TILANNEHUONE

F1-autot kärsivät ylipainosta – syykin on selvä

24.03.2022 16:34

F1-autot kärsivät ylipainosta – syykin on selvä

Ainakin Mercedes tarvitsee vielä painonpudotuskuurin.@AOP

Formula 1

Uudet F1-autot kamppailevat monien ongelmien kanssa. Yksi yhteinen ongelma pomppimisen lisäksi, on autojen ylipaino. Aluksi painoraja oli 752, sitten sitä nostettiin 795:een. Lopuksi tulee vielä kolmen kilon lisäys. Mutta ylipaino on silti ongelma. McLaren on päättänyt olla maalaamatta autoaan kokonaan säätääkseen ylikiloja.

Toto Wolff on lehdistötilaisuudessa huomauttanut, että Mercedes on yksi painavimmista menopeleistä ja paino syö auton vauhtia. Wolffin mukaan autosta pitää vielä riisua osia, jotka ovat liian painavia. Autoa käydään vielä läpi ennen kisaviikonloppua.

Aston Martin on ilmoittanut tehneensä samoja painonpudotustoimia kuin McLaren. Auto käytiin läpi suurennuslasilla päästä häntään ja maalia otettiin pois mistä pystyttiin. Yhteensä painoa lähtee tällä hommalla noin 350 grammaa.

Ferrarilta muistutetaan, että autot ovat nyt lähtökohtaisesti aiempaa painavampia. Tallin pomo Mattia Binotto huomauttaa, että tälläisissa kilpa-autoissa painoa ei todellakaan saa olla liikaa. Hän ei halua nostaa painoa enää yhtään viimeisen kolmen kilon jälkeen.

”Nykyformulat kantavat kyydissä paljon sähkölaitteistoa. Karkea arvio on joskus ollut, että jos auto riisutaan niistä kokonaan, se painaa enää 250 kiloa. Selvää on, että rahaa säästettäisiin pilvin pimein, jos autot olisivat yksinkertaisempia. Kyse on kuitenkin siitä, mihin suuntaan F1 haluaa jatkossa mennä. Insinöörithän herkuttelevat muun muassa näillä sähköasioilla. Usein halutaan, että F1 on ajohaasteen lisäksi myös tekninen haaste”, ex-formulatoimittaja Erkki Mustakari huomauttaa ElmoTV:lle.