TILANNEHUONE

Australian GP:ssä farssimainen loppuratkaisu

02.04.2023 10:39

Australian GP:ssä farssimainen loppuratkaisu

Max Verstappen menetti avauskierroksella perätä kaksi sijaa. @ AOP

Formula 1

Australian GP:hen saatiin farssimainen loppuratkaisu, kun tuomaristo määräsi Haasin Kevin Magnussenin rengasrikon vuoksi  päivän toisen uusintalähdön vain kaksi kierrosta ennen kisan loppumista.

Uusintalähtö johti katastrofiin, kun ensimmäisten mutkien aikana kolaroi useampi auto ja kisa jouduttiin keskeyttämään toisen kerran. Kisa käynnistettiin vielä uudelleen, mutta maaliin tultiin turva-auton perässä.

Tuomaristo päätti, että autot laitetaan viimeiseen uusintalähtöön samaan järjestykseen, jossa ne olivat ennen toista uusintastarttia. Näin kisan voittoon ajoi Red Bullin Max Verstappen ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia ja Aston Martinin Fernando Alonsoa.

Tuomariston ratkaisu tarkoitti sitä, että uusintalähdössä ulos kilkattu Alonso pääsi takaisin kolmanneksi, mutta keskenään kolaroineet Alpinen Pierre Gasly ja Esteban Ocon katsottiin keskeyttäneiksi, koska he eivät pystyneet enää autojensa vaurioiden vuoksi jatkamaan kisaa. Gasly oli ennen uusintalähtöä viidentenä ja Ocon 10:s.

Kaiken lisäksi tuomaristo mätkäsi Ferrarin Carlos Sainzille viiden sekunnin aikasakon. Espanjalaisen katsottiin aiheuttaneen uusintalähdössä Alonson ulosajon. Sainz putosi aikasakon vuoksi 12:nneksi.

Melbournen kisa Albert Parkin katuradalla oli täynnä draamaa jo ennen lopun farssia.

Kakkosruudusta lähtenyt Mercedeksen George Russell pamautti loistolähdön myötä ohi Verstappenin ja kakkosmutkassa saman tempun teki Hamilton. Ferrarin Charles Leclerc luiskahti samassa mutkassa hiekalle ja joutui keskeyttämään. Samalla radalle tuli turva-auto.

Toisen kerran turva-auto tuli radalle seitsemännellä kierroksella, kun Williamsin Alexander Albon menetti autonsa hallinnan oikealle kaartuvassa mutkassa ja törmäsi ratavalliin. Mercedes otti Russellin varikolle, mutta riski löi näpeille, kun tuomaristo päätti keskeyttää kisan punaisella lipulla. Tuomariston mielestä radalla oli liikaa soraa ja Albonin autosta irronneita rikkoutuneita osia.

Russellin musta sunnuntai huipentui uusintalähdön jälkeen, kun hänen moottorinsa syttyi 18. kierroksella tuleen ja britti joutui keskeyttämään.

Verstappen nousi kisan johtoon 12. kierroksella ohittamalla Hamiltonin. Sen jälkeen hallitseva maailmanmestari kontrolloi kisaa, mutta voitto ei tullut kuitenkaan pelkästään pianoa soittamalla.

Ensimmäinen sydämentykytyksiä aiheuttanut episodi nähtiin 48. kierroksella, kun Verstappen ajoi viimeisen mutkan leveäksi ja menetti nurmikolla seikkaillessaan nelisen sekuntia.

Viimeistä lukua ei oltu kuitenkaan vielä kirjoitettu, kun Magnussenin Haasista rikkoutui oikea takarengas tanskalaisen kolhittuaan autoaan ratavalleihin ja kisa keskeytettiin punaisella lipulla jo toisen kerran. Useat kuljettajat Verstappenin johdolla ihmettelivät tuomariston yllättävää ratkaisua.

Valtteri Bottaksen kisa oli masentava. Bottas oli jo hitain lauantain aika-ajoissa eikä varikolta lähtenyt suomalainen löytänyt missään vaiheessa autoonsa minkäänlaista vauhtia. Bottas pystyi ohittamaan kisassa maaliin tulleista kuljettajista vain Williamsin Logan Sargeantin ja Alpha-Taurin Nyck de Vriesin.

Lopun uusintalähtörytäkässä Bottas nousi jo yhdeksänneksi, mutta hänet palautettiin kolmannessa uusintalähdössä takaisin alkuperäiselle paikalleen. Bottaksen lopullinen sijoitus oli 11:s.

Katso Australian GP:n tulokset F1.comin sivuilta.