TILANNEHUONE

F1-kisaan oudoissa tunnelmissa – onko turvallista?

22.03.2022 16:52

F1-kisaan oudoissa tunnelmissa – onko turvallista?

Jeddan F1-katuradalla on 27 mutkaa.@AOP

Formula 1

F1-sirkus siirtyy ensi viikonlopuksi Saudi-Arabian Jeddaan oudoissa tunnelmissa. Sotatoimet tuntuvat olevan läsnä sielläkin. Jemenin huthikapinalliset tekivät kaupunkiin ohjusiskun sunnuntaina. Se saatiin pääosin torjutuksi, mutta isku aiheutti öljy-yhtiö Aramcon jakelukeskuksessa tulipalon. Arabi-liittoutuma ilmoitti myöhemmin tuhonneensa myös alueella olleita droneja, sekä punaisella merellä olleita kohteita.

GP:n isännät ovat nyt ilmoittaneet, että alueen tilanne on jo rauhoittunut, mutta  turvallisuustilannetta seurataan tarkasti ja jatkuvasti. Kisajärjestäjä toivottaa kaikki tervetulleiksi seuraamaan F1-viikonloppua. Kuskien ja yleisön turvallisuus on järjestäjän mukaan ykkösprioriteetti, josta ei tingitä.  Järjestäjä kertoo olevansa säännöllisesti yhteydessä alueen turvallisuutta valvovien viranomaisten kanssa, jotta kisaviikonloppuna ei pääse tapahtumaan mitään yllättävää. Viime vuoden maaliskuussa Riadissa estettiin kuitenkin kovaäänisesti ohjusisku Riadin Formula E -sarjan kisan palkintojen jaon aikaan. Yleisössä istui silloin muun muassa kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Jeddan GP on vasta toinen laatuaan. Katuradalla kilpailtiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2021. Silloin rata oli vielä rakennusvaiheessa, vaikka siellä päästiinkin lopulta ajamaan. Kisa ajettiin illalla ja rata sai paljon kritiikkiä kuskeilta. Sillä oli esimerkiksi hyvin heikko näkyvyys ja se oli ajoittain hyvin kapea. Kisaviikonlopun aikana nähtiin kolareita ja punaisia lippuja. Viime kauden Jeddan F1-kisa muistetaan kuitenkin erityisesti siitä, että Lewis Hamilton voitti sen Mercedeksellään ja tasoitti siten MM-pistesaldonsa Red Bullin Max Verstappenin kanssa. Sitten kaksikko taisteli mestaruudesta Abu Dhabin kauden päättäneessä fiaskokisassa, josta Verstappen käveli mestarina pois kaoottisen viimeisen kierroksen turva-autoepsiodin ja kilpailujohtajan kisaan puuttumisen jälkeen.

Jeddan F1-osakilpailu on kisakalenterissa sunnuntaina 27. maaliskuuta.