olisi palaamassa Old Traffordille tällä kertaa kotijoukkueen paidassa?

JalkapalloValioliiga

Teemu Pukki ei olisi ManUlle vastaus vaan kysymys siitä, miten iso kaaos Manchesterissa on

Brittilehti Express nosti Teemu Pukin nimen esiin yhtenä vaihtoehtona Manchester Unitedin tammikuun hyökkääjähankinnaksi. Jukka Röngän mielestä jo huhu Pukista kertoo siitä, että Manchester United on tilassa, jossa sen on pakko tonkia alennuskoreja.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 30.12.2022 | KUVAT All Over Press

Englannista kuuluu kummia. Manchester United etsii uutta hyökkääjää ja brittilehti Express nostaa yhdeksi vaihtoehdoksi Teemu Pukin. Näitä huhuja toki aina liikkuu, kun siirtoikkunat ovat auki. Jukka, onko tämä aivan pelkkää kuumaa ilmaa ja pullanmurua vai onko uutisessa sittenkin jotain vakavasti otettavaa?

Jos käytän brutaalia ilmaisua, niin olisihan tämä tietysti suomalaisittain ja Teemu Pukin kannalta suorastaan eroottinen unelma. Olisi hienoa, jos hän pääsisi testaamaan Manchester Unitedissa osaamistaan ja kruunaamaan uraansa tällaisella siirrolla.

Toinen asia on, että pitääkö tähän uutiseen uskoa. Manchester United toki etsii hyökkääjää ja kenties väliaikaista sellaista Cristiano Ronaldon tilalle ja siinä mielessä voisi olla loogista, että kyseeseen voisi tulla eräänlainen siltähyökkääjä tähän väliin. Voi nimittäin olla, että vasta kesän siirtoikkunassa seuralla on rahkeita naarata esimerkiksi vaikkapa Napolin Victor Osimhenin kaltaista jalokalaa.

Tässä välissä ManU joutuu ehkä tyytymään vaikkapa Alvaro Morataan tai Teemu Pukin kaltaiseen hyökkääjään. Jos joku muu Valioliigan iso seura olisi uutisen yhteydessä kyseessä, en jättäisi tähän edes pienen vuotosauman mahdollisuutta, mutta ManU on sellaisessa kaaoksessa ja alennustilassa, että siihen voi jättää jopa teoreettisen pikkuriikkisen mahdollisuuden.

Jos pohditaan hieman siirron logiikkaa, olisiko tämä edes teoriassa järkevä siirto Pukille tai Manchester Unitedille?

Vaikka kuinka kutittelisi hekumoida siirrolla, täytyy katsoa totuutta silmiin. Pukki on pelannut hienon uran ja vuodet Norwichissa ovat olleet vahvoja. Viimekin kaudella Valioliigassa hän viimeisteli 11 maalia.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että Pukki on parhaat vuotensa nähnyt jo. Totta kai Norwichissa on vaihtunut rooli ja manageri, mutta jos Pukki viimeisteli kaudella Championshipissa 2018-19 maaleja 0,67 ottelua kohden ja kaudella 2020-21 0,63 ottelua kohden, tällä kaudella tuo lukema on Championshipissa romahtanut 0,35 tasolle.

Pukki ei ole enää sama Pukki kuin viime kaudella. Siinä mielessä olisi yllätys, jos ManU hakisi laskeutuvaa lentokonetta riveihinsä edes varahyökkääjäksi.

Pukki on lopulta suppean roolin hyökkääja ja jos hänestä halutaan mitata maksimit ulos, pelitapaa pitäisi räätälöidä hänelle sopivaksi. Pukin vahvuudet ovat juoksuissa linjan taakse, jolla hän pystyy ohittamaan linjoja ja puolustajia pallollisena tai pallottomana.

Hänellä on tarkka ja hyvä laukaus ja hän pystyy paikan saadessaan olemaan jopa kliininen viimeistelijä. Hän osaa kyllä pallon saadessaan sijoittaa sen oikeaan paikkaan, mutta sopeutuisiko hän juuri Manchester Unitediin? Siihen kannattaa jättää isoja varauksia.

Saisiko Unitedissa Pukki edes teoriassa sellaisen roolin, jossa hän voisi kukoistaa?

Tuota sopii epäillä suuresti. Istuuko Manchester Unitedin pelityyliin vastaiskupelaaminen? Se on hyvä kysymys. Täsmäaseena Pukki voisi olla vaihdosta kentälle tuleva pelaaja, jos ottelun virtaus olisi hänelle sopiva.

Tässä tulee kuitenkin väistämättä mies nimeltä Odion Ighalo mieleen. ManU hankki hänet hädässä ja köntsät housussa Kiinasta lainasopimuksella tammikuussa 2020 ja hänellä oli takana 17 maalin kausi Watfordissa.

Hän tuli 31-vuotiaana Manchesteriin, pelasi Valioliigassa 12 ottelua ja ei tehnyt yhtään maalia. On ehkä epäreilua verrata Pukkia Ighaloon, mutta jotain hädän makua tässäkin hankinnassa olisi, jos sellainen edes viritteillä on. Olisin järkyttävän yllättynyt, jos Pukki todella Unitediin päätyisi.

Jos spekuloidaan, että ManU Pukki-kortin kääntäisi, niin jäisikö Pukille muuta kuin tähteitä peliminuuttien osalta?

En usko, että jäisi. Marcus Rashford pelaa pitkästä aikaa loistokautta ja hän on toki erilainen pelaaja kuin Pukki. Sikäli Pukki voisi olla taktisesti erilainen vaihtoehto. Mutta ei Pukin taidot ja status riitä siihen, että hän tosipaikassa kentällä olisi ainakaan avauksessa. Jossain cupin tai Eurooppa-liigan pelissä voisi olla, mutta ei silloin kun pelataan isoilla panoksilla.

Ja täytyy muistaa, että ManU pelaa kaiken aikaa isoilla panoksilla. Pääsy Mestareiden liigaan ensi kaudeksi edellyttää lähes täydellistä loppukautta. Edes hyvä loppukausi tuskin riittää.

Siinä mielessä ManUssa pelataan kyllä isoilla panoksilla, koska putoaminen Mestareiden liigasta vaikuttaisi rahavirtojen lisäksi myös siihen, millaisia pelaajia ensi kaudeksi olisi edes teoriassa seuraan saatavilla.

Kertooko koko Pukki-huhu jopa eniten siitä, että Manchester Unitedin kirstu on ennen omistajavaihdoksia niin tyhjä, että nyt joudutaan tonkimaan alennuskoreja pelaajamarkkinoilla?

Samalla kun esimerkiksi Liverpool hankki Cody Gakpon kaltaisia pelaajia, niin eihän tämä nyt hyvältä näytä. Vaikka Manchester United törsäsi isot summat kesällä, on nähty spekulaatioita, että ManU ei pysty nyt tekemään isoja kauppoja. Ja ei tällaiset Pukki-huhut nyt ainakaan niitä spekulaatiota seuran kaaoksesta vaimenna.

Ymmärrän, että Ronaldon vuoksi tilanne on haastava ja löysät on housussa, mutta nyt jos Manchester United on Championship-miesten perässä, jollainen Pukki on, niin ei voi kuin hämmästellä mihin eilisen suuri ja mahtava ManU on tullut.

Jos tilanne on todella tämä, niin eihän seuran taloudellinen puoli tai urheilutoimi voi olla optimaalisella tasolla.