TILANNEHUONE

F1-talvitestit käyntiin – Alfa Romeolla meno takkusi

23.02.2022 19:09

F1-talvitestit käyntiin – Alfa Romeolla meno takkusi

Max Verstappen kurvasi kaikista eniten kierroksia keskiviikkona.@AOP

Formula 1

F1-kauden ensimmäinen talvitestijakso alkoi keskiviikkona Kataloniassa. Kaikki F1-tallit testaavat autojaan kiivaasti yhteensä kolmen päivän ajan.

Tallit etsivät testeissä tuntumaa uusiin kauden 2022 autoihin, joissa on pääosassa maaefekti-aerodynamiikka. Sillä haetaan radalle lisää kilpailua eri autojen kesken, sekä lisää kisajännitystä katsomoihin. Käytännössä auton alle tehdään paljon alipainetta, joka imee autoa rataa vasten. Auton perässä oleva jättöpyörre minimoidaan, jolloin perässä oleva auto ei häiriinny tulevasta ilmavirrasta. Autot eivät ylikuumene, ohjattavuus säilyy paremmin ja aerodynamiikka toimii puhtaammassa ilmavirrassa. Ohitettavuus ja perässä ajaminen on siten mahdollista lähempänä ja pidempään. Eri talleilla on selvästi monia eri innovaatioita tähän. Päivän testeissä nopeimmat kierrosajat eivät olleet mitenkään pääosassa, nyt haettiin selvästi vain tuntumaa uusiin autoihin.

Max Verstappenin Red Bull RB18-auton sivuponttoonit saivat osakseen suurta ihmettelyä. Talli ei ole halunnut jakaa kuvia uudesta ajokista ennen tätä päivää. Verstappen ajoi mahtavat 147 kierrosta tutustuessaan uuteen menopeliinsä. Hän oli testien kahdeksanneksi nopein.

Lewis Hamilton oli Mercedeksellä testivuorossa iltapäivällä, mutta kello neljään mennessä kierroksia oli plakkarissa 14. Vauhti vei kuitenkin neljänneksi nopeimmin. Päivän loppuun mennessä kierroksia oli kertynyt jo 50.

Alfa Romeolla Robert Kubica ajoi testiä aamupäivällä. Autoa vaivasi kuitenkin jonkinlainen tekninen vika ja hän pääsi ajamaan vain yhdeksän kierrosta. Iltapäivällä Valtteri Bottas ei pystynyt paljon enempään. Hän kurvasi uudella Alfalla viiteen mennessä 15 kierrosta ja oli ajassa 9:s. Lopulta Bottas sai ajettua 23 kierrosta. Alfa Romeo yllätti ensimmäisenä päivänä lähinnä vain väritykseltään. Auto odottaa vielä virallista julkistusta ja oli ilmeisesti siksi camouflage-asussa.