Teemu Pukki jää ikuiseksi Norwich-legendaksi, eikä häntä pidä unohtaa vielä Huuhkajistakaan

Teemu Pukki elää haastavampia aikoja maajoukkueessa, mutta Joel Perovuo ei vielä kuoppaisi kokeneen hyökkääjän maajoukkueuraa.

HuuhkajatJalkapallo

Teemu Pukki jää ikuiseksi Norwich-legendaksi, eikä häntä pidä unohtaa vielä Huuhkajistakaan

Teemu Pukki mahtuu yhä Huuhkajiin. Tulevan seurasiirron osoitteella on vaikutuksia myös maajoukkueeseen, mutta Markku Kanervalla on isompiakin asioita ratkottavanaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.4.2023 | KUVAT All Over Press

Norwich ilmoitti aiemmin viikolla, että Teemu Pukki jättää seuran kesällä. Uutinen on luonnollisesti jättiläismäinen asia suomalaiselle jalkapallolle. Pukki on noussut uransa aikana yhdeksi Suomen suurista jalkapalloilijoista. Norwichissa hän jää legendakategoriaan ainiaaksi.

Pukin kesän seurasiirrolla on tietenkin suuret vaikutukset herran itsensä loppu-uraan ja samalla myös Huuhkajien tilanteeseen. Uuden seuran suhteen on tässä vaiheessa turha suuremmin spekuloida, sillä vaikka Pukki siirtyisi kesällä Veikkausliigaan, se ei himmentäisi hänen arvoaan Huuhkajille.

Reitti, jonka Pukki valitsee jatkoon, nähdään myöhemmin.

***

Huuhkajien suhteen tilanne on monimutkaisempi. On ollut pidempään selvää, että ne päivät alkavat olla vähissä, kun Pukki kannattelee panoksellaan Huuhkajia ja katsomalla Pukin maalisaraketta viimeisissä maaotteluissa voisi ajatella, että ne päivät ovat jo ohitse ja Pukille olisi mietittävä korvaajaa jo näissä karsinnoissa.

On selvää, että Pukki ei ole enää aivan edellisten Norwich-kausien veroisessa vireessä, mutta Pukkia ei voi yksin nostaa vastuuseen nykytilanteesta. Norwich ei ole tarjonnut Pukille samanlaista alustaa loistaa, kuin aiemmilla kausilla ja näin ollen tehot ovat laskeneet. Jokainen pelaaja on vain osa kollektiivia, eikä Lionel Messikään näyttäisi maailman parhaalta pelaajalta Championshipissä.

Pukki on edelleen riittävän nopea kiihdyttämään ja hänen huippunopeutensa antaa myös edun monia vastustajia vastaan. Norwichissa ja Huuhkajissa tilanne on ollut pidempään se, että näitä hänen tarvitsemiaan palloja ei ole tullut entiseen malliin. Pukki on ajautunut varsinkin Huuhkajissa juoksemaan pallon perässä ja jahtaamaan näitä ’’melkein hyviä palloja’’.

***

Huuhkajissa olisikin ensisijainen asia korjata tämä joukkueessa jatkunut pelillinen lama, jossa rakenteet ovat vaihtelevassa kunnossa ja pelaajia pelaa itselleen epäedullisilla pelipaikoilla. Tämän jälkeen saisimme tietysti parempaa suorittamista läpi joukkueen ja Pukki saataisiin jälleen pelaamaan vahvuuksillaan.

Nyky-Huuhkajissa tuntuu, että siinä ei ole suurta eroa, kenet sinne ylös laittaa tsemppaamaan, sillä niin paljon on kiinni sattumista ja siten absoluuttisesti pelaajan itsensä fyysisistä ja teknisistä ominaisuuksista jalkapalloilijana.

Hyvä esimerkki on Benjamin Källman, joka on kelpo target-pelaaja, vahva etenemään pallon kanssa ja osaa liikkua hyvin vastustajan maalin edessä. Näillä ominaisuuksilla Källman on esiintynyt edukseen A-maajoukkueessa, mutta en voi sanoa, että olisin nähnyt jotenkin systemaattista Källmanin hyödyntämistä otteluissa.

Tässä olisikin Huuhkajille yksi potentiaalinen tapa saada mahdollisia läpisyöttöpaikkoja rakennettua Pukille. Pallo voitaisiin pelata Källmanin kautta taskuihin, josta sitten pyritään vapauttamaan Pukki läpiajoon. Tässä kohtaa Huuhkajat tarvitsee esimerkiksi Robin Lodin omalle paikalleen linjojen väliin antamaan näitä avainsyöttöjä.

Kesken tärkeiden ja henkisesti kovien karsintojen on jo muutenkin haastavaa lähteä tekemään isoja muutoksia kokoonpanoon, ellei terveystilanne siihen pakota. Tästäkin syystä ehdoton avain on saada joukkueeseen selvät roolit ja sopivat pelaajat niihin.

En näe Pukin tilannetta vielä samana kuin esimerkiksi Paulus Arajuuren ja Robert Ivanovin kohdalla, jossa Ivanov olisi ollut aiheellista nostaa jo useampaa ottelua aiemmin avauskokoonpanoon. Tuossakin tilanteessa oli avauksessa ison profiilin pelaaja, joka on kantanut isoa vastuuta joukkueessa ja tästä syystä nämä asiat ja niiden ajoitus ei ikinä ole helppo.

Tietenkin siinä tilanteessa, jos Huuhkajat jatkaa kesällä epäselvää pelaamistaan ja Pukki jatkaa pelin ulkopuolella juoksemistaan, muita vaihtoehtoja on katsottava. Tämä olisi kuitenkin edelleen enemmän Pukin hyödyntämättä jättämistä kuin ongelman ratkaisemista.

***

On puututtava juurisyyhyn, ei vain yrittää korjata seurausta. Toki Pukki voi myös miettiä, mitä hän voisi tehdä paremmin tässä tilanteessa, mutta sama koskee valmennusjohtoa.

Huuhkajien maaotteluita voisi esimerkiksi kelata muutaman vuoden takaa ja hakea sieltä informaatiota, mitkä asiat johtivat tuolloin Huuhkajien positiiviseen kierteeseen. Lopputuotteena näimme Pukin karkaavan kerta toisensa jälkeen läpiajoon.

Näiden karsintojen jälkeen on kuitenkin todennäköistä, että Huuhkajat siirtyvät Pukin ja mahdollisesti Lukas Hradeckyn jälkeiseen aikaan ja näiden muutosten suuruutta on mahdoton ylikorostaa. Toisaalta voi hyvin olla, että siirrymme myös Markku Kanervan jälkeiseen aikaan ja prosessi alkaa mahdollisesti alusta.

Nykyhetkeen ja näihin karsintoihin liittyen sanon vielä kerran: rakenteet, pelin periaatteet ja roolit kuntoon. Näin myös lähtökohtaisesti avauksen ulkopuolelta tulevien pelaajien on helpompi hypätä kentälle.