TILANNEHUONE

Jonni Sarkkinen paini sensaation Bakun olympiakarsinnassa

05.04.2024 19:47

Pariisi 2024

Jonni Sarkkinen paini Suomella maapaikan Pariisin olympialaisiin voittamalla Bakun olympiakarsinnassa kreikkalaisroomalaisen painin 77 kilon sarjan. 21-vuotias Sarkkinen voitti finaalissa unkarilaisen MM-hopeamitalistin Zoltan Levainin ylivoimaisella pistevoitolla.

ElmoTV:n painiasiantuntija Aarne Leppänen oli iloisesti yllättänyt Sarkkisen olympiapaikasta.

”Sarkkisesta on puhuttu tulevaisuuden nimenä, varsinkin, kun hänen isänsä on entinen huippupainija ja Painiliiton toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen ja äiti aerobic-legenda Tuuli Matinsalo. Nyt Sarkkiselta tuli kuitenkin sellainen täysosuma, jota kovin moni ei osannut odottaa. Etenekin Levainin voittaminen ylivoimaisella pistevoitolla oli jäätävä temppu nuorelta mieheltä”, Leppänen sanoo.

”Sarkkisen maapaikka olympialaisissa oli suomalaisen painin kannalta iso asia, sillä Elias Kuosmasen ja Arvi Savolaisen epäonnistuttua Bakussa, Suomi oli vaarassa jäädä ilman edustajaa olympiapaineissa. Se olisi ollut kova takaisku painille.”

”Nyt Sarkkinen on ilman loukkaantumista varma mies kisakoneessa – ja vaikka nämä olympiakisat tulevatkin ehkä hieman liian aikaisin Sarkkisen kannalta, hän on yllätysvalmis painija, joka pystyy paineiden alla venymään parhaimpaansa.”

Olympialaisten ovi ei ole kiinni muiltakaan suomalaisilta, sillä jäljellä on vielä Istanbulin karsinnat toukokuussa.

”Kuosmanen otteli tasaisen ottelun 130-kiloissa Alin Alexuc-Ciurariun kanssa, mutta hävisi tasapistein. En olisi huolestunut Kuosmasen tilanteesta, sillä hän on saanut lisää fysiikkaa ja pysty painimaan tasapäisesti kenen tahansa kanssa. Oli pienestä kiinni, että nyt ei natsannut. Istanbulissa Kuosmanen on vahvoilla, sillä siellä on jaossa kolme kisapaikkaa.”

”Savolaisen tilanne on sen sijaan haastavampi. Hän ei ole vielä terävimmällään loukkaantumisensa jälkeen. Savolaisella on selvästi ongelmia vyöryttämisen kanssa, eikä pystypainikaan ole entisellään. Toivotaan, että tilanne korjaantuisi kuukaudessa, koska muuten Savolaisen olympiamatka saattaa jäädä haaveeksi”, Leppänen sanoo.