TILANNEHUONE

Helander ja Etelätalo keihään MM-finaaliin

22.07.2022 05:50

Helander ja Etelätalo keihään MM-finaaliin

Oliver Helanderilla riitti yksi heitto finaalipaikan varmistamiseen.©AOP

Yleisurheilun MM

Oliver Helander heitti keihään B-karsintaryhmässä ensimmäisellään aivan karsintarajan 83,5 tuntumaan. Helanderin ensimmäinen heitto kantoi 82,41 metriä, ja se riitti. Helander heitti karsinnassa vain yhden heiton ja eteni sillä finaaliin.

”Olin melko varma, että ensimmäinen heitto riittää. Heittona se ei ollut hyvä. Lähti aika sivusta, eikä tuki ollut maailman paras. Heittopaikka oli mielestäni ihan hyvä”, Helander kertoi Ylen haastattelussa.

Keihään maailman tämän hetken ykkönen Grenadan Anderson Peters ei hötkyillyt, vaan heitti ensimmäisellä karsintaheitollaan hipoen 90 metriä. Mittaus kertoi, että Petersin veto oli 89,91 metriä pitkä. Myös Intian Neeraj Chopra onnistui. Hän heitti yli 88 metriä.

Lassi Etelätalo ja Toni Keränen heittivät A-karsintaryhmässä. Etelätalo joutui jännittämään kaikki B-ryhmän heitot, ennen kuin tiesi oman kohtalonsa. Etelätalon paras heitto kantoi 80,03. ja se toi lopulta finaalipaikan. Etelätalo nappasi 12:nnen ja viimeisen paikan loppukisaan.

Keränen puolestaan putosi selvästi jatkosta. Hänen paras heittonsa kantoi vain 78,52 metriä.

”Yksi lämmittelyheitto otti nilkkaan ja sen jälkeen meni heitot varovaiseksi. En osaa sanoa, mitä siinä tapahtui. Tuki tuli maahan ja siinä tuli pieni tärsky. Se meni korvien väliin”, Keränen selvitti Ylen haastattelussa.

Karsintarajan 83,5 metriä ylitti vain neljä heittäjää. Karsiutujien joukossa oli Keräsen lisäksi Trinidad & Tobagon olympiavoittaja Keshorn Walcott, joka pystyi Eugenessa vain 78,87 metriseen ja oli sillä tuloksissa 16:s.

Keihäsfinaali käydään Eugenessa sunnuntaina kello 4.35.