TILANNEHUONE

Ranskalle murskavoitto – Suomi pelaa kakkossijasta

13.11.2021 23:36

Ranskalle murskavoitto – Suomi pelaa kakkossijastaJalkapallo

Suomen lohkossa pelaava Ranska varmisti lohkon ykkössijan ja suoran selviytymisen Qatarin ensi vuoden MM-kisoihin murskaamalla lauantaina Kazakstanin kotikentällän 8–0. Ranskan sankari oli neljä maalia tehnyt Kylian Mbappé. Karim Benzema teki kaksi maalia sekä Adrien Rabiot ja rangaistuspotkun maaliin laukonut Antoine Griezman yhden maalin.

Voitto nosti Ranskan 15 pisteeseen, eikä lohkokakkosena oleva Suomi voi enää sitä tavoittaa. Näin Huuhkajat ratkaisee tiistaina pelattavalla lohkon viimeisellä kierroksella Ukrainan kanssa sen, kumpi maista menee 12 maan jatkokarsintaan.

Suomella on ennen tiistaista Ranska-ottelua 11 pistettä ja Ukrainalla 9. Näin Ukraina voi ohittaa Suomen vain, jos se voittaa viimeisessä ottelussa Bosnian vieraissa.

Jos Ukraina voittaisi Bosnian, silloin kakkospaikan ratkaisi Suomi–Ranska-ottelun tulos. Voitolla Suomi olisi tässä skenaariossa lohkokakkonen ja Suomen tappiolla lohkokakkoseksi nousisi Ukraina.

Jos Ukraina voittaisi tiistaina ja Suomi ja Ranska pelaisivat tasan, silloin jatkopaikan ratkeaminen olisi hienojakoista tiedettä, sillä Fifan sääntöjen mukaan Euroopan karsintalohkojen sijoitukset määräävät seuraavat kriteerit.

1: Pisteiden määrä

Tämä selvä. Suomen ja Ukrainan pisteet voivat olla tasan vain, jos Ukraina voittaa ja Suomi pelaa tasan.

2: Kaikkien otteluiden maaliero

Tällä hetkellä Suomen maaliero on +2 maalia ja Ukrainan +1. Tasapeli ei muuttaisi Suomen maalieroa, joten kaikki riippuisi Ukrainan maalierosta. Yhden maalin voitto Bosniasta tasoittaisi maalieron. Kahden tai useamman maalin voitto nostaisi Ukrainan lohkokakkoseksi.

3: Tehdyt maalit

Tällä hetkellä Suomen eduksi 10-9. Jos tähän pykälään joudutaan turvautumaan, silloin Suomi menee jatkoon, jos se tekee vähintään yhtä monta maalia kuin Ukraina tiistaina. Esimerkiksi. Ukraina voittaa 1-0, Suomi menee jatkoon 1-1-tasapelillä. Jos Ukraina tekee vähintään kaksi maalia enemmän, silloin Ukraina on lohkokakkonen. Jos Ukraina tekee yhden maalin Suomea enemmän, silloin ratkaisee seuraava pykälä – tehtyjen vierasmaalien määrä.

4: Keskinäisten otteluiden pisteet

Tässä tilanne Ukrainan eduksi 4-1.