TILANNEHUONE

Hamilton ajoi voittoon hurjan draaman jälkeen

05.12.2021 21:46

Hamilton ajoi voittoon hurjan draaman jälkeen

Lewis Hamilton ja Max Verstappen saivat todellisen draaman aikaan Saudi-Arabiassa. @ AOP

Formula 1

Saudi-Arabian historian ensimmäinen GP oli hurja näytös, jossa punaiset liput liehuivat kahdesti ja virtuaalinen turva-auto oli käytössä useasti. Kaksi titaania, Max Verstaapen ja Lewis Hamilton, taistelivat hyvin ärsytettyinä tärkeistä MM-pisteistä. Kisa ratkesi, kun Verstapen sai viiden sekunnin aikasakon. Ruutulippua heilutettiin Lewis Hamiltoin Mercedeksen nokan edessä. Koska kaksikon kilpa-ajossa oli epäselviä tilanteita, tutkii tuomaristo niitä vielä kisan jälkeen.

Myös mestaruuden ratkaisu siirtyi viimeiseen kilpailuun Abu Dhabiin viikon päästä. Verstappen ja Hamilton lähtevät viimeiseen kisaan tasapisteissä.

GP:n kolmanneksi ajoi Valtteri Bottas, joka ohitti Alpinen Esteban Oconin kilpailun viimeisellä kierroksen viimeisellä suoralla.

Valmistajien MM-sarjassa Mercedes sai repäistyä eron 28 pisteeseen, sillä Red Bullin toinen kuljettaja Sergio Perez joutui keskeyttämään kolaroinnin seurauksen.a

Alun startti hulppealla katuradalla sujui varsin rauhallisesti.

Hamilton, Bottas ja Verstappen pitivät omat sijoituksensa, mutta kierroksella 10 alkoi tapahtua.

Haasin Mick Schumacher menetti autonsa hallinnan ja törmäsi turva-aitaan. Tilanne käynnisti ensimmäiset varikkopysähdykset.

Verstappen jäi kuitenkin yllättäen vielä radalle ja siirtyi siten kisan kärkeen. Hetken päästä kisa keskeytettiin, jotta rikkoutunut turva-aita ja autosta irronneet palaset saatiin korjattua.

Uusintalähtö tapahtui 10 minuutin päästä. Hamilton ja Verstappen starttasivat siihen rintarinnan. Verstappen ohitti Hamiltonin pian radan ulkopuolelta sääntöjen vastaisesti ja samalla Ocon livahti Mersu-kuskista ohi. Bottas putosi tilanteessa viidenneksi.

Kärkiautojen takana tapahtui samalla kolarisuma.

Nikita Mazepin ajoi Williamsin George Russellin perään ja myös Red Bullin Sergio Perez kolaroi ja joutui keskeyttämään. Kolarien seurauksena jouduttiin jälleen liputtamaan punaista ja keskeyttämään kisa.

Tuomaristolta meni aikansa sumplia tämä tilanne selväksi. Päätös oli, että Ocon nousi kärkeen Hamilton kakkoseksi ja Verstappen kolmanneksi.

Bottas jäi viidenteen ruutuun. Kisan toinen uusintastartti otettiin jälleen lähtöruuduista. Ocon putosi pian kolmanneksi ja loppukisasta muodostui mestaruudesta ajavien titaanien taistelu. Rata oli kuitenkin huonossa kunnossa autoista irronneiden osien vuoksi. Virtuaalinen turva-auto oli käytössä muutamaankin otteeseen.

Uransa toiseksi viimeisen F1 kisan ajanut Alfa Romeon Kimi Räikkönen ajoi myös tapahtumarikkaan kisan. Kilpailun puolivälin jälkeen Aston Martinin Sebastian Vettel ja Räikkönen kisasivat sijoituksesta ja osuivat hieman yhteen. Räikkönen joutui käymään varikolla vaihtamassa autonsa etusiiven. Lopulta lähtöruudusta 12 startannut suomalaisnestori oli kisan 15.