TILANNEHUONE

Arvi Savolainen paini Suomelle toisen olympiapaikan

09.05.2024 20:48

Pariisi 2024

Arvi Savolainen varmisti Suomelle toisen paikan Pariisin kesäolympialaisten painiturnaukseen. Savolaisen olympiapaikka varmistui, kun hän voitti Istanbulin olympiakarsinnan semifinaalissa Japanin  Yuri Nakazaton 4-2. Aiemmin päivällä Savolainen voitti ensin Kirgisian Uzur Dzhuzupbekovin 2-0 ja Kroatian Filip Smetkon 9-1.

Karsintojen muut suomalaiset, Elias Kuosmanen, Matias Lipasti ja Waltteri Latvala, jäivät ilman olympiapaikkaa.

Näin Pariisissa nähdään kaksi suomalaispainijaa Jonni Sarkkisen varmistettua Suomella maapaikan jo maaliskuussa.

ElmoTV:n painiasiantuntija Aarne Leppänen näki Savolaisen otteissa lupaavia merkkejä.

”Ensimmäinen ottelu oli tukkoinen, mutta toinen ottelu Smetkoa vastaan oli Savolaiselta jo vakuuttava esitys. Ratkaiseva välieräottelu Nakazatoa vastaan oli äärimmäisen tasainen ottelu, jossa nähtiin vanhaa taistelevaa Savolaista. Hän oli tappiolla, mutta taisteli upeasti ja nousi lopulta 4-2-voittoon”, Leppänen sanoo.

”Savolainen on selvästi kuntoutumassa. Tässä on vielä aikaa olympialaisiin kolmisen kuukautta, joten aika kyllä riittää. Nyt vain treeniä, treeniä ja taas treeniä sekä yksi kova valmistava turnaus, ja Savolainen on valmis taistelemaan Pariisista mitalista.”

”Mitään varmaa mitalia Pariisista ei voida kuitenkaan odottaa. Savolaisen sarjassa kärki on erittäin tasainen ja marginaalit todella pienet. Sarkkisen tilanne on piirun verran haastavampi, mutta toisaalta olympiapaikan ottaminen osoitti, että nuoressa miehessä on ainesta venyä tosipaikassa.”

Leppäsen mukaa Kuosmasen putoaminen olympiakoneesta oli harmittava, mutta toisaalta Istanbulin karsintaturnaus ei jättänyt jossiteluille sijaa.

”Totta kai talvella tullut nilkkavamma oli harmittava takaisku, mutta sen taakse on turha mennä. Kuosmasen olympiaunelman lopulta murskannut valkovenäläinen Pavel Hlinchuk voitti ottelun 13-3 ja oli rehellisesti sanottuna ylivoimainen.”

”Lipasti otteli tasaisia otteluita, mutta se ei riittänyt. Korean kokeneesta Hansu Ruysta voitto tuli 1-1-tasapelillä, mutta Kiinan  Lei Li’tä vastaan 3-3-tasapeli toi Lipastille tappio. Kun kiinalainen karsiutui jatkosta, myös Lipasti sai pakata tavaransa. Latvala oli Istanbulissa hakemassa ensisijaisesti kokemusta”, Leppänen sanoo.