Edmonton murskasi Floridan ja tasoitti finaalit 3-3:een

22.06.2024 05:35

Edmonton Oilers otti kolmannen peräkkäisen voiton Florida Panthersista ja tasoitti Stanley Cupin finaalisarjan sensaatiomaisesti 3-3:een lauantain vastaisena yönä Edmontonissa pelatussa kuudennessa finaaliottelussa.

Edmontonin voittonumerot olivat 5-1 (1-0, 2-0, 2-1).

Edmonton meni ottelussa johtoon ajassa 7.27, kun Warren Foegele teki Leon Draisaitlin erinomaisen esityön jälkeen isäntien avausmaalin. Edmonton hallitsi avauserää selvästi ja voitti laukaukset peräti 11-2.

Toinen erä alkoi Floridan kannalta murheellisesti, kun Adam Henrique iski jo 46 sekunnin pelin jälkeen taululle 2-o-lukemat Mattias Janmarkin ja Mattias Ekholmin esityön jälkeen.

Florida ei kuitenkaan maalista hämääntynyt, vaan Aleksander Barkov löi kiekon sisään heti seuraavassa vaihdossa. Edmontonin valmennusjohto haastoi kuitenkin maalin ja maali hylättiin paitsiona.

Barkov pääsi uudelleen loistopaikkaan vajaan 11 minuutin pelin jälkeen, mutta Connot McDavid rikkoi suomalaista sääntöjen vastaisesti eikä Florida saanut McDavidin kakkosen aikana aikaan himoitsemaansa kavennusta.

Edmonton iski sen sijaan erän lopussa ajassa 18.20, kun huippuvireinen Zach Hyman karkasi Ryan Nugenti-Hopkinsin syötöstä läpiajoon ja iski numeroiksi jo 3-0.

Vaikka Edmonton tekikin toisessa erässä kaksi maalia, Florida voitti laukaukset 11-4.

Kolmas erä alkoi Floridan kannalta lupaavasti, kun Barkov pujotteli Edmontonin puolustuksen läpi ja veivasi numeroiksi 1-3 ajassa 41.28. Maali oli Barkovin toinen finaalisarjassa ja kahdeksas pudotuspeleissä.

Ottelu ratkesi lopullisesti, kun Florida otti maalivahti Sergei Bobrovskin pois kolme ja puoli minuuttia ennen loppua. Edmonton rankaisi kuitenkin välittömästi, kun Ryan McLeod iski kiekon tyhjiin. Hetkeä myöhemmin Darnell Nurse löi tyhjiin jo isäntien viidennen maalin. Nursen maaliin sai syöttöpisteen Edmontonin maalivahti Stuart Skinner.

Florida hallitsi kolmatta erää ennen Bobrovskin ottamista pois maalilta, mutta voitti laukaukset erässä vain 8-6.

Suomalaisten tilastomerkinnät jäivät kuudennessa finaalissa Barkovin maalia lukuun ottamatta ohuiksi, sillä ainoan merkinnän sai Eetu Luostarinen, joka huitoi ensimmäisessä erässä itselleen kahden minuutin jäähyn.

Seitsemäs ja ratkaiseva finaali pelataan tiistain vastaisena yönä Floridassa. Edmontonilla on mahdollisuus tehdä harvinaista historiaa, sillä NHL:n historian aikana vain yksi joukkue on kyennyt nousemaan 0-3-tappioasemasta Stanley Cupin mestariksi. Tempun teki vuonna 1942 Toronto Maple Leafs finaalisarjassa Detroit Red Wingsiä vastaan.

Viisi kertaa Stanley Cupin voittanut Edmonton on päässyt edellisen kerran juhlimaan mestaruutta vuonna 1990. Floridalle mestaruus olisi sen sijaan ensimmäinen.