TILANNEHUONE

Kannattajien aiheuttamat häiriöt nousussa jalkapallossa

22.09.2022 19:02

Kannattajien aiheuttamat häiriöt nousussa jalkapallossa

Kannattajat ovat liian rauhattomia jalkapallokatsomoissa.©AOP

Valioliiga

Britannian sisäministeriö on huolestunut jalkapalloon liittyvien häiriötapausten noususta maassa. Englannissa ja Walesissa häiriöt otteluissa ovat viranomaisten tutkimusten mukaan nousseet korkeimmalle tasolle kahdeksaan vuoteen. Jalkapalloon liittyviä pidätyksiä oli 2021-22 kaudella kaikkiaan 2 198. Se on suurin määrä sitten kauden 2013-14.

Eniten pidätyksiä tehtiin viime kaudella Valioliigan West Ham Unitedin otteluissa. Niitä oli 95. Toiseksi eniten oli Manchester Cityn 76 pidätystä. Manchester Unitedilla niitä oli 72.

Viime kaudella ilmoitettiin myös 441 luvatonta jalkapallokentälle menoa. Se oli 127 prosenttia enemmän kuin kaudella 2018-19. Valioliigassa pelaajat ovat useaan otteeseen saaneet myös osumia katsomosta heitetyistä tavaroista. He saavat usein myös kuulla solvauksia tai jopa uhkauksia. Monet pelaajat sarjatasosta riippumatta ovat kommentoineet tuntevansa olonsa nykyään turvattomaksi, varsinkin vieraspeleissä.

Ongelmien lisääntyminen on huomattu ja siihen on jo reagoitukin. Esimerkiksi Valioliiga ilmoitti keskiviikkona ottavansa käyttöön vähintään yhden vuoden koti- ja vierasottelukiellon kaikille kannattajille, jotka astuvat luvatta jalkapallokentälle, kantavat paikalle pyroteknisiä tuotteita tai pitävät hallussaan huumausaineita.

Poliisi on kampanjoinut rauhallisten pelien puolesta Englannissa. Poliisi on muistuttanut, että rikoksista joutuu kantamaan vastuun.

Häiriökäyttäytymistä on nähty myös monissa muissa maissa, Suomi mukaan lukien. Jalkapallokatsomot eivät myöskään ole ainoita paikkoja, joissa häiriöitä syntyy, vaan ilmiötä on havaittu yli lajirajojen.