TILANNEHUONE

Englanti muistuttaa ihmisoikeuksista avausottelussaan

21.11.2022 06:52

Englanti muistuttaa ihmisoikeuksista avausottelussaan

Valmentaja Queirozilla on jo poliittista painettapudottaa tähtihyökkääjä Azmoun joukkueesta. ©AOP

Jalkapallon MM2022

Englannin maajoukkuevalmentaja Gareth Southgate luotsaa joukkueensa maanantaina ensimmäiseen MM-otteluunsa Qatarin kisoissa. Avausottelussa vastassa on Iran.

Southgate painotti ottelun lehdistötilaisuudessa sunnuntaina, että pelaajien tulee nyt keskittyä täysillä jalkapalloilullisiin asioihin, mutta selvästi isäntämaan, saati Iranin, ihmisoikeustilanne ei silti jää kokonaan huomiotta.

Englannin maajoukkue aikoo kisoissa polvistua hetkeksi ennen MM-otteluidensa alkua kannanotoksi rasismia ja epätasarvoa vastaan.

”Tätä ajatusta edustamme joukkueena ja olemme tehneet polvistumista jo pitkään”, Southgate huomautti BBC:llä.

”Mielestämme tämä on vahva kannanotto, jonka viesti tulee leviämään ympäri maailmaa erityisesti nuorten keskuudessa, kun he näkevät, että tämän asian sisäistäminen on tärkeää.”

Englannin polvistumiseleen vastaanotto tulee olemaan mielenkiintoinen nähtävä, sillä vastustajamaa Iranissa on juuri meneillään mittavia mielenosituksia maan siveyspoliisin naisiin kohdistuneen julman toiminnan johdosta.

Bayer Leverkusenissa seurajoukketasolla pelaava Iranin tähtihyökkääjä Sardar Azmoun on ottanut somessa kantaa Iranin naisten tilanteen puolesta. Se on vastoin Iranin jalkapalloliiton määräyksiä. Iranin portugalilainen päävalmentaja Carlos Queiroz on myös jo joutunut vastaamaan tulenarkoihin kysymyksiin Qatarissa. Myös siihen miksi edes valmentaa Irania.

Harry Kane on sanonut pitävänsä otteluissa myös One Love -käsinauhaa. FIFA on jo kieltänyt sen. Kanea uhkaa ainakin keltainen kortti, jos hän käyttää nauhaa otteluissa. Sekin jää nähtäväksi, saako edes polvistumista tehdä MM-otteluissa montaa kertaa?